Ga naar de inhoud

Pemière: The High Cost of Low Price.

Premiere van een film over WalMart, ’s werelds grootste supermarktconcern.

2 min leestijd
Placeholder image

In samenwerking met weekblad Vrij Nederland.

De film the High Cost of Low Price van de Amerikaanse documentaire maker Robert Greenwald vormt een felle kritiek op de werkwijze van de Amerikaanse supermarktketen WalMart. Met deze documentaire heeft hij zich de woede van de supermarktketen op de hals gehaald.

WalMart is de grootste werkgever van de VS, en het bedrijf breidt zich snel uit naar andere werelddelen. Het is berucht om zijn lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Het bedrijf helpt de overheden met het verlagen van de werkloosheidscijfers: mensen die banen verliezen met redelijke lonen en arbeidsvoorwaarden worden gedwongen om een zogeheten Walmartbaan te aanvaarden. Zij komen terecht onder de armoedegrens, zonder behoorlijke
verzekeringen, maar in de statistieken tellen zij niet meer mee als werklozen. Deze strategie bedreigt ook Europa. Vrij Nederland wil de aandacht op deze werkwijze vestigen.

Robert Greenwald brengt zijn films het liefst uit via alternatieve distributiemethoden. The High Cost of Low Price gaat, verspreid over de wereld, tussen 13 en 19 november op kleinschalige wijze in premiere. Vrij Nederland organiseert de Nederlandse premières, in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. De Balie zal, samen met Kriterion, de Amsterdamse premières vertonen.

Na vertoon van de film zal een VN redacteur in gesprek gaan met een deskundige op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het programma wordt afgesloten met een prijsvraag waarbij exclusieve low cost WalMart producten te winnen zijn. In dezelfde week zal Vrij Nederland tevens een reportage en een analyse van WalMart publiceren.

De Balie, Amsterdam
Zondag 13 november / 20.00
Toegang 7 euro

De premieres (met bijbehorend na-gesprek) zijn in de volgende steden:

13 november 19.00 uur: Lantaren/Venster te Rotterdam – Malou van Hintum in gesprek met Jan Marijnissen
13 november 20.00 uur: De Balie te Amsterdam
14 november 19.00 uur: t Hoogt te Utrecht – Thijs Broer in gesprek met Evert Nieuwenhuis, auteur van De Grote Globaliseringsgids, van Aandeelhouder tot Zapatista
19 november 15.00 uur: Kriterion te Amsterdam – Robert van de Griend in gesprek met Eelco Fortuijn, van Fair Food

Kaarten voor de avondvoorstellingen kosten â 7 euro per stuk, voor de matineevoorstelling 5,50 euro per stuk.

Reserveren via website VN

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door De Balie.)