Ga naar de inhoud

Stem mee over deelname WTO-top!

Volksraadpleging over de Nederlandse rol bij de komende WTO-conferentie geopend.

2 min leestijd
Placeholder image

In december wordt er een nieuwe topconferentie van de wereldhandelsorganisatie WTO gehouden in Hong Kong. Besluiten die daar worden genomen over de wereldhandel, hebben verstrekkende gevolgen. De Nederlandse minister van Economische Zaken, dhr. Brinkhorst, dreigt daar weer heen te gaan als leider van de Nederlandse delegatie. Brinkhorst is echter voorstander van zeer omstreden economisch beleid. Hij is een fervente aanhanger van het neoliberale geloof, dat zeer schadelijk effecten heeft voor mens en natuur in binnen- en buitenland en zelfs het voortbestaan van het leven op de gehele planeet in de waagschaal stelt.

Over de achtergronden van het beleid van dhr. Brinkhorst en het ministerie van Economische Zaken (EZ) werd in Den Haag een heus tribunaal georganiseerd. Daarbij werden door deskundigen en activisten goed onderbouwde aanklachten tegen het beleid van de Nederlandse regering ingediend, toegelicht en bediscussieerd. De 2e sessie van dit tribunaal eindigde gisteren, 26 oktober, in een eindoordeel van de aanwezigen die konden kiezen tussen vier opties. De opties varieerden van “doorgaan zo, het gaat uitstekend” tot “absoluut thuisblijven, desnoods gedwongen”. Een overgrote meerderheid koos ervoor dat Brinkhorst NIET naar de WTO-conferentie zou moeten gaan, omdat de schade die hij daar helpt veroorzaken groter is dan de eventueel te boeken winst.

Uitgebreidere verslagen van deze tweede sessie van het tribunaal zullen binnenkort naar buiten gebracht worden. Allerlei achtergrondinformatie over het tribunaal kunt u alvast vinden op de website.

Reden voor dit bericht is dat aan het slot van de tweede sessie tevens het startschot werd gegeven voor een landelijke internet-stemming over de rol die de Nederlandse delegatie bij de komende WTO-top zou moeten spelen. Op de website van Voor de Verandering kan iedereen meestemmen door een keuze te maken tussen dezelfde vier opties. U vindt het stemformulier HIER. Ook kunt u na het uitbrengen van uw stem een korte motivatie insturen die op de website te zien zal zijn.

Er kan tot 20 november gestemd worden. Vervolgens zal de uitslag meteen daarna op verschillende manieren overgebracht worden naar publiek, politici, pers en de grote ondernemers die tot nu toe garen gesponnen hebben bij het EZ-beleid. U kunt dus allen meebeslissen. Maak hier uw mening kenbaar: raadpleging

Uiteraard zouden we u ook dankbaar zijn voor het verder verspreiden van dit bericht.

(Namens Voor de Verandering en XminY Solidariteitsfonds)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)