Orwelliaanse toestanden rond de IMF/Wereldbank najaarsvergadering: Singapore weigert buitenlandse demonstranten toe te laten tot 'protestzone'. Wereldbank protesteert hiertegen omdat het in strijd zou zijn met in 2003 gemaakt beloftes over 'toegankelijkheid'.

De jaarlijkse najaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank, die op 19 en 20 september in politiestaat Singapore plaatsvindt, zal dit keer geheel afgeschermd worden van kritsche geluiden. Protesten op straat waren al eerder door de autoriteiten verboden. Gematigde ngo's hadden echter een afspraak met de twee instellingen gemaakt, dat speciale afgevaardigden van de ngo's toegang zouden krijgen tot de conferentieruimte en dat daar een speciale 'protestruimte' (zie verslag BBC hierover) ingesteld zou worden. De 'speciale protetestuimte bleek een hokje van 8 bij 8 meter te zijn. Maar nu heeft Singapore besloten om 27 ngo-vertegenwoordigers, allen met accreditatie voor de conferentie, de toegang tot het land te weigeren omdat ze "eerder betrokken zouden zijn bij gewelddadige protesten in andere landen".

"Rel in Singapore om activisten" kopt NRC-Handelsblad van zaterdag 16 september. De Wereldbank verklaarde "erg ongelukkig" te zijn met deze maatregel. Wereldbanp-president Wolfowitz zei de zaak te hebben aangekaart bij de Singaporese premier Lee Hsien Loong. IMF-directeur Rodrigo de Rato was ook niet te spreken over de maatregel en wordt in NRC geciteerd: "Hij sprak overde 27 geweigerde personen als 'mensen die regelmatig met ons werken, en waarvan we geen enkele twijfel hebben dat zij zich gedragen en dat zij respect hebben voor de wet'." Een groot aantal NGO's waaronder Oxfam (waarvan in Nederland Novib lid is) zou nu besloten hebben de officiële bijeenkomsten met de Wereldbank op de conferentie te boycotten.

De internationale boerenorganisatie Via Campesina had eerder al opgeroepen om internationaal te protesteren tegen het beleid van IMF en Wereldbank (zie bericht). Omdat demonstratievrijheid in Singapore nihil is, waren protesten al in andere landen gepland zoals Zuid-Korea en Indonesië

Agenda protesten: ifiwatchnet.org/.

Op het Indonesische eiland Batam, dat grenst aan Singapore, zijn protesten gepland in het kader van het International People's Forum. Maar ook daar zijn nu onder druk van Singapore vergunningen voor demonstraties ingetrokken.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)