Van Nigeria tot Ierland vechten kleine boeren om te voorkomen dat Shell hun land binnendringt en de omgeving verwoest. Er zijn mensen nodig in county Mayo om de bevolking te steunen in hun gevecht tegen Shell. Solidariteitsakties / publiciteitsakties op andere plekken worden van harte toegejuichd.

ImageStop Shell Hel in County Mayo, Ierland

De Enterprise Company Ireland ondekte in 1996 een gasveld in de Corrib Field, 65 km. uit de Noordwest kust van Ierland. Shell kocht het bedrijf op en begon in 2001 met de ontwikkeling van het gasprojekt. Shell wil in een zeer mooie omgeving een pijplijn over land en een raffinaderij bouwen. De pijplijn is een groot gevaar voor de plaatselijke bevolking vanwege het risico van een ontploffing en de raffinaderij vervuilt de omgeving en draagt bij aan klimaatverandering.

Door gedwongen onteigening door de Ierse overheid hebben Shell medewerkers vrije toegang tot het land van de bevolking. Op het verzoek van Shell heeft de Highcourt in Dublin een verbod uitgevaardigd om te voorkomen dat bewoners zich verzetten tegen de werkzaamheden van Shell op hun land. Mensen die het verbod negeren worden voor het gerecht gedaagd en gevangen gezet.

Jaren geleden heeft de Ierse overheid alle belangen in de gasvelden aan Shell overgedaan, Shell krijgt 100% van de opbrengst. Ray Burke, toenmalig minister van energie heeft de regels veranderd, waardoor Ierland geen recht meer kan doen gelden op haar olie -en gasvoorraden. Bovendien betaalt Shell geen belasting over alle investeringen die ze doen.

Free the Rossport Five

Op grond van verkeerde informatie hebben de meeste mensen in Rossport Shell toestemming gegeven de pijplijn op hun land aan te leggen. Acht families hebben niet ingestemd en verzetten zich al jaren tegen het Shellprojekt. Verschillende keren verhinderden ze dat Shell medewerkers op hun land kwamen en na een tweede mislukte poging stapte Shell naar de highcourt. Deze zond een gerechtelijk bevel uit; iedereen die Shell bij haar werkzaamheden hindert is in overtreding en moet naar de gevangenis. De acht families gaven hun verzet niet op en leidden een 12 dagen durende (succesvolle) blokkade tegen de Shell werkzaamheden. Zeven mannen en een vrouw moesten voor de rechter verschijnen en vijf mannen, die werden gezien als de leiders, verdwenen achter de tralies (op 29 juni 05), waar ze zullen blijven tot ze zeggen dat ze hun verzet opgeven. In tegenstelling tot wat de overheid wilde bereiken, namelijk, het verzet breken, leidde de arrestatie tot landelijke aandacht voor de zaak en tot een groeiend protest tegen de activiteiten van Shell en de Ierse overheid. Elke week zijn er demonstraties met duizenden mensen en vanaf 19 juni 05 is er een permanente blokkade van alle bouwplaatsen van Shell en ligt al het werk stil. Steeds meer mensen sluiten zich bij de protesten aan en er is een kamp opgericht van mensen die solidair zijn met de bevolking van Rossport en hen in hun akties steunen.

Wat kun je doen om de mensen in Rossport te steunen:
- boycot Shell
- informeer de mensen in je buurt / organiseer solidariteitsakties
- schrijf de gevangenen, Cloverhill Prison, Dublin 22
- kom naar Mayo in Ierland om de mensen te steunen

Voor meer informatie over het kamp: shelltosea.com en/of indymedia.ie/mayo
Michael: 00353-860704814 of Bob: 00353-862301612.

Enkele feiten op een rij

De pijplijn: Shell gaat een gevaarlijke, nog nooit eerder gebouwde hoge druk pijplijn voor ongeraffineerd gas bouwen. De pijplijn loopt van de Corrib Field, door dorpen en over land van kleine boeren naar een enorme raffinaderij. De druk in de pijplijn is vijf keer hoger dan normal, en de pijplijn loopt door een onstabiel veenlandschap dat een geschiedenis heeft van landverschuivingen. Het gas dat door de pijplijn loopt is reukloos.

De raffinaderij wordt een enorme fabriek in een ongerept natuurgebied. Negen schoorstenen stoten kooldioxide en methaan uit. Ongelukken, lekkage en giftige dampen kunnen de hele omgeving vervuilen, met chemicalien als; koolstof -en stikstofoxides, zwaveldioxide, methaan en ozon. Zestien huizen staan binnen een straal van 2 km. van de fabriek. De fabriek wordt gebouwd op een onstabiel veengebied en er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe methode (waarvan de resultaten nog onbekend zijn) om het veen te stabiliseren. De raffinaderij ligt 2 km. vanaf de regionale drinkwatervoorziening, Carrowmore Lake. Het afvalwaterdepot is onvoldoende voor de regionale regenval en zal overlopen in Carrowmore Lake, een gebied dat wordt beschermd door EU en VN regels.

Giftig afval zal in Broadhaven Bay worden gedumpt waaronder: lood, nikkel, magnesium, fosfor, chroom, arsenicum, kwik en radon. Door het circulaire getijdesysteem van de baai zal het meeste van dit afval in de baai blijven waar het belangrijke vogel-, walvis-, dolfijn en vispopulaties vervuilt. Broadhaven Bay is een door EU regels beschermd gebied en voorziet in de levensvoorziening van de plaatselijke bevolking door visserij.
Shell ontkent dat het gebied belangrijk is voor het natuurlijk leven, ondanks de uitkomst van een studie gedaan door de universiteit van Cork. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebied een broed -en opgroeiplek is voor walvissen en dolfijnen en het rapporteert meer dan 220 meldingen van 7 walvis- en dolfijnsoorten, 2 zeehondensoorten, haaien en een zeeschilpad.

Stop Shell nu en steun de mensen in Mayo

Shell is verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen, lekkage en zelfs voor moord op de lokale bevolking op en rond hun gas- en oliewinningsprojekten in o.a. Nigeria, Zuid Afrika, Texas, Louisiana, de Filipijnen, Curacao en Brazilie.

Website: shelltosea.com

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Leontine Smedema.)