dagelijkse update van gebeurtenissen in NY

Image(Onderaan staat elke dag een aanvulling met nieuws)

Organisatoren van de zondagdemonstratie hebben verklaard dat er naar schatting een half miljoen mensen aan deelgenomen hebben. Volgens de politie waren er \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"tenminste 200.000\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" deelnemers (Bron: The NewStandard)

Solidariteit met anti-RNC-protesten New York

De protesten tegen de Republikeinse Conventie in New York beginnen aan te zwellen. De republikeinse burgemeester Bloomberg (zie: zijn biografie tevens miljonair en eigenaar van een eigen multinational) probeert met een gecombineerde aanpak zich de troebelen van het lijf te houden. De tienduizenden demonstranten mogen niet in Central Park (enige plek waar ze zouden passen) voorverzamelen en worden afgescheept naar een ver van het centrum afgelegen sportstadium. Bovendien belooft hij een nieuw wapen in te zetten tegen demonstranten dat een oorverscheurend geluid voort zou brengen. Maar tegelijkertijd zijn er buttons beschikbaar voor demonstranten die beloven niets (ongeoorloofds) te doen. Ze krijgen in ruil korting in sommige restaurants en musea. De eerste tegenbuttons (activisten zijn niet te koop) zijn al gesignaleerd.

De demonstranten verzetten zich uiteraard niet alleen tegen de oorlog in Irak maar ook tegen de verschrikkelijke binnenlandse effecten die het beleid van de regering Bush de afgelopen vier jaar heeft gehad, en andere zaken waar ze verantwoordelijk voor zijn.

Tegenstanders van Bush en diens partij van de Rijke Oorlogshitsers bereiden een uitgebreid programma aan acties en demonstraties voor. Een speciale krant van indymedia New York (The Indy-pendent) is in een oplage van 200.000 uitgekomen en belooft onder andere verrassingsacties doordat mensen verkleed als republikeinen op hun cocktailparties zullen opduiken. Volgens een opiniepeiling van tv-zender ABC heeft 83% van de bewoners van New York geen zin in de Republikeinse conventie (bron). Er is inmiddels een onafzienbare reeks websites voor protesten (waarvan de belangrijkste is: rncnotwelcome.org)
De grootste demonstratie zal op zondag 29 augustus zijn (zie website).
Op 2 september wordt Bush in het Madisson Square Garden op de troon gehesen als start van de verkiezingscampagne.

Een Nederlandstalig overzicht van allerlei websites en het programma is hier te vinden.

Er bestaat gerede kans dat autoriteiten, politie en geheime diensten hard zullen optreden tegen de demonstranten. Om die reden is buitenlandse solidariteit en oplettendheid noodzakelijk. In Amsterdam wordt daar op twee manieren geprobeerd vorm aan te geven.

Aanstaande zaterdagavond (22.00-23.00) worden buiten filmpjes vertoond. Oorspronkelijk was het idee om dit op het museumplein te doen, doch dat zal geheel in beslag genomen zijn door (de herrie van) de Uitmarkt. Daarom gebeurt dat nu om de hoek, bij (de voorkant van) het Van Gogh museum. Zegt het voort en komt allen, en neem wat te picknicken mee! Als het regent wordt dit buitengebeuren afgeblazen.

Daarnaast zal er donderdagavond 2 september een informatieve bonte avond over de protesten plaatsvinden in de Zwarte Salon van Vrankrijk, Spuistraat 216 Amsterdam (vanaf 21.30 uur). U kunt daar beelden, woorden en verslagen verwachten, evenals tenminste een explosief gedicht.

Be there!
You\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'re either with us or you\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'re with the Republicans

Aanvulling: radio/tv-berichtgeving:

E.e.a. zal ook live via uw (web)radio te volgen zijn, vanaf de 27e wordt er warm gedraaid. Zie:

http://radio.indymedia.org/

http://radio.socialtechnology.net/

http://wfmu.org/rnc.html

En voor meer achtergronden:

http://nyc.indymedia.org/

http://slash.interactivist.net/rnc/

In Nederland zal in elk geval Radio Patapoe proberen zijn steentje bij te dragen, op de 97.2 FM in Amsterdam (momenteel wegens technische ongemakken verhernieuwd tijdelijk uit de lucht) of via het web op http://freeteam.nl/patapoe

Videobeelden zijn onder meer hier te vinden:

http://www.nycimcvideo.org/

aanvulling zondag 29 augustus

Indymedia NY ligt al een tijdje plat, waarschijnlijk vanwege groot aantal bezoekers. Maar media in VS maken melding van een \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'zeer grote demonstratie\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\' in New York, sommige commerciele radiozenders maakten melding van 200.000 demonstranten.

Hoewel de Republikeinse Conventie nog moet beginnen, kan in ieder geval geconcludeerd worden dat de protesten daar een schoolvoorbeeld van organiseren zijn. De meest uiteenlopende actiegroepen en initiatieven zijn aan de slag gegaan, van de traditionele massademonstratie-op-zondag tot de theatrale \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'Billionaires for Bush\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\' website, het Mouse-block (dat culturele bijeenkomsten probeert te verstoren en de straattheatershow Chaos on Broadway aanbiedt) tot en een fietstechneut website die met een stempelmachine rondreed die via internet leuzen kon ontvangen (ook hij is inmiddels gearresteerd: bericht indymedia). The Yes Men website delen (mantel)pakken en stropdassen uit voor degenen die zich wil verkleden als republikeinen om hun bijeenkomsten binnen te sneaken.

Ook interessant klinkt het toneelstuk Voting For Godot (zie: http://www.votingforgodot.com/)

Zie agenda van acties en protesten hier

De meeste actieve organisatoren horen overigens niet tot het Kerry-kamp, maar zijn uit radicalere, vaak anarchistische huize. Zoals de eerste groep demonstranten die aankwam en die helemaal uit Boston (400 km. Noordwaarts, waar eerder de democraten confereerden) naar New York was gelopen om aan te geven dat \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"het niet gaat om de keuze tussen de ene keizer en de andere, maar om een andere manier van leven\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\".
Vrijdagavond; fietsdemo van tenminste 6000 fietsers legt binnenstad lam, 264 arrestaties, vele fietsen door de kit verdonkeremaand. Zaterdag vrouwendemonstratie; tenminste 16.000 mens groot.

Voor de zondagdemo worden honderdduizenden mensen verwacht. Maar de (republikeinse) burgemeester Bloomberg heeft geweigerd toestemming te geven voor een slotmanifestatie in Central Park en wil dat ze aftaaien naar een ver verwijderd sportstadion. Maandag begint de conventie pas en is uitgeroepen tot directe-actie-dag.

De protesten in New York worden vaak vergeleken met de bloedig verlopen Democratische Conventie in Chicago in 1968. Er vinden ook uitgebreide discussies plaats over de te volgen strategie. Velen zijn bang dat Bush garen zou kunnen spinnen bij beelden van ernstige rellen en puinhoop. Gezien de stemming onder de politie en bij extreemrechts houden we ons hart vast voor provocaties en incidenten...

Onze poging om beelden van de eerste demonstraties bij het Van Gogh Museum op de muur te projecteren tijdens deUitmarkt in Amsterdam, werd na 15 minuten geaborteerd door chagerijnige politie-agenten die dreigden om het pand in te vallen waar de beam stond en de boel in beslag te nemen. (Zie verslagje op indymedia)

Nieuws is op de gebruikelijke plekken te vinden (indymedia New York: http://nyc.indymedia.org/, http://rncnotwelcome.org/)

Mooie plaatjes oa. hier: website

En dan dit nog: March on the Media, 1 september.

Update 31 augustus

Vannacht (in New York is het zes uur vroeger) zijn er honderden mensen gearresteerd bij allerlei door de stad verspreide protestacties. Commerciele media (NBC) noemt 650 arrestaties (en 1000 in totaal) maar volgens Indy NY zijn er gisteren waarschijnlijk tegen de 800 mensen gearresteerd.

Gisteren was uitgeroepen tot dag van Directe Acties(website). Politie trad hard op. Overal waar mensen bijeenschoolden werden ze of weggejaagd of opgepakt. Hier en daar werden desondanks bussen met republikeinse delegatieleden geblokkeerd of uitgejauwd. Hier en daar waren ook brandjes op straat.

Massa-arrestaties vonden onder andere plaats bij een samenscholing uit protest tegen het feit dat de Reps de onlangs overleden countryzanger Johny Cash (zie website) proberen te claimen, terwijl de arme man naar verluidt weinig van rijke stinkers en republikeinen moest hebben. Ook zijn mensen gearresteerd die demonstreerden tegen de rabiaat conservatieve tv-zender Fox.

Arrestanten worden opeengestapeld in een gefortificeerde loods in de haven. Demonstranten proberen in de buurt solidariteit te manifesteren, maar worden op afstand gehouden. Sommige van de arrestanten van afgelopen vrijdag (fietsdemo met 6000 deelnemersters) zijn zo\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'n 30 uur vastgehouden alvorens ze zonder proces verbaal of aanklacht weer op straat geschopte werden. Veel fietsen zijn verdwenen.

Een van de arrestanten van zondag (demonstratie met zo\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'n 400.000 mensen) heeft door de rechter een borgsom van 200.000 dollar opgelegd gekregen (als je niet kunt betalen blijf je zitten tot het proces, maanden later). Negen arrestanten van zondagavond hebben verzwarende aanklachten (felonies) aan de broek gekregen. Ze worden beschuldigd van het mishandelen van een politie-agent. Het betreft een stille die met een motorfiets doldriest de demonstratie inreed en door de demonstranten gestopt werd...

1 september

Maar dan nu nieuw nieuws. Volgens de razorwire op indy NY zitten er naar schatting wel 2000 mensen opgesloten in de speciale protestbajes in de haven. Het betreft een garage voor stadsbussen die door hekken met scheermesprikkeldraad in vakken onderverdeeld is voor arrestanten.

Vandaag was er een vakbondsdemonstratie met enkele tienduizenden deelnemers. Het is actievoerders wederom gelukt om ook het conferentiecentrum van de republikeinen binnen te dringen (gisteren geraakte een demonstrant tot op een paar meter van vice-president Cheney om hem midden in zijn gezicht te vertellen waar hij verantwoordelijk voor is). Ze werden geboeid afgevoerd.

Wederom op vele plekken in de stad kleinere acties en demonstraties.
Grappig is dat op Indy NY ook een paar politie-agenten uit de stad berichten gepost hebben om zich te verontschuldigen voor het optreden van hun collega\\\\\\\\\\\\\\\'s. Al is natuurlijk niet zeker of de berichten autentiek zijn.

Morgen is de grote dag als Bush himself op moet treden en alle veligheidsmaatregelen nog scherper dreigen te worden.

CNN noemde het aantal van 1800 arrestanten in totaal en verklaarde het uit een \\\\\\\\\\\\\\\'volledig zero tolerance\\\\\\\\\\\\\\\' beleid van de NY politie.

Iemand heeft trouwens vrijwilligerswerk voor de politie en de reps gedaan en uitgezocht wie die *&^%cking demonstranten nu zijn en hoe ze werken. Resultaten van het onderzoek staan op deze website)

Fotoserie van arrestaties op 31 augustus.

Meer nieuws/verslag later, of \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'live as. Donderdag vanaf 21.30 in Vrankrijk, Amsterdam (zie bericht hierboven)


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)