Hieronder flarden van indymedia.nl-berichten over de protesten tegen de Wereldbankconferentie in Oslo. 10.000 Demonstranten en ophef over zogenaamde ‘Schengen-arrestanten’.

ImageMeer Schengen arrestaties in Noorwegen
O. 24.06.2002 18:41

Tot nu toe zijn volgens officiele berichten 19 mensen preventief gearresteerd en een enkele Noorwegen uitgezet omdat ze eerder gedemonstreerd hebben bij de Eurotop in Goteborg.
De grote demonstratie gaat zodadelijk (maandagavond) van start, gevolgd door een reclaim the streets feest.

Achtergronden protest tegen de ABCDE-conferentie: http://www.oslo2002.no

Rechtszekerheid demonstranten:

Tot nu toe zijn 18 demonstranten en 1 journalist van TV-STOP en aangehouden. Ze zijn gearresteerd omdat ze in Goteborg zijn geweest en daar in de massa-arrestaties zijn beland. Alle arrestanten zijn buitenlanders, blijkbaar durft men bij de Noorse Goteborggangers de politieke rechten niet zover in te perken of heeft men hiervoor geen wettelijke grondslag gecreeerd.
Oddbjørn Melhus van de politie te Oslo bevestigt dat er mensen zijn gearresteerd op grond van het feit dat ze eerder bij top-bijeenkomsten zijn geweest. Hij zegt echter dat er een concrete verdenking is en dat dus niet zomaar iedereen opgepakt kan worden.

Tegenover de Nettavisen wil hij niet verder verduidelijken wat hij hiermee bedoelt.
Van de 9 laatste arrestanten zijn er alweer twee vrij. Van de eerdere arrestanten is er 1 uitgezet wat tot felle reacties leidde. De overigen zijn bij mijn weten ook weer vrijgelaten.

De werkwijze van de politie is alsvolgt: "Wij controleren de namen bij de Deense en Zweedse politie en in het Schengen-register. Allen zijn of eerder veroordeeld of geregistreerd in het Schengen Informatie Systeem (SIS), aldus Hansen, assisterend stafchef van het Oslo politiedistrikt (vlg. Nettavisen). De arrestatiegrond is overtreding van de buitenlanderswet. Wel doet de politie pogingen om de zaken zo spoedig mogelijk af te handelen zodat mensen nog op tijd vrijgelaten kunnen worden om naar de demonstratie te gaan.
Ondanks het feit dat politieke vrijheden natuurlijk ernstig ingeperkt worden als mensen worden gearresteerd op basis van aanwezigheid bij eerdere arrestaties, ziet het er naar uit dat schrikbeelden van preventieve arrestaties en grove wraakoefeningen op weerloze demonstranten als in Genua, Goteborg en mindere mate Amsterdam in Oslo niet gaan voorkomen. Het zal de acties van vanavond vast ook een stuk vriendelijker maken. Zouden ze geleerd hebben?
Nieuws in de niet-Noordse talen op indymedia.no:
Live radiouitzending vanuit Oslo (vnl Noors)


Fotos van de demonstratie:
Volgens de Noorse radionieuwsdienst en de politie zijn er 10.000 mensen op de demonstratie. Een groot aantal gezien het feit dat er in Noorwegen minder dan 5 miljoen mensen wonen, de mediahetze van tevoren tot grote hoogte steeg en de interne strubbelingen nu ook niet bepaald motiverend leken.
De politie houd zich buiten het gezichtsveld en het ziet er dus naar uit dat alles vreedzaam zal verlopen.

7 denen uitgezet
24.06.2002 20:11

De 7 denen die nog vast zaten, zijn toch nog uitgezet omdat ze een gevaar voor de openbare orde zouden kunnen vormen waardoor ze op basis van de buitenlanderswetgeving uitgezet konden worden.
Op basis waarvan men tot de conclusie is gekomen dat ze een gevaar vormen wordt niet vermeld. Van de twee denen die eerder werden vrijgelaten, was een de TV-STOPjournaliste.
bron:

zie ook
24.06.2002 22:19

persverklaring indymedia noorwegen:
bakker: bollen gooien beter dan stenen:

Clara

meer nieuws
24.06.2002 23:44

Op indymedia.no staat een foto en het volgende verhaal: 10.000 mot Verdensbanken by Even Tømte * Monday June 24, 2002 at 10:06 PM

Maandag 24 juni: Terwijl onderzoekers zich verzamelen in het Holmenkollen Park Hotel op deze eerste dag van de ABCDE-conferentie van de wereldbank, lopen de staten vol met demonstranten uit protest tegen de neoliberale politiek van de wereldbank.
Volgens de tellers van het platform Oslo2002 demonstreerden er 8.800 mensen, 10.000 volgens de politie (De krant aftenposten meldde er in een eerste versie van een artikel 10.000 maar krikte dit even later op tot 12.000, ondertussen is het weer bijgesteld tot 10.000....vert.).
De demonstratie was een kleurrijk vuurwerk van karneval, jongleren, vlaggen, ballonnen, spandoeken, leuzen, gezang dans en muziek. Een krachtige manifestatie van de veelzijdigheid en kreativiteit in de mondiale alternatieve beweging.

Vele nieuwschierige toeschouwers waren van een afstandje komen kijken naar de demonstratie en een niet onaanzienlijk aantal sloot zich alsnog aan.
Toen de demonstratie om 18.00u zou beginnen, was het stationsplein overvol en duurde het bijna een uur voor het gelukte te vertrekken.
Er werd gesproken door o.a. iemand van de Sosialistisk Venstreparti en Alejando Bendana, lid van Jubilee South en voormalig VN-ambassadeur van Nicaragua.
Terzijde moet nog opgemerkt dat gedurende de gehele demonstratie geen agent te zien was en de verwachtingen van rellen bleken op niets gebaseerd.
einde bericht
Op de Noorse indymedia staat ook nog een Zweedse persverklaring van vlak voor de demonstraties van Demokratinätet. Kort samengevat stellen ze dat als de akties komende dagen geweldloos blijven dit een zege is voor de Noorse demokratie en een sterke kritiek is op het gevoerde beleid in Goteborg.
De punten in eigen bewoordingen:
1: De Oslopolitie heeft toegezegd geen huiszoekingen te houden a la Schillerska en Hvidtfeldska
2: De Oslopolitie heeft beloofd onbewapend te komen. Schietincidenten a la Genua en GBG worden zodoende onmogelijk
3: Dat er geen heksenjacht op de autonome milieus gehouden werd. Zelfs een gezochte bekende autonoom mocht demonstreren, zn straf mag hij later uitzitten
4:De politie benut niet haar mogelijkheden om de naar Oslo reizenden maximaal dwars te zitten a la GBG (Wel is het voor het eerst dat in Noorwegen het SIS op ruime schaal is gebruikt met gegevens van GBG-gangers erin, vert.).
Desondanks wordt er ook kritiek geuit. De eerdere dreiging van de Oslopolitie om buitenlanders die naar de top komen voor twee jaar als ongewenst burger uit te wijzen heeft bijgedragen aan de polarisering (zie voor een vertaling van het artikel). Ook is er kritiek op het feit dat de school die de Oslo-demonstranten was toegezegd na lobby van de politie alsnog niet verhuurd werd.
Verder wordt er een pluim gegeven aan de media die niet als in GBG schreef dat demonstranten granaatwerpers in de bossen verscholen hadden en honderden molotov-cocktails uit Kopenhagen zouden proberen in te voeren. Wel werd er over oorlogssituaties gesproken, maar kort voor de top werd de toon weer normaler. Ook konden aktiegroepen hun ei kwijt in de media.
einde samenvatting

een aardige foto-serie:
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)