Ga naar de inhoud

Staat van alarm in Mexico

Dagen vol geweld in Atenco, vlakbij de Mexicaanse hoofdstad. Politie oefent terreur uit tegen de bevolking en probeert de Zapatistas te criminaliseren.

5 min leestijd
Placeholder image

ImageImageTerwijl de ‘andere campagne-tour’ van de Zapatistas naar z’n hoogtepunt trekt, loopt de spanning in Mexico steeds verder op. Voor de tweede keer in korte tijd zijn er door bruut politie-optreden doden gevallen bij arbeidsconflicten. Over de eerste confrontatie op 20 april kun je hier meer lezen.

De rust is nog lang niet weergekeerd op de plaats van het laatste ‘incident’: 217 arrestanten zijn in hongerstaking gegaan en er komen meldingen dat gevangenen mishandeld en verkracht worden verslag op Znet. Een veertienjarige jongen in om het leven gekomen. Vijf buitenlanders, waarvan drie onafhankelijke journalisten, dreigen uitgewezen te worden.

Over het jongste incident in Atenco is een verzamelfeature op Indymedia.org geplaatst.
Om de actuele berichtgeving in het engels op de Mexicaanse indymedia te volgen kun je hier terecht

De vlam sloeg afgelopen vrijdag in de pan toen de Otra Campana de plaatsen Atenco en Texoco naderde, enkele tientallen kilometers van de hoofdstad verwijderd. Atenco is bekend vanwege het verzet van de bevolking tegen de aanleg van een nieuw vliegveld, waarvoor ze zouden moeten verdwijnen. In 2002 hebben ze het Volksfront voor de Verdediging van het Land opgericht (FPDT) dat zich met succes tegen ontruiming geweerd heeft. Sindsdien zijn de bewoners van Atenco met hun kenmerkende kapmessen bij veel politieke gebeurtenissen te zien. De banden tussen de sociale beweging in Atenco en de Zapatistas zijn altijd innig geweest. Toen de Otra Campagne met Marcos op 1 mei Mexico Stad introk (om door enkele tienduizenden mensen ontvangen te worden, waren het de ‘machette-brigades’ van Atenco die voor een veiligheidscordon zorgden. (zie hier foto’s 1e mei).

De escalatie werd bewust ingezet door de regering op woensdag 3 mei in de pan toen straatverkopers in het naburige Texcoco hun plek op een plein probeerden terug te winnen waar ze eerder door lokale autoriteiten van verjaagd waren. Er moet daar (ik verzin het echt niet) een vestiging van supermarktketen Wal-Mart komen (bron). Het ging om 60 rozenverkopers met een handjevol sympathisanten, waar meteen een overmacht politie op afgestuurd werd. Toen de politie ze aanviel en in elkaar sloeg, werd de hulp ingeroepen van activisten in het aangrenzende Atenco, die de autoweg tussen de twee steden blokkeerden. Die blokkade werd vijf keer achtereen aangevallen door de politie, die telkens werd teruggeslagen en waarbij tenminste een politie-auto in brand gestoken werd. Ondertussen waren er in Texcoco al huizen binnengevallen en 50 mensen gewond geraakt en was een 14-jarige jongen door schoten gedood. Volgens lokale media (al snel overgenomen door landelijke en international pers) zou de jongen omgekomen zijn door projectielen die door demonstranten gegooid werden, maar het waren echte (politie)schoten die hem het leven gekost hebben.
Op diezelfde dag werd de populaire leider van het FPDT, Ignacio del Valle, door de politie uit het huis gehaald waarin hij ondergedoken zat, en zwaar mishandeld afgevoerd

Uit Atenco en andere plekken probeerden mensen naat Texcoco te komen om de bewoners te hulp te schieten, maar ondertussen waren er al duizenden ME-ers aangerukt en was Atenco geheel omsingeld. Atenco werd afgelopen donderdagochtend door de politie binnengevallen, waarbij wild geknuppeld werd en kwistig traangas geschoten werd. Van veel huizen werden de deuren ingetrapt om mensen te arresteren en vernielingen aan te richten. (zie eerdergenoemd eerdergenoemd verslag).

Tegen de avond werd de bezetting van de stad opgeheven en vertrokken de troepen gezwind. Een van de meest verschrikkelijke verhalen (naast die van de vermoorde 14-jarige jongen) is dat van een 20-jarige student die bijna 12 uur met een door een traangasgranaat opengebarsten schedel in een huis heeft gelegen. Politie op straat verhinderde dat hij naar een ziekenhuis afgevoerd zou kunnen worden. Via de telefoon werd uiteindelijk geregeld dat activisten in Mexico Stad een ambulance huurden, waarmee hij afgevoerd kon worden. Na vier uur hersenoperatie is zijn toestand nog steeds kritiek.

Marcos en de Zapatista-tour zaten op dat moment nog in Mexico-Stad waar ze sinds de 1e mei gebleven waren in een door politie en media omringde woning. Ze hielden een mars naar Atenco, die uitgroeide tot zo’n 6000 mensen en jongstleden vrijdagavond de stad introk, waarvan de ME-ers de bezetting inmiddels hadden opgeheven. De Zapatistas die aan de tour deelnemen hebben beloofd in Atenco te blijven zolang er nog mensen vastzitten.

Er zitten nog tenminste 217 mensen vast die in hongerstaking zijn gegaan en waarover berichten naar buiten komen dat ze ernstig mishandeld en verkracht worden, met name als ze verdacht worden van lidmaatschap van het FDPT. Veel arrestanten worden ook nog vermist, dat wil zeggen dat autoriteiten ontkennen ze in hechtenis te hebben. In Mexico kan dat betekenen dat je echt verdwijnt, of later als lijk in een greppel opduikt.

De Zapatistas hebben ‘alarmfase rood’ afgekondigd voor de Caracoles in Chiapas die het gebied vormen dat zij beheren. Dat betekent dat iedereen de gebruikelijke werkzaamheden op moet schorten om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval en dat alle ‘buitenlanders’ geevacueerd worden.

Overheidswoordvoerders en regeringsgezinde media hebben de incidenten ten volle benut om de Zapatistas te criminaliseren.

In meerder plekken in Mexico en ook in de VS zijn solidariteitsacties gehouden. Zie hier bijvoorbeeld foto’s van New York

Naast eerdergenoemde nieuwsbronnen, kun je ook veel engelstalig nieuws, en beelden vinden op narconews.

Nieuws over ‘La Otra’ (= De Andere Campagne, in tegenstelling tot de verkiezingscampagne van de partijen, die ook gaande is) vind je hier.

aanvulling
Om een of andere reden werkt de link naar het Znet-artikel niet. Klik er zelf op via de voorpagina van Znet: http://www.zmag.org/weluser.htm
zmag.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)