Ga naar de inhoud

Peru: Cajamarca: Kroniek van een aangekondigd bloedbad

De nieuwe president van Peru, Ollanta Humala, heeft zondagnacht de noodtoestand afgekondigd voor vier provincies in het noorden van het land (Cajamarca). Gedurende zestig dagen zijn daar burgerrechten grotendeels opgeschort en samenscholingen verboden. In het gebied was de bevolking massaal in opstand gekomen tegen de aanleg van een reusachtige nieuwe goudmijn.

2 min leestijd
cajamarca1

 

De goudmijn, in feite een uitbreiding van de Yanacocha-mijn, de grootste goudmijn in Latijns Amerika (en op een na grootste op aarde) is eigendom van het Amerikaanse bedrijf Newmont Mining Corporation uit Colorado, samen met een Peruaans bedrijf en de Wereldbank. De nieuwe mijn zou hele meren in het gebied gaan opslokken. Vandaar dat de bevolking ageert tegen de mijn met de leus “Geen Goud maar Water”. De strijd tegen de goudmijn gaat in de eerste plaats om het recht op toegang tot het schaarse drinkwater in het droge gebied. Daarnaast is de goudwinning ook op andere fronten extreem milieuvervuilend, en lokale bewoners zien van de opbrengsten niets terug.

 

Om uitbreiding van de mijn naar de nieuwe ‘Conga’-exploitatie tegen te gaan, werd dan ook overal gemobiliseerd en was sinds elf dagen een algemen staking afgekondigd die massaal nagevolgd werd.

 

Het mijnbouwbedrijf had al aangekondigd de activiteiten bij de nieuwe mijn op te zullen schorten. Maar de tegenstanders eisten zo’n mededeling van de regering,de enige garantie dat er inderdaad een einde aan de plannen zou komen.

 

Humala besloot daarentegen dus de noodtoestand af te kondigen en heeft het leger naar het gebied gestuurd

 

BBC

 

Achtergrond (Spaans)

 

Engels

 

Foto’s

 

Wikipedia over Yanacocha

En over Newmont

 

Trailer film over eerder protest

 

indymedia Peru (ligt wat stil)

 

Film inheems verzet van eerder dit jaar

cajamarca2

——————-

 

Aanvulling: zie ook:

(Persbericht) Noodtoestand in Noord-Peru: signaal nodig vanuit Europa (Catapa.be)