Ga naar de inhoud

Oaxaca: Aanval op universiteit afgeslagen

Het lijkt erop dat na urendurende gevechten rond het universiteitsterrein in Oaxaca, gisteren (het is daar 7 uur vroeger) de federale politie zich heeft moeten terugtrekken. Op verschillende plekken rond de unversiteit werden barrikades opgericht en door duizenden mensen werd daar de oprukkende politie bestreden. Maar er komen nu ook meldingen dat buiten het terrein mensen gearresteerd en mishandeld worden, ook worden er voortdurend vermisten aangemeld. Een krant heeft gemeld dat er weer een dode onder de demonstranten gevallen is.

2 min leestijd
Placeholder image

ImageDe berichten zijn tamelijk chaotisch momenteel. Er wordt tenminste een in brandgestoken tank gemeld. Zie hier wat foto’s en een filmpje. Ook een kort verslag op de BBC-site(met een directe link naar indymedia.org trouwens).

Volgens het bbc-bericht vielen er verschillende gewonden en gebruikte de politie waterkanonnen en traangas, terwijl de demonstranten molotovcoctails gooiden.

Op indymedia.org is een time-line bericht dat voortdurend aangevuld wordt, dat de politie na het staken van de aanval richting binnenstad is getrokken en onderweg vernielingen aanricht en mensen mishandelt.

Volgens de krant El Universal zou een van de APPO-demonstranten overleden zijn (de krant zou bevestiging van de politie gekregen hebben). Onder de vermisten zijn ook twee verslaggevers van Indymedia Guatemala.
Mensen die hun verwondingen willen laten behandelen bij het Instituut voor Sociale Zekerheid-ziekenhuis, zouden daar gearresteerd worden.

Buiten Oaxaca in Mexico waren solidariteitsacties, zoals een demonstratie richting het hoofdkantoor van de betreffende politie-eenheid en een of meerdere snelweg-blokkades door deelnemers aan de Otra Campana/Zapatistas.

Minder opheffend zijn de berichten van de aanvoer van nieuwe politietroepen op de snelweg vanaf Puebla, en de uitspraken van lokale PRI-bonzen (van de partij die daar al 70 jaar aan de macht is) dat ze het heft zelf in handen zullen nemen als de politie de universiteit niet ontruimt.

Zie voor aanvullend nieuws de gebruikelijke bronnen (oa. hier terug te vinden.

Een lijst van de mensen die tot nu toe omgekomen zijn, of nog vermist worden, vind je hier.

En net valt hier te lezen dat er vanuit een auto geschoten wordt op het unversiteitsgebouw waarin de radiozender van APPO, radio Unversidad, zich bevindt.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)