Op 23 september wordt het boek gepresenteerd over Maarten Blok, die aan Zweden werd uitgeleverd omdat hij daar verdacht werd van deelname aan acties tijdens de EU-top in Gotenburg

UITNODIGING / INVITATION (scroll down for English)

Hierbij nodigen we je uit voor de presentatie van het boek Gestraft zonder veroordeling. De uitlevering van Maarten Blok aan Zweden op vrijdag 23 september aanstaande. Het is dan alweer een jaar geleden dat Maarten in Zweden werd vrijgesproken. De presentatie zal plaats vinden in Amsterdam, in het Fort van Sjakoo, Jodebreestraat 24, vanaf 16:00 uur. Er zullen sprekers, muziek, filmvertoningen en hapjes en drankjes aanwezig zijn.

Het boek is te verkrijgen bij de uitgever (Baal), Jansen en Janssen (www.burojansen.nl), de steungroep (www.steunmaarten.org) en bij de betere boekhandel. Binnenkort is ook een Engelse vertaling beschikbaar. Beide versies kosten 9,90 inclusief een DVD met korte filmpjes.

Een lange documentaire over Maartens zaak zal later dit jaar in première gaan.

Korte beschrijving:

De laatste jaren gaan tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tijdens internationale top-ontmoetingen. Ook bij de Eurotop, die van 14 tot 16 juni 2001 in het Zweedse Göteborg zou plaatsvinden, bereidden velen zich daarop voor. De Nederlander Maarten Blok was een van hen. Al voor het begin van de Eurotop, werd de school waarin hij overnachtte omsingeld door de politie en alle aanwezigen werden gearresteerd. Nadat Maarten twee dagen had vastgezeten, werd hij naar Nederland gevlogen en zonder aanklacht vrijgelaten. Enkele maanden later bleek dat Zweden Maartens uitlevering verzocht. Hij zou een agent met een stok op het hoofd hebben geslagen.

Dit boekje is een verslag van de gebeurtenissen die hierop volgden. Het gaat over rechtszaken die Maarten voerde, acties die gevoerd werden, het proces in Zweden en de vrijspraak in september 2004. Naast een feitelijk relaas is het een verslag van de moeilijkheden die Maarten troffen, ook komen vrienden en familieleden aan het woord.

Maartens verhaal is ook een voorbeeld van de gevaren die het nieuwe Europees uitleveringsverdrag met zich meebrengt. Het laat zien dat het hebben van een blindelings vertrouwen in de rechtspraak van andere landen een riskante zaak is.
Voor Maarten is het uiteindelijk nog relatief goed afgelopen. Anderen zijn minder gelukkig. Wie de strijd echter aangaat heeft de kans misstanden boven tafel te krijgen en het recht alsnog te laten zegevieren.

INVITATION

Hereby we invite you to the book presentation of Gestraft zonder veroordeling. De uitlevering van Maarten Blok aan Zweden (Punished
without a conviction. The extradition of Maarten Blok to Sweden) on Friday 23rd of September, exactly a year after Maartens acquittal. The presentation will take place in Amsterdam at the Fort van Sjakoo,Jodebreestraat 24, from 4 p.m. There will be speeches, music, movies and refreshments. The book contains the story of Maartens trip to Gothenburg, his arrest, expulsion and the request for extradition. It is about the court cases and actions, the difficulties Maarten experiences during the 3 year wait and the trial in Sweden. It is a story about the miscarriages of justice in Sweden, the dangers of the new European extradition treaty and of the experiences of Maartens support group, his family and friends.

The English version of the book will be released shortly. Both the
versions can be ordered through the support group(www.supportmaarten.org), and will cost 9,90 including a DVD with short movies. If you would like to help with the foreign distribution of the book, please contact us.

A documentary about Maartens case will be released later on this year.

www.steunmaarten.org
www.supportmaarten.org
www.stödmaarten.se

Postbus 10591
1001 EN Amsterdam
e-mail:

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)