Info-actietoer Milieudefensie over gentechklacht in de WTO: " WTO: Handen van mijn bord!"Op donderdag 22 april, op Earthday, komt de info-actietour van Milieudefensie in Amsterdam. Samen met Stichting Duurzame Solidariteit organiseert Milieudefensie een debat over de problemen rondom de WTO en gentechnologie. Aanleiding van deze info-actiedag is de klacht die de VS, Canada en Argentinië hebben ingediend bij de WTO tegen het moratorium van de EU op het toelaten van nieuwe gentechgewassen. De WTO wil zo Europa dwingen om gentechvoedsel toe te laten.

Milieudefensie voert samen met andere organisaties actie tegen deze klacht. Zij roept burgers op om een 'tegenklacht' te tekenen, waarin de WTO wordt gevraagd om de klacht niet verder in behandeling te nemen. Tot nu toe zijn er meer dan 20.000 handtekeningen binnen. Deze actie maakt deel uit van een internationale campagne die is geïnitieerd door Friends of the Earth, Jose Bove's Confederation Paysanne en Vandana Shiva's Reseach Foundation for Science, Technology and Ecology (RFSTE). Voor de zomer worden de kaarten aangeboden aan de directeur-generaal van de WTO, de heer Supachai Panitchpakdi.

De in India geboren activiste Anuradha Mittal, directeur van Food First zal vertellen over de invloed van handelsakkoorden waaronder die van de WTO op boeren in zowel de VS als ontwikkelingslanden. Anne van Schaik (Milieudefensie) licht de gevaren van een gentechklacht bij de WTO toe en Alexander de Roo (Europarlementariër voor Groenlinks) vertelt over macht en onmacht van het Europees parlement bij het vaststellen van handelsakkoorden.

Wat: infoavond
Waar: Mozeshuis, Waterlooplein 205
Wanneer: debat om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur
Met o.a. Een blik in de keuken: Anuradha Mittal (Foord First), Alexander de Roo (Europees Parlementariër) en Anne van Schaik (Milieudefensie) WTO-quiz: Wat weet jij over de WTO? Wat is jouw mening over deze organisatie? Actiemenu: Wat kan jij doen om zelf te kunnen beslissen wat je eet? Kies en doe mee!

's Middags worden handtekeningen/steun voor de tegenklacht gezocht op het Leidse Plein. Mensen kunnen meedoen aan een ballenspel, er wordt informatie gegeven en het geheel wordt omlijst door een 8 meter hoge gentechmais.

Wat: handtekeningenactie
Waar: Leidseplein
Wanneer: donderdag 22 april, 14.00-17.00 uur


Op dinsdag 20 april komt de info-actietour van Milieudefensie in Groningen waar het debat samen met Stichting Duurzame Solidariteit Groningen, Alert en Milieudefensie Groningen is georganiseerd.

De in India geboren activiste Anuradha Mittal, directeur van Food First zal vertellen over de invloed van handelsakkoorden waaronder die van de WTO op boeren in zowel de VS als ontwikkelingslanden. Anne van Schaik (Milieudefensie) licht de gevaren van een gentechklacht bij de WTO toe en Jef Stassen (COS Drenthe) vertelt over de invloed van de klacht voor ontwikkelingslanden. Biologische boer Jacob Engels schetst de gevaren van gentechnologie.

Wat: infoavond
Waar: Platformtheater, Boterdiep 46
Wanneer: debat om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur
Met o.a. Een blik in de keuken: Anuradha Mittal (Foord First), Jacob Engels (biologische boer) Jef Stassen (COS Drenthe) en Anne van Schaik (Milieudefensie) WTO-quiz: Wat weet jij over de WTO? Wat is jouw mening over deze organisatie? Actiemenu: Wat kan jij doen om zelf te kunnen beslissen wat je eet? Kies en doe mee!

's Middags worden handtekeningen/steun voor de tegenklacht gezocht op de Grote Markt.
Wat: handtekeningenactie
Waar: Grote Markt
Wanneer: dinsdag 20 april, 14.00-17.00 uur


Op woensdag 21 april komt de info-actietour van Milieudefensie in Rotterdam. Deze dag is in samenwerking met Milieudefensie Rotterdam georganiseerd.

Tijdens het debat zal de in India geboren activiste Anuradha Mittal, directeur van Food First vertellen over de invloed van handelsakkoorden, waaronder die van de WTO, op boeren in zowel de VS als ontwikkelingslanden. Joop de Koeijer (akkerbouwer) praat over perspectieven van Nederlandse boeren aangezien de klacht. Anne van Schaik (Milieudefensie) schetst de gevaren van een gentechklacht bij de WTO.

Wat: infoavond
Waar: Arminius, Museumpark 3
Wanneer: Debat om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur:
Met o.a.: Een blik in de keuken: Anuradha Mittal (Food First)
en Anne van Schaik (Milieudefensie) belichten verschillende aspecten van de WTO en genetisch gemanipuleerde producten. WTO-quiz: Wat weet jij over de WTO? Wat is jouw mening over deze organisatie? Actiemenu: Wat kan jij doen om zelf te kunnen beslissen wat je eet? Kies en doe mee!

's Middags worden handtekeningen/steun voor de tegenklacht gezocht op de Koopgoot.

Wat: handtekeningenactie
Waar: Koopgoot
Wanneer: woensdag 21 april, 13.00-16.00 uur
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Milieudefensie.)