Ga naar de inhoud

Plak mee tegen racisme!

Video: Plak mee tegen racisme! Hoe maak je lijm en plak je posters? Vorige week deden we met AFA Nederland een oproep om in actie te komen tegen racisme in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen en daarna. AFA Nederland biedt actiemateriaal in de vorm van posters en flyers om lokale acties te ondersteunen. Een van de dingen die je kan doen is de posters aanplakken om zo het antifascistische geluid in de straten duidelijk te maken. Maar hoe maak je nou precies lijm met ingrediënten die je gewoon in je keukenkastje hebt staan? En hoe plak je posters aan? We leggen het uit in een instructiefilmpje.

2 min leestijd

{youtube}VipKWWcfqmQ{/youtube}

Wil je posters en flyers ontvangen stuur dan een e-mail naar afa (at) afanederland.org en vermeld hoeveel posters en flyers je wilt en je adres. Een donatie voor de druk en verzendkosten is van harte welkom maar niet verplicht. Je donatie kan je storten op Rekeningnummer: NL57 INGB 0009 4742 45 ten name van AFA Nederland. Hieronder vind je de tekst van de flyer:

Geen Stem voor Racisme!

Racisme lijkt de afgelopen jaren genormaliseerd te zijn in Nederland. In veel westerse landen winnen politieke partijen met een racistische boodschap steeds meer grond en in hun kielzog voelt extreemrechts zich gesterkt de straat op te gaan. De afgelopen jaren stijgen daarom de gewelddadige aanvallen op migranten en andersdenkenden met soms zelfs de dood als gevolg.

Ook in Nederland zien we een parallel met de groei van partijen als de PVV en Forum voor Democratie en een opleving van extreemrechtse acties en geweld. Maar het zijn niet alleen die partijen die racisme tot een normaliteit maken. Over het gehele partijpolitieke spectrum heerst er een racistische tendens en in alle instituties zien we racisme terug. Of het nou de politie is die etnisch profileert of de overheid die de schuld van sociale problemen afschuift op minderheidsgroepen.

Het is bijvoorbeeld niet de schuld van migranten dat er steeds minder betaalbare woningen zijn. Het is juist de schuld van de politici en hun zakenvriendjes dat sociale woningbouw wordt gesloopt en plaats moeten maken voor huizen voor de rijken. Het is het systeem van geld en macht, het kapitalisme, dat iedereen aan de onderkant van de samenleving uitbuit en dat middels racisme mensen tegen elkaar op probeert te zetten.

Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien is het kapitalisme een systeem van crisis. De gevolgen zijn bezuinigingen en privatiseringen. Om ongelijkheid en armoede aan te pakken moeten we het kapitalisme bij haar wortels aanpakken. We moeten racisme uitbannen om samen een strijd te leveren tegen wat ons uitbuit. Verkiezingen zullen hier niet het grote verschil in maken. We moeten ons buiten de partijpolitiek organiseren om zo samen een strijd te voeren voor een solidaire samenleving.

Racisme is nooit een oplossing voor sociale problemen. Geen stem voor racisme!