De kogel lijkt door de kerk: van 15-17 oktober zal het ESF te Londen gehouden worden.

ImageVolgende ESF 15-17 oktober in Londen.

In het weekend van 6/7 maart is er een Europese vergadering geweest over het houden van het volgende Europees Sociaal Forum (ESF). Na verhitte debatten is op zaterdag besloten dat het Londense ESF doorgang zal vinden, en wel op 15-17 oktober. Als centrale plek zal het Alexandra Palace fungeren, waar tussen de 20 en 40.000 mensen in passen, met ruimte voor extra mensen in de buurt.

Veel commotie is er ontstaan over het entreegeld dat gevraagd gaat worden aan deelnemers, namelijk 30 pond (45 euro) voor 'arme' mensen en 40 voor meervermogende.

De vergadering was breed opgezet en werd bezocht door een veel diverser palet aan activisten dan aanvankelijk het geval was. In het begin - ten tijde van het ESF in Parijs - werd het 'Londense voorstel' min of meer in het geheim bekokstoofd door een beperkt groepje rond wat marxistische organisaties die graag het heft in handen hadden willen houden. Toen daarover ophef ontstond, en talloze Britse actiegroepen zelfs dreigden op te roepen om het ESF te negeren, werd de voorbereidingsstructuur drastische gedemocratiseerd. Maar het onderlinge wantrouwen is nog steeds groot. (zie oa: Noodoproep ESF).

Lang niet alle problemen zijn opgelost, maar er is flinke vooruitgang geboekt. Een van de onduidelijke factoren blijft de rol die de gemeente Londen (GLA) in het ESF gaat spelen. Met 'Rode Ken' aan het hoofd is de GLA betrokken bij de voorbereidingen van het ESF, en was dat ook al in de 'besloten' fase. Maar veel activisten hebben niet zo'n trek in een te machtige rol voor dit bestuur (dat sinds kort weer bij de oorlogspartij Labour aangesloten is). Het ESF dreigt volgens sommigen "een grote Ken Livingston jamboree" te worden, met een programma waar geen omstreden punt of radicale campagne meer in te vinden valt.

Een uitgebreider verslag van de laatste ESF-voorbereidingsvergadering is te vinden op Indymedia UK.(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)