Ga naar de inhoud

WTO-onderhandelingen mislukt

We waagden dit eerder te voorspellen op globalinfo maar de internationale handelsbesprekingen binnen de WTO lijken nu definitief vastgelopen.

2 min leestijd
Placeholder image

Het zou wel eens het definitieve begin van het einde van de Doha-ronde van de WTO kunnen zijn, al toveren ze misschien over een tijd nog een nieuw konijn uit de hoed. De BBC-website kopt: WTO Global Trade Talks Collapse. Na vooroverleg van de rijke landen tijdens de G8-top in St. Petersburg (waarvoor ook Brazilië en India waren uitgenodigd) waren de onderhandelingen verplaatst naar het WTO-hoofdkantoor in Genève, waar ze het vandaag nog eens probeerden nadat ze afgelopen zondag al 14 uur hadden zitten te onderhandelen. Volgens het BBC-bericht ontaardde het in een ordinaire ruzie tussen de handelsvertegenwoordiger van de VS (Susan Schwab) en de EU. Daarna werd een tweede bijeenkomst later deze week maar helemaal geschrapt.

Volgens de Indiase minister van Handel Kamal Nath kan het vele “maanden, zo niet jaren duren” voor er nieuwe onderhandelingen komen.

Breekpunt waren de landbouwsubsidies van de rijke landen. De VS wilde op dat punt geen compromis sluiten. VS-vertegenwoordigster Schwab heeft verklaard dat de VS desondanks voorstander blijft van multilaterale regelgeving op het gebied van handel. Tegelijkertijd waarschuwt ze dat de VS nu meer gebruik zal maken van de WTO-rechtbank om geschillen uit te vechten. Met andere woorden; er zullen meer handelsconflicten komen.

In kritische ontwikkelingskringen werd al lang geroepen dat de Doha-ronde beter begraven kon worden, omdat de suggestie dat ‘vrijhandel’ goed zou zijn voor de armen op de wereld op een mythe berust. Het akkoord kon ook alleen maar gesloten worden omdat het de schaduw van de aanslagen van 11 september 2001 gebeurde. (zie oa. de petities hier en hier). Onderdeel van de Doha-akkoorden is dat arme landen hun markten open moeten stellen voor industriële produkten uit rijke landen.

Zie ook Handelsoverleg WTO mislukt en WTO-chef Lamy dreigt WTO-overleg op te blazen.
What’s Wrong with World Trade? link.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)