Ga naar de inhoud

Strijd om water Cochabamba beslecht

Volgens een persbericht van de Amerikaanse NGO Democracy Centre gaan de multinationals Bechtel (VS) en Abengoa (Sp) vandaag 17 januari bekend maken dat ze zich willen neerleggen bij een schikking in de zaak rond de overname en privatisering van het drinkwater in de Boliviaanse Stad Cochabamba.

2 min leestijd
Placeholder image

ImageDe twee bedrijven, die deel uitmaken van het consortium dat het drinkwater had willen overnemen en uitbaten, gaan nu akkoord met de betaling van een symbolische schadevergoeding ter waarde van 2 bolivianos (30 eurocent) wegens het ongedaan maken van het privatiseringscontract.

Er bestaat echter nog verschil van mening over de status van een schuld van 8 miljoen dollar, die het consortium claimt te hebben overgenomen. Hoe dan ook; een heel verschil met de 25 miljoen dollar die het consortium aanvankelijk meende te kunnen claimen.

In 2000 kwam de bevolking van Cochabamba hevig in opstand tegen de privatisering van haar drinkwater en gooide het consortium het land uit. Zie voor achtergrondinformatie daarover: link

Vorig maand had het ICSID (een schimmige rechtbank van de Wereldbank) nog besloten dat de claim van het consortium rechtsgeldig was en dat deze gebruik mocht maken van het Nederlandse Bilaterale Investeringsverdrag met Bolivia. De geschillenprocedure zelf kon daarmee voortgezet worden. Het consortium kon dat doen omdat het inderhaast een deel van de aandelen in Nederland geparkeerd had, bij de brienvenbusconstructiemaatschappij ING-Trust. XminY Solidariteitsfonds en CEO hebben daaromtrent een hevige protestcampagne gevoerd, waarna de Nederlandse regering (bij monde van toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken Ybema, op kamervragen van de SP: zie hier) liet weten dat het consortium ongeoorloofd bescherming onder het Nederlandse investeringsverdrag claimde.

Nu lijkt het er dus op dat het consortium de claim definitief ingetrokken heeft en zich neerlegt bij een symbolische genoegdoening.

Dit is een flinke overwinning voor al diegenen die zich verzet hebben tegen de privatisering van het drinkwater in Cochabamba.

Helaas mag Hugo Daza dit niet meer meemaken. Hij werd op 17-jarige leeftijd doodgeschoten door een scherpschutter van het leger, tijdens de oproer tegen de privatisering. Tientallen anderen raakten zwaar gewond.

Het eerste persbericht van het Democracy Centre treft u hier aan (met daaronder een discussie over de details van de schikking en de mogelijke gevolgen).

Meer nieuws volgt bij nieuwe ontwikkelingen.

(Kees Hudig, XminY Solidariteitsfonds)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees, XminY.)