Van 1 tot 3 juni vindt de topconferentie van de G8 plaats in de Franse badplaats Evian aan het meer van Geneve. Tienduizenden demonstranten, waaronder een flink contingent uit Nederland, zullen proberen verzet te plegen.

Terwijl de eigenlijke topconferentie van de G8 in de Franse badplaats Evian pas aanstaande zondag 1 juni begint, zijn de tegenstanders van neoliberale globalisering al volop aan de slag. Bij Annemasse, zo'n 30 kilometer van Evian verwijderd zijn reeds twee actiekampen ingericht die inmiddels met de eerste honderden actievoerders volgestroomd zijn. Ook in Geneve en bij Lausanne, de steden waar een groot deel van de lager G8-echelons moeten bivakkeren, zijn actiekampen ingericht.

De ontwikkelingen zijn goed te volgen op de verschillende indymedia-websites. De Nederlandse indymedia heeft een speciale afdeling waar nieuws en links over de G8-top en de acties daartegen bij elkaar verzameld zijn. Zie:
hier op Indymedia

Ook is er een speciale gratis krant gemaakt door Eurodusnie met achtergronden en informatie over de protesten:
kijk maar. De papieren versie daarvan is in talloze informatiecentra, waaronder het Fort van Sjakoo in Amsterdam of de Roiie Rat in Utrecht te vinden.

Bovendien is er een speciale website voor activiteiten vanuit het Nederlandse deel van de anti-G8-demonstranten. Daar kunt u ook een serie goede links vinden naar websites van de organisaties die ter plekke verzet tegen de wereldleiders organiseren.

Verschillende bussen met demonstranten zijn inmiddels vanuit
Nederland en Nijmegen richting Evian vertrokken. Daarnaast zijn er vele mensen op eigen gelegenheid of met openbaar vervoer richting de top vertrokken. Aan de Frans-Italiaanse grens en de Frans-Zwitserse grens zijn ondertussen de veiligheidsmaatregelen drastisch verscherpt. De eerste meldingen van activisten die aan de grens de toegang geweigerd werd, zijn inmiddels binnen.

Tenminste 17.000 politieagenten worden ingezet om de topconferentie te beveiligen. Zij hebben onder meer waterkanonnen uit Duitsland aangevoerd.

De eerste grote demonstratie wordt op zondag 1 juni verwacht. Op die dag komen de 8 wereldleiders aan, waaronder president Bush. Een deel van hen landt op het vliegveld van Geneve en wordt van daar naar Evian vervoerd. Activisten maken zich op die dag op voor een grote demonstratie waarna de routes tussen Geneve en Evian geblokkeerd zullen worden.

Omdat een groot deel van de 8000 topconferentiegangers niet in de kleine badplaats Evian passen, zijn ook in de steden Geneve en Lausanne beveiligde zones met hotels ingesteld waar demonstreren verboden is. Een van de acties die door Nederlandse activisten ondernomen zal worden, vindt daarom plaats in Lausanne. Met behulp van een zorgvuldig ontworpen drijvend vaartuig zal op maandag 2 juni de 14 kilometer lange oversteek naar Evian uitgevoerd worden. Foto's van het vlot zijn te bezichtigen op indymedia.

De crew van het vlot zal tijdens de actie per telefoon bereikbaar zijn op telefoonnummer 06-13039790.

Nieuw tijdens de acties, en wellicht handig voor de media, is dat er verschillende audio en video-streams goorganiseerd zijn. Voor het eerst zal er - als de techniek meewerkt - dus permanente radio en tv-informatie beschikbaar zijn. U kunt daartoe gebruik maken door te linken met (hier voor video) en de radio-stream is te vinden op het indymedia-overzicht.

(einde)(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)