Ga naar de inhoud

TTIP blokkeert importverbod op isoglucose

¨TTIP blokkeert importverbod op isoglucose en vergroot zo de kans op obesitas en suikerziekte in EU¨

(10 september 2015) Frontal21 van de ZDF zond op 8 september een korte documentaire uit over maïssiroop (isoglucose, HFCS). In de aanloop naar het TTIP-handelsverdrag heft de EU per 2017 alle importbeperkingen op. Deskundigen vrezen dat hierdoor het aantal gevallen van obesitas en suikerziekten enorm zal toenemen. Bedrijfsbelangen gaan zo boven onze belangen van een goede gezondheid.

6 min leestijd

(bron

De documentaire ¨Gefährlicher Industriezucker¨ gaat over isoglucose [1], een stof die door de industrie aan bepaalde voedselproducten wordt toegevoegd. Deze stof vergroot in hoge mate de kans op het verkrijgen van obesitas, diabetis-type 2 en andere stofwisselingsaandoeningen. Gewone suiker zorgt ook voor vetzucht, maar dat effect is bij isoglucose vele malen groter.

Isoglucose bevat een hoog gehalte aan vruchtsuikers en die moeten door de lever worden afgebroken. Bij die afbraak blijven er echter bepaalde afbraakproducten achter in de lever. Dat belemmert op zijn beurt de werking van insuline hetgeen kan leiden tot het ontstaan van Diabetes-type 2.

Lange tijd werden Europese boeren beschermd door een beperking op de suikerinvoer in de EU, de suikerquota. Het aandeel van isoglucose daarin is beperkt tot 5%. Isoglocose wordt nu verwerkt in ijs, frisdrank en andere levensmiddelen.

Afschaffing Europees suikerquotum

De Commissie besloot dat om dat quotum in september 2017 af te schaffen [2]. Daarna mag isoglucose vrij worden verhandeld in de EU. De beperking die nu wordt opgeheven is het gevolg van een beleidswijziging die stilletjes is ingevoerd. Volgens Commissiewoordvoerder Rosario volgt het Europese landbouwbeleid de uitgangspunten zoals Europa en de EU Commissie voor ogen hebben. Rosario: ¨We zijn ervan overtuigd dat de landbouw zich meer zou moeten oriënteren op de markt(ontwikkeling). Het gaat hier dus niet om consumentenbeleid of gezondheidsbeleid, maar om andere thema´s.

Handelsbeleid ondergraaft de gezondheid

Degene die als eerste in Brussel waarschuwde tegen isoglucose is MEP Christel Schaldemose (Socialistische fractie in het EP). Ze geeft aan dat de meeste wetenschappers het er over eens zijn dat dit spul erg gevaarlijk is. Zij bepleit daarom een volledig verbod op de Europese markt.

De belangrijkste producent van isoglucose is de VS, waar het wordt gewonnen uit maïs. In de VS wordt al sinds 15 jaar gewaarschuwd tegen isoglucose wegens de grote kans op stofwisselingsaandoeningen. Op dit moment heeft 1 op de 2 Amerikanen al een vorm van suikerziekte of wordt daardoor bedreigd.

Importverbod nodig

Volgens wetenschapper Udo Kienle is het verbruik van frisdrank en andere zoetwaren in de VS sinds 2000 afgenomen door een toegenomen bewustwording over de gezondheidsrisiko´s. Daardoor moest een aantal fabrieken daar sluiten. Wanneer de Europese markt nu definitief wordt opengesteld bestaat het gevaar dat de Amerikaanse industriële infrastruktuur wordt gebruikt om de productie weer op te voeren. Experts verwachten dat het gebruik van isoglucose in voedingsmiddelen met een factor 6 zal toenemen na het openstellen van de EU-markt, want het spul is ongeveer 40% goedkoper dan andere zoetstoffen.

Maar TTIP is sta-in- de-weg

Het zal echter moeilijk zijn om de consument te beschermen tegen isoglucose door het TTIP-handelsverdrag waarover de EU nu met de VS onderhandelt. Pia Eberhardt van Corporate Europe Observatory denkt niet dat zo´n verbod er komt als TTIP door gaat, want door dat handelsakkoord krijgen grote bedrijven veel meer invloed op het Europese beleid. Een verbod op isoglucose onder TTIP zal ondernemingen in staat stellen zeer hoge schadevergoedingen te claimen wegens zogenaamd winstbederf.

Mexico heeft al iets dergelijks meegemaakt. Het NAFTA-akkoord dat het in 1994 sloot met de VS en Canada is vergelijkbaar van opzet als het TTIP. Na ingang van het NAFTA nam de import van isopglucose(houdende levensmiddelen) sterk toe. Artsen, waaronder kinderarts Salvador Villalpando, constateerden na enige tijd een toename bij kinderen en jongeren van suikerziekte en vetzucht. En ze luidden de alarmklok. Zes tot acht miljoen kinderen lopen op dit moment kans dat de vetzucht en suikerziekte waaree ze kampen op oudere leeftijd zal aanblijven.

NAFTA-verdrag kwam Mexico duur te staan

In 2001 besloot de Mexicaanse overheid een tariefverhoging van 20% in te stellen op alle importproducten die isoglucose bevatten. Met het NAFTA-verdrag in de hand, klaagde het bedrijf Corn Products International twee jaar later de Mexicaanse staat [3] aan wegens winstderving van 325 miljoen dollar. Een geheime geschillencommissie veroordeelde Mexico tot intrekking van de tariefverhoging en tot een boete van 58 miljoen dollar te betalen aan de Amerikaanse multinational.

Eduardo Jaramillo, Hoofd Gezondheidsbevordering in Mexico, hierover: ¨Er is daardoor een afschuwelijke toestand ontstaan omdat de economie zich niet meer op één lijn bevindt met de gezondheid, ondanks alle pogingen die we doen om de twee beleidsterreinen goed op elkaar af te stemmen. Een goede gezondheid is niet alleen een grondrecht, maar het zou ook een prioriteit moeten zijn van elke regering.

TTIP en NAFTA: multinationals maken de dienst uit

Ondertussen gaan de geheime onderhandelingen over het TTIP gewoon door. Dat wat Mexico is overkomen, kan ook hier gebeuren: minder gezondheidsbescherming door een ongeremde ´vrijhandel! Martin Haüsling (Groenen in het EP) vreest dat zodra TTIP een feit is, dat het vrijgeven van de import van isoglucose niet meer tegen te houden is. De politiek zal dan zeggen: ¨Door een verbod riskeren we een miljarden boete en dat moeten de EU burgers dan betalen. Dus we vermijden liever het risiko in te gaan tegen de belangen van grote bedrijven of om de normen te verscherpen.¨

Verdwenen van het etiket…

ZDF: ¨Nu staat het percentage isoglucose dat sommige producten bevatten nog vermeld op het etiket. Maar TTIP zal er ook toe leiden dat dit niet meer op het etiket hoeft te staan. Dat zou een overwinning zijn voor de suikerindustrie en een slag voor de gezondheid van de Europese consument¨.

Meer lezen:
– ¨Regeling suiker, isoglucose en inulinestroop 1999 (Geldend op 10-09-2015)¨, Wetten Overheid.
– ¨Gewichtstoename door glucose-fructosestroop,¨ Healthy Lives, 11 jun 2010.
– ¨EU HFCS production to increase threefold when sugar quotas end in 2017,¨ Agra Net, 2014?.
– ¨Sugar and isoglucose balance sheets,¨ Europese Commissie, 29 juni 2015.
– ¨Is TTIP gezond?,¨ Wemos 17 juni 2015.
– ¨TTIP bedreigt de voedselveiligheid,¨ Wemos, 5 april 2015.
– ¨Grote politieke verdeeldheid over gevolgen TTIP op gezondheid tijdens debat in Utrecht,¨ SOMO, 26 juni 2015.
– ¨TTIP & HEALTH,¨ BEUC, 23 juni 2015.
– ¨ Vragen van het lid Bruins Slot (CDA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mogelijke gevolgen van het Trans-Atlantic Trade and Investment Partnerschip (TTIP) voor het beleid rond medicijnen en medische hulpmiddelen (ingezonden 8 september 2015) (2015Z15989),¨ Tweedekamer, 8 september 2015..

Noten:
[1] Isoglucose staat voor HFCS (high-fructose corn syrup), en dit is ook bekend onder de namen glucose-fructose siroop, fructose-glucose siroop, maissiroop, cornsyrop, glucose stroop en fructosesiroop. ¨Glucose-fructose stroop (…) wordt gebruikt in voedingsproducten als frisdranken, vruchtensappen, ijs, snoep, gebak, koekjes, ketchup, soepen, dressings, brood en crackers. ´Fructose´ klinkt onschuldig; het gaat hierbij echter niet om de natuurlijke fructose uit fruit, maar om de (chemische) steroïde versie. Omdat er steeds meer bekend wordt over de negatieve gevolgen van de consumtie van dit goedje, misleiden bepaalde bedrijven de consument. Zo vermeldt General Mills (van onder meer Cheerios, Bugles, Häagen-Dazs ijs en Nesquik) op sommige verpakkingen dat het product geen fructose maïssiroop bevat. Maar verderop op de ingrediëntenlijst staat dan wel zoiets als ¨de nieuwe geïsoleerde fructose¨….. (¨Sneaky naamsverandering fructose siroop,¨ GoedGezond, 18 maart 2015).
[2] ¨Sugar,¨ Europese Commissie, 22 april 2015.
[3] ¨Corn Products International, Inc. v. Mexican States.¨ US government.

Bron:
¨Gefährlicher Industriezucker¨ (video 8 minuten), of hier.