Ga naar de inhoud

Oproep PGA tot actie tegen WTO-top

Een aantal Aziatische organisaties die deel uitmaken van het internationale globaliserings-netwerk People’s Global Action (PGA) heeft een oproep uitgevaardigd voor verzet tegen de komende WTO-topconferentie in Hong Kong. Hierbij de Nederlandse vertaling.

5 min leestijd
Placeholder image

Oproep tot actie tegen de ministeriële WTO-conferentie in Hong Kong (14-18 december)

Het origineel is hier te vinden. Op de nieuwe website van Eurodusnie wordt over de oproep gediskussieerd.

Gedurende de tien jaar dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bestaat, hebben mensen hun dagelijks leven grondig verstoord gezien. Met diens agenda van een onbelemmerde wereldmarkt, vormt de WTO een grote bedrijging voor de diversiteiten in de wereld. Elk land ziet zich nu geplaatst voor de deregulering van zijn grondwet en wetgeving om te voldoen aan de WTO-eisen. De expansie van monopolies en overheersing door het bedrijfsleven betekent dat de toegang tot water, land, zaadgoed, bossen, natuurlijke hulpbronnen en energie een voortdurende strijd is geworden voor de armen op de wereld. Op vele manieren heeft dit rampzalige uitwerking, bijvoorbeeld voor de 50.000 boeren die de laatste tien jaar in India zelfmoord hebben gepleegd als gevolg van door de WTO opgelegde liberalisering van de landbouw. Hierdoor worden miljoenen boeren, landarbeiders, inheemse bewoners, vissers en andere mensen in rurale gebieden gedwongen om hun huizen te verlaten en te verhuizen naar de krottenwijken in de grote steden, waar ze zich gedwongen zien om zich kapot te werken in ruil voor een leven vol armoede, discriminatie en onderdrukking.

Behalve dat ze de rurale leefomstandigheid van mensen vernielen, dragen de WTO-regels ook direct bij aan klimaatverandering en de achteruitgang van biodiversiteit, wat de toekomst van de hele aarde op het spel zet. Ze bevorderen daarnaast de concentratie van rijkdom en macht en stimuleren de uitbuiting van arbeiders op de hele aardbol doordat ze het vrij verkeer van geld en handelswaar mogelijk maken. De bewoners van verarmde landen wordt die vrijheid echter niet gegund en degenen die de ellende proberen te ontvluchten door naar de landen toe te reizen die hun bezit stelen, worden in toenemende mate onderworpen aan racisme, geweld en uitbuiting. De WTO-regels zijn verder ook gericht op de ontmanteling van publieke diensten en van veel welzijnsbeleid, met specifieke gevolgen voor vrouwen, kinderen en ouderen. Ten slotte dragen ze bij aan de vernieling van culturele diversiteit en inheemse culturen door het opleggen van privebezit van kennis en levensvormen, en doordat ze Westerse mediamonopolies de mogelijkeheid geven om hun macht en invloed uit te breiden, met ingrijpende gevolgen op het gebied van manipulatie van informatie en vernietiging van menselijke waarden.

Kapitalisme is van nature ondemocratisch en als een van haar voornaamste drijvende krachten is de WTO dat evenzeer. Deze is gebaseerd op ondemocratische nationale regeringen uit de hele wereld (inclusief de zogenaamd democratische landen) wiens economisch beleid gedicteerd wordt door het kapitaal. Dit gebrek aan democratie wordt gedeeltelijk zichtbaar door het groeiende geweld tegen protesten en bewegingen, door de afkalving van burgerrechten en door de neo-koloniale agressie-oorlogen om de heerschappij over natuurlijke hulpbronnen die schuil gaan achter de zogenaamde ‘Oorlog tegen Terreur’.

Onderdrukte mensen over de hele aarde moeten in solidariteit samenwerken tegen de geconstrueerde eenstemmigheid van de WTO als we positieve verandering wensen te zien. De WTO is integraal verbonden met mondiale instellingen als de G8, het IMF en de Wereldbank, evenals met regionale integreringsprocessen en handelsovereenkomsten. Deze worden allen zwaar beinvloed door grote bedrijven en de wereldmachten.

De eerste Mondiale Actiedag tegen Kapitalisme (Global Day of Action against Capitalism), vond plaats in 1998 in het kader van de ministeriële WTO-conferentie in Geneve en de G8-top in Groot-Brittannië. Een groeiende ‘beweging van bewegingen’ is gedeeltelijk uit deze mobliseringen ontstaan, en het is nu belangrijker dan ooit dat ze verder opbloeien.

Wij roepen groepen, activisten en bewegingen in de hele wereld op om deel uit te maken van dit gemeenschappelijke initiatief tegen de Ministeri&eumlle WTO-conferentie in Hong Kong (14-18 december) en om decentrale acties te organiseren (van welke grootte ook en waar dan ook). De WTO-conferentie zal plaatsvinden in een fort van het bedrijfsleven, afgeschermd door de zee, om te voorkomen dat er enige effectieve directe actie gevoerd kan worden. Maar wij willen niet toestaan dat ze zich kunnen verstoppen voor de werkelijkheid van de schade die zij over de hele wereld aangericht hebben. Een verscheidenheid aan acties zou de zaden van onze toekomst kunnen bevatten; handel in oppositie en propositie; verzet en creatie.

De strijd tegen de WTO leeft nu op vele plekken op aarde, aangezien het noodzakelijk is om verzet te bieden tegen de implementering van de WTO-regels op nationaal niveau en tegen het kapitalisme zelf op mondiaal niveau.

Deel je verhalen van verzet tegen de WTO met de rest van de wereld door Indymedia te gebruiken (www.indymedia.org) en andere alternatieve medianetwerken (zoals www.all4all.org). Wij hopen van jouw verhaal gebruik te kunnen maken bij het produceren van een Peoples’ Global Action bulletin op papier en online in de Engelse en Spaanse taal, wat vertaald kan worden in andere talen en over de aardbol verspreid kan worden om de gemeenschappelijke kennis te vergroten en verzet te vermenigvuldigen.

Ondertekend door:
Indian Coordination Committee of Farmers’ Movements (BKU (All India), KRRS, Shektari Sangathana, Tamilnadu Farmers Association (TVS), Kerala Coconut Farmers Association, Nandi Raitha Samkya)
All-Nepal Peasant Association, Nepal
Krishok Federation, Bangladesh
Assembly of the Poor, Thailand
Thai Labour Campaign

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)