Demonstranten maken zich op om de mini-WTO-top in Montreal te blokkeren. Dit bericht zal regelmatige aangevuld worden met nieuws uit Montreal.

Terwijl het nog anderhalve maand duurt voordat de WTO-top in het Mexicaanse Cancun zal beginnen, beginnen demonstranten dit weekend al met pogingen om het bolwerk van ongeremde vrijhandel te stoppen. In het Canadese/Quebecaanse Montreal hebben de machtigste landen volgende week een mini-WTO-top gepland, om Cancun voor te koken. De aanloop naar Cancun gaat namelijk alleszins stroef, vandaar dat er een aantal zurgvuldig geselecteerde armere landen zijn uitgenodigd voor een onderonsje. Demonstranten maken zich op om de mini-top te blokkeren die zich in hartje Montreal af zal spelen.

De tegenactiviteiten beginnen op zaterdag 26 juli met een kritische conferentie over de WTO. Vervolgens is er zondag een demonstratie (met als hoofdleus “niemand is illegaal”). De conferentie en dus ook de blokkades beginnen op maandag 28, vanaf 6.30 uur des morgens. Er bestaat gerede kans dat de demonstranten op zware repressie getrakteerd zullen worden.
Alles over programma is te vinden op deze speciale website.

voor actuele informatie, inclusief live webcast: zie de website van CMAQ

Update:
Rond 11 uur maandagmorgen is de politie de 'Groene Zone' van de demonstranten binnengevallen en heeft daar zo'n 200 mensen gearresteerd. De demonstranten hadden de groene zone juist nadrukkelijk als geweldloze plek ingesteld zodat ook mensen met kinderen en dergelijke aan de akties deel zouden kunnen nemen.

Volgens berichten op http://thunderbay.indymedia.org/ (CMAQ/indy-quebec is wegens grote toevloed aan lezers vaak onbereikbaar) zijn er de eerste dag naar schatting 340 mensen gearresteerd, de meeste in vrije 'Groene' ruimte. Aanklacht is meestal: deelname aan een niet geoorloofde demonstratie.

Een best goed verslag van de eerste blokkadedag in dagblad Globe and Mail.

Ook op dinsdag hebben enkele honderden mensen weer gedemonstreerd en geprobeerd in de buurt van het conferentiecentrum te komen. Dit ondanks de massa-arrestaties van de dag ervoor, die in totaal 342 mensen de vrijheid hebben gekost. Op dinsdagochtend zaten daarvan nog 50 mensen vast. Veel anderen waren tegen betaling van een forse borgsom vrijgekomen. De marktprijzen om je vrij te kopen waren 500 dollar voor arrestanten van buiten Canada, terwijl mensen afkomstig buiten de regio Montreal 200 dollar neer moesten tellen en lokale ingezetenen daar weer de helft van.

Op dinsdag vielen tijdens de demonstraties geen arrestaties, maar een overmacht aan politie voorkwam wel dat de demonstranten in de buurt van het Sheraton Hotel konden komen waar de WTO-vergadering plaatsvond.

Ook op woensdag, de laatste dag van de conferentie kwamen demonstranten op verschilende plekken bij elkaar en vonden ook demonstraties bij de rechtbank plaats. De zitting tegen een van de arrestanten, Jaggi Sing, werd afgelast, mede door de grote hoeveelheid verontwaardigde reacties op de arrestatie. Jaggi werd ver van de demonstraties vandaan gearresteerd omdat er nog processen tegen hem lopen en hij eerder in vrijheid gesteld was onder de voorwaarde dat hij in de tussentijd niet aan politieke acties zou mogen deelnemen. Het simpele feit dat hij zich toch enigszins in de buurt van de acties bevond en de pers te woord stond, voldeed om hem voor de zoveelste keer met harde hand te ontvoeren. Ondertussen komen oogettuigenverslagen binnen van andere arrestaties door stillen-teams die zeer hardhandig en onder bedreiging van vuurwapens plaatsvonden, vaak ook ver van de demonstraties zelf verwijderd.

De Canadese minister van Handel Pierre Pettigrew had aan de vooravond van de WTO-conferentie verklaard dat de globaliseringsbeweging volgens hem dood was. Hij staat nu voor de taak om te verklaren hoe desondanks zo'n 2000 mensen op zondag op de been kwamen, terwijl op maandag naar schatting 700 mensen optrokken naar het conferentiecentrum om dat te blokkeren. Waarvan er dus 342 gearresteerd werden.

De conferentie in Montreal van de WTO werd inderhaast gepland in een poging om de grote top van Cancun van aanstaande september uit het slop te trekken. Pas eind mei werd bekendgemaakt dat ze plaats zou vinden. De tegenstanders hebben dus ook maar een paar weken de tijd gehad om dit protest te organiseren. Niet gek dus voor een dode beweging.

Resultaat miniconferentie Montreal

In Montreal vond van 28 –30 juli dus zo’n volstrekt ondemokratische mini-conferentie plaats. Deze werd geleid door de Canadese minister van Handel Pierre Pettigrew en er namen 25 landen aan deel. Het lijkt er echter niet op dat er veel resultaat behaald is. In een persconferentie na afloop van de conferentie toonde Pettigrew zich “gematigd optimistisch” over de resultaten en liet zich vervolgens ontvallen dat er “nog veel werk verzet moet worden, zonder dat we nog veel tijd hebben”. Volgens Pettigrew zouden de EU en de VS vooruitgang hebben geboekt door betere beloftes voor hun landbouwbeleid te doen. De EU zou hebben aangeboden om de steun aan de eigen boeren met 60 procent te verminderen, als onderdeel van het onlangs overeengekomen hervormde gemeenschappelijke landbouwbeleid. De VS zou bereid zijn om alle exportsubsidies te schrappen. Maar er spelen echter nog vele andere beschermende maatregelen een rol die niet aangetast worden. In NRC-Handelsblad (31 juli 2003) verklaart EU-landbouwcommissaris Fischler dat “de twee belangrijkste handelsblokken het goede voorbeeld moeten geven” maar tevens waarschuwt hij dat het compromis tussen de EU en de VS ook door de andere landen moet worden geaccepteerd om in Cancún tot resultaten te leiden.

Landbouw vormt hét grote struikelblok voor een voorspoedig verloop van Cancún. Zo hebben negen leden van de Cairns-groep (machtige groep van 17 landen met veel landbouwexport) al laten weten dat ze de WTO-onderhandelingen zullen verlaten als Canada niets doet aan zijn beschermende tarieven. Woordvoerder van de negen opstandelingen is de Australische minister van Handel Mark Vaile die ook voorzitter van de Cairns-groep is. Hij bevestigde dat de negen Cairns-leden van de onderhandelingstafel weg zouden lopen als er niet gesneden wordt in de landbouwbescherming. Volgens de regels van de WTO kan er in dat geval geen slotverdrag komen, aangezien dat door alle leden ondertekend moet worden.

Terwijl de Cairns-groep in feite volledige liberalisering van de landbouwhandel eist, plaatsen veel boerenorganisaties – ook in veel arme landen – forse kritische kanttekeningen bij eventuele afspraken over landbouw binnen de WTO. Sommige boerenorganisaties vinden dat landbouw zelfs geheel buiten de WTO moet blijven omdat er veel meer aspecten mee gemoeid zijn dan alleen handel. Een goed overzicht van argumenten en campagnes op dat gebied is te vinden op de website van het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP)
Zie ook het stuk ‘EU-landbouwbeleid stopt dumping naar Derde Wereld niet’ op oneworld.nl

(Met ingang van volgende week zal er uitgebreid bericht worden over de voorbereidingen van Cancun. Deze berichten zijn onder meer op www.globalinfo.nl terug te vinden)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)