Ga naar de inhoud

Verslag/links 4e globaliseringscafe

De links naar de website/bronnen gebruikt bij het vierde globaliseringscafee bij XminY, op vrijdag 7 oktober jl.

6 min leestijd
Placeholder image

Het volgende globaliseringscafe zal een extra feestelijk karakter kennen en op donderdag 22 december gehouden worden. Meer nieuws daarover volgt.

****

Bij binnenkomst klonk de muziek van de plaat The Mechanics of Destruction van Radio Boy aka Matthew Herbert: link. Een muzilant die toen een plaat maakte als merkwaardig anti-commercieel statement. De muziek bestaat uit gesampelde geluiden die te maken hebben met de thema van het nummer (zoals vuilnis van fastfoodketens, of een soundbite van dhr. Kissinger). De plaat eindige met door de computer gehaalde geluiden opgenomen tijdens de 1 mei demonstratie in London.

Filmpje: Pink Floyd: Us and them. Zoals bekend kwam bij Live8 Pink Floyd weer bij elkaar. Helaas ontbrak daar de politieke inhoud. Zo zijn ze vergeten een clip als deze te draaien: Them

Verder kort aandacht voor hoe Nederland elders mens en milieu verknalt om het milieu te verbeteren. Zo levert de palmolieteelt in Papua Nieuw Guinea (en elders) veel ellende op link Milieudefensie. De palmolie wordt in Nederland onder andere gebruikt als brandstof voor energieopwekking (biomassa) hetgeen voorgesteld wordt als een verbetering voor het milieu (want geen fossiele brandstoffen).

Een ander voorbeeld is te zien in Ecuador, waar milieuorganisaties protesteren tegen buitenlandse investeringen in bosbouwprojecten die de aanwezige natuur juist verstoren maar pretenderen goed te zijn voor de terugdringing van de Co2-uitstoot (link). Een en ander heeft te maken met een ingewikkelde handel in emissierechten die de rijke landen ingesteld hebben om net te doen alsof ze wat aan hun milieuvervuiling doen
uitleg

*) Filmpje: stukje uit nieuwste video in het European news Reel project (zie aankondiging en wel het verslag van de bijdrage die de zakenmannen/vrouwen van CRAP leverden aan de grote G8-demonstratie van 2 juli. McDonalds werd nu eens niet ingegooid maar toegejuicht.

*) Hoe de OESO (club van rijke landen) faalt om regels voor multinationals in te stellen (en wat het alternatief daarvoor is)
De oecdwatch heeft zojuist een rapport uitgebracht over ervaringen met vijf jaar ‘guidelines’. Joseph Wilde van somo werkte daaraan mee en geeft tekst en uitleg. De guidelines werken nauwelijks en zullen inefficient blijven zolang alles vrijwillig is. Bovendien zijn er geen sancties voorzien voor bedrijven die zich er niet aan houden. De enige oplossing is dus duidelijk omschreven verplichte gedragscodes, met daarbij een instrumentarium aan controle en sancties. Maar dat zal lang duren voor het zover klomt. In de tussentijd kun je de gedragscodes waar landen en multinationals zich aan zeggen te houden, wel gebruiken om ze aan te klagen.

*) Filmpje: Geweldenaren van ver: link over de aanval op Amsterdam. Houd moed!

PAUZE

*) Tijn van Beurden gaf in een notedop college over hoe de aardgasprijs wordt bepaald. Eerst een historisch overzicht van de tientallen miljarden winst die zowel de staat als de bedrijven Shell en Exxon in de loop der jaren verdiend hebben. In het zogenaamde herenakkoord werd met de multinationals afgesproken dat ze iets van hun winst zouden investeren en banen zouden creeren, maar daar is niets van terechtgekomen. De staat investeert zijn buit op z’n beurt aan allerlei infrastructurele rampen waar we ook niets aan hebben (zoals de betuwelijn). Na de oliecrisis was de gasprijs lange tijd aan die van olie gekoppeld. Sinds 2004 is dat niet meer zo, maar in feite stijgt de vrije gasprijs parallel aan die van olie. In ieder geval wordt verwacht dat er deze winter nieuwe recordhoogtes bereikt worden; de gasrekening zal gemiddeld tussen de 200 en 300 euro hoger uitvallen dan vorig jaar!. Dit jaar had Zalm als een ‘meevallertje’ van 1,5 miljard uit onze armzalige portemonnee gejat (grootverbruikers en glastuinders betalen aanzienlijk minder dan gewone huishoudens trouwens). Dat alles voor een goedje dat gewoon gratis bij Slochteren uit de grond komt. En al die centen gaan dus naar Balkenenden en Shell/Exxon. Tenzij je er wat aan doet. Daarover meer op het volgend globaliseringscafee.

*) We blijven zoeken naar wie er in Nederland zich bezig houdt met arbeidsomstandigheden in China, nu zo’n beetje alles dat hier in de winkels ligt daar gemaakt wordt? Navraag bij vakbonden en solidariteitsorganisaties leverde weinig op. Vooral in de speelgoedsector is het dramatisch duidelijk. China is veruit de grootste producent van de plastic zooi die in de winkels ligt. De omstandigheden voor mens en natuur zijn erbarmelijk.

Fotograaf Michael Wolf heeft de expositie The real toy story over dit onderwerp gemaakt.

In een uitzending van tv-programma Keuringsdienst van waarde bleek dat zelfs de pluche giraffes van het Wereld Natuur Fonds link uitzending in Chinese sweatshops gemaakt waren. WNF ontkent maar wil niet blootgeven waar ze dan gemaakt werden.

Toch kan er nog gelachen worden, bijvoorbeeld als de arbeider in een plasticfabriek Chen Hsien uitlegt dat hij niet kan geloven dat er mensen zijn die die plastic troep willen hebben die hij moet maken link

De Zweedse afdeling van het Schone kleren netwerk heeft een documentaire gemaakt over de speelgoedindustrie in China; Santa’s Workshop. Die zullen we volgende keer vertonen.

*) Presentatie van het boekje Requiem voor de Hulp. Er volgde een gesprek met Theo Ruijtern over het ontbreken van een debat over het fenomeen ontwikkelingshulp en de angst dat het door rechts uitgebuit wordt. Theo durft het debat wel aan, ook over welke initiatieven dan wel werken. En waarom heeft niemand het over de overontwikkeling van ‘het westen’?

*) In vogelvlucht wat aankondigingen van de komende activiteiten rondom WTO, G8 en EU…

zoals: as maandag presentatie tomatenplukkers uit Florida die strijd wonnen van mulitnational Taco Bell link

woensdag Columbus dag (pablo, Noticias legt uit): link

en reklamerakkers op donderdag
link. Dat is een doel waar nog geen actie tegen georganiseerd is

15-19 WTO-raad Geneve: link

14 oktober Bolkestein Brussel: link

21 november EU-top Brussel: link

In Latijns Amerika: Argentina FTAA-top (nog geen site te vinden

G8 St Petersburg
En Heiligendamm Duitsland is van latere datum

*) Sluitstuk is de Strijd om de Tijd.
Bond van Tijddieven: link

Waarom werken? whywork

en tenslotte: premiere van de film Alarm Clocks Kill Dreams, gevolgd door oprichting nieuwe Nederlandse Partij voor minder Arbeid : worlessparty

Voor wie zich deze winter verveeld is er het (Duitse) computerspel wir sind die guten waar je de ME kunt proberen te verslaan (als het je niet lukt wordt je zelf in elkaar getrest)

Globo-kunst: gallery

Hieronder nog de links van het derde globaliseringscafee:

Wereldmacht China: vakbondssolidariteit uit Hong Kong

filmpje BBC: link

Coca Cola India: link
Colombia: link

Total:
link

Aardgas: Bolivia: link

Tegengas: posters tegengas

Boek: The Interventionists (websites: Mass Moca: link

Peakoil: link

Aankondiging G8-dingen

filmpje fietsdemo als aanloop G8-acties: link

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door XminY.)