Ga naar de inhoud

WTO.ZIP – AGENDA nr 10, APRIL 2004

Aankondigingen van activiteiten en gebeurtenissen rondom WTO en aanverwante instellingen. Verschijnt onregelmatig per mail en is tevens te vinden op https://www.globalinfo.nl en http://www.stelling.nl/trouble

28 min leestijd
Placeholder image

* Petitie: “Steun Franse ad-busters!”
http://lecollectifdes62.free.fr/petition

De laatste maanden is er in Frankrijk een spontane beweging ontstaan van honderden mensen die reclame-uitingen bekladden als protest tegen “hersenspoeling en privatisering van de openbare ruimte”. Het is een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid waar legale middelen ontbreken om zich te beschermen tegen deze vervuiling. De Parijse maatschappij die metro- en busdiensten verzorgt heeft 62 willekeurig opgepakte mensen aangeklaagd wegens schade ter waarde van 1 miljoen euro.Op 28 april zal het vonnis gewezen worden door de rechtbank. Iedereen die mensen niet alleen ziet als consumenten en die genoeg heeft van de markt-invasie wordt opgeroepen de petitie te tekenen. Hierin wordt geëist dat de rechtszaak stopgezet wordt op grond van het recht op vrijheid van expressie. Het roept ook op tot een maatschappelijke discussie over dit thema.

Meer informatie: http://www.aseed.net/callsandnews/robertjohnson.htm (ook: http://www.stopub.tk en http://antipub.net en http://www.decroissance.org)

* Zesde Globaliseringslezing: “Focus op Azië” door Walden Bello
En video: “Even India bellen” (VPRO Tegenlicht 2001)
Maandag 5 april (video om 19 uur; lezing om 20.30 uur)
Felix Meritis, Keizersgracht 324
Amsterdam

Tijdens deze zesde Globaliseringslezing zal socioloog en activist Walden Bello spreken over het thema “Focus op Azië”. De economie van landen als China en India zit in de lift. Wat heeft dat voor gevolgen voor de verhoudingen in de wereld? Hoe kijkt men daar in Azië tegenaan? Volgens Walden Bello dienen ontwikkelingslanden minder afhankelijk te worden van financiering en regelgeving van instituten als Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds en Wereldhandelsorganisatie. Hij pleit voor decentralisatie en transparantie van de wereldhandelspolitiek. Bello is de belangrijkste ‘antiglobalist’ uit Azië en speelt een vooraanstaande rol in het debat over globalisering.

Na de lezing volgt een debat met Kees Vendrik (Groenlinks), Paul de Krom (VVD), Myriam van der Stichele (SOMO) en Peter Ho (Universiteit Wageningen) onder leiding van Marleen Janssen Groesbeek (redacteur Financieel Dagblad).

De lezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant, Felix Meritis en NCDO, voor deze gelegenheid in samenwerking met het Transnational Institute. Hivos is medesponsor.

Kaarten á € 12, 50 zijn verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis.
Reserveren: 020-6231311 of via
Meer informatie: http://www.hivos.nl/nederlands/actueel/index.html

* Amnesty International Filmfestival
Diverse films tot 6 april
Ondermeer in Haags Filmhuis en Lux Nijmegen

Programma, zie: http://www.amnesty.nl/filmfestival/programma.shtml

* Video-avond over Argentinië
Vier documentaires en uitleg over volksstrijd in Argentinië
Woensdag 7 april (vanaf 20 uur)
De Klinker, Grote Broek, Broekhuijzenstraat
Nijmegen

Drie Argentijnen vertonen hun documentaires en spreken over het maken ervan en de sociale beweging in Argentinië. De vier documentaires achtereenvolgens:
1. “Asamblea: Ocupar Es Resistir”: een kroniek over de bezetting/kraak van een bank door buurtbewoners die er hun buurtraad hebben gevestigd.
2. “Guernica: Lo Que No Se Ve”: Over werkprojecten van de werklozenbeweging, met weinig middelen veel bereiken.
3. “Santucho Y El PRT-ERP”: De geschiedenis van de Revolutionaire ArbeidersPartij en hun leiders.
4. “Uso Mis Manos, Uso Mis Ideas”: over hoe de filosofie van Paulo Freire in de praktijk werd gebracht in alfabetiseringsprojecten voor volwassenen. Men gaat terug naar de plek waar vóór de dictatuur zo’n alfabetiseringsprogramma liep…. Wat is er met die mensen gebeurd? Oude en nieuwe beelden wisselen elkaar af.

Meer informatie: http://www.grotebroek.nl/

* Speakerstour: “Wereldbank: tijd om op te stappen” (1/3)
Woensdag 7 april (vanaf 20.30 uur)
Jongerencentrum
Utrecht

Ter gelegenheid van de Jaarlijkse Voorjaarstop van Wereldbank en IMF (21 tm 25 april in Washington) en van het 60-jarig bestaan van beide instellingen houdt de World Bank Disinvestment Campaign van A SEED Europe een speakerstour in Nederland, Duitsland en Frankrijk. De tour is begonnen op 31 maart en loopt tot 21 april. Tijdens die tour zullen leden van de Campagne, samen met Jun Saturay uit de Filipijnen uitleg geven over de rol van de Wereldbank in de wereldpolitiek en -ontwikkeling. Daarbij komen aan de orde:
– de eisen die de Wereldbank stelt voor leningen en zijn inzet om de enige ‘gateway’ te zijn voor ontwikkeling in de Derde Wereldstaten.
– de tegenstelling tussen zijn financiering van mijnen en de zelf gestelde ontwikkelingsdoelen.

Dit jaar voeren groepen wereldwijd campagne onder de leus “Time to Retire” waarbij ze de legitimiteit en effectiviteit van het “armoedebestrijdings”-beleid van de Wereldbank uiteenzetten en bekritiseren. A SEED Europe doet mee door aan te geven welk belang de Wereldbank heeft bij het uitzetten van zijn aandelen , de World Bank Bonds, en door uit te leggen hoe investeerders – zoals gemeenten – ertoe gebracht kunnen worden zich terug te trekken.

Meer informatie: A SEED Europe, World Bank Disinvestment Campaign (020- 6682236 of wbboycott@aseed.antenna.nl) En: http://www.wbbeurope.org/

Meer over de aktiedag tegen WB en IMF in de VS (met ondermeer de March for Women’s Lives op 25 april): http://www.globalizethis.org

* Speakerstour: “Wereldbank: tijd om op te stappen” (3/3)
Donderdag 8 april (vanaf 10 uur)
FNV-Bondgenoten jaarvergadering
Amsterdam

(voor uitleg: zie 7 april)

* Persconferentie: Belgische lancering ‘Toby voor de Tobintaks’
“De wereld is klein… maar ik zou hem niet willen stofzuigen”
Donderdag 8 april (vanaf 11 uur)
De Markten, Oude graanmarkt 5
1000 Brussel

Het Financieel Actie Netwerk & Réseaux “Action contre la spéculation financière” organiseren een persconferentie om de Toby, het logo voor de Tobintaks, te lanceren in België. Sprekers: Eric Goeman (Nederlandstalig) en Isabelle Franck (Franstalig).

Meer informatie: http://vl.attac.be/article202.html

* Speakerstour: “Wereldbank: tijd om op te stappen” (2/3)
Donderdag 8 april (vanaf 19.30 uur)
Groen Links, Brede Hilledijk 86
Rotterdam

(voor uitleg: zie 7 april)

* Informatieavond Fairfood feeds back
Donderdag 8 april (van 20 tot 22 uur)
Keizersgracht 132
Amsterdam

Op de FairFood informatieavond vertellen we je alles over FairFood, de plannen voor de komende tijd en de rol die jij daarbij kunt spelen. Voor iedereen die mee wil helpen aan een structurele aanpak van de honger in de wereld.

Meer Informatie: http://www.fairfood.nl

* Salon Cine: “Argentina – Cine Insurgente”
Documentaires en discussie over volksstrijd in Argentinië
Vrijdag 9 april (van 20 tot 22.30 uur, daarna borrel)
Latijns Amerika Centrum, Nieuwe Herengracht 29
Amsterdam

Tijdens deze Salon Cine worden twee documentaires vertoond rondom het thema “Verleden en heden van de volksstrijd in Argentinië”. Ze zijn in 2003 gemaakt en tonen een aantal ervaringen van volksbewegingen in de jaren ’70 en in 2002.
Drie van de makers toeren momenteel door Europa en zullen aanwezig zijn. Er zal voldoende ruimte zijn voor vragen en discussie.

Documentaire “Asamblea: Ocupar es Resisitir”: Na de volksopstand van 19 en 20 december 2001 werden door het hele land spontaan buurtcomité’s gevormd rondom de slogan “Dat ze allen vertrekken!”. De documentaire volgt het comité van Villa Crespo, dat op 13 juli 2002 een verlaten filiaal van de provinciale bank van Buenos Aires bezet, tot dan toe in gebruik als politiek centrum van interim president Duhalde. De docu verhaalt hoe de strijd tegen het neoliberale systeem in Argentinie voortduurt. (Grupo de Cine Insurgente /30 min. /2004 /Ondertiteld in het Engels).

Documentaire “Uso mis Manos, Uso mis Ideas”: In 1973 startte een groep van volksmilitanten een alfabetiseringsproject voor volwassenen in de provincie Neuquén in Argentinië. Met gebruik van de Cubaanse ervaring en de ideeen ontwikkeld door Paulo Freire in de jaren 60, leerde deze groep lezen en schrijven, de twee belangrijke middelen voor sociale verandering. Getuigenissen van de deelnemers over hoe ze dit project hebben ervaren en wat is er gebeurd nadat het werd beeindigd. De documentaire beschrijft de politieke gebeurtenissen van de strijd van een stad. (Mascaró, Cine Americano, Raúl Rodríguez /55 min. /2003 /Ondertiteld in het Engels).

Meer info: http:///www.noticias.nl/lac/salonlatino.html
Of: 020-6229781 (Noticias)

* Solidariteitsdiner met activisten van Aubonne Brug campagne
Vrijdag 9 april (vanaf 20 uur)
CIA Infocafe, 3e Oosterparkstraat 166 huis
Amsterdam-Oost

Op 1 juni 2003 blokkeerde een groep van 20 activisten een belangrijke snelweg bij Aubonne, Zwitserland, om te verhinderen dat delegatieleden de G8 top in Evian zouden bereiken. Twee klimmers hingen aan een touw dat de weg overspande en dus blokkeerde, terwijl anderen spandoeken vasthielden en het verkeer tegenhielden. Ondanks het feit dat de politie geïnformeerd was over de aard van de aktie, sneed een politieman het touw doormidden met als gevolg dat een klimmer een val maakte van 20 meters. De andere klimmer werd net op tijd gered door haar affiniteitsgroep. Klimmers en andere activisten werden aangeklaagd voor het blokkeren van verkeer en het in gevaar brengen van de levens van de chauffeurs, een overdreven aanklacht. De politie zelf is nog steeds niet aangeklaagd.
Op deze avond vertellen actievoerders over de stand van zaken en vertonen videobeelden over de actie. Donaties gaan naar hun steungroep.

Meer info:en squat.net/cia

* Video: “Resist – To be with the living”
Zaterdag 10 april (vanaf 22 uur)
Filmhuis Cavia
van Hallstraat 52
Amsterdam

Hoe kunnen we weerstand bieden aan de chaos van toenemende, gewelddadige en wanhopige wereldconfrontaties en een onverschillige en corrupteerbare maatschappij? Hoe kunnen we onszelf laten horen? Hoewel vaak voor dood gehouden, is het LIVING THEATRE steeds weer tot leven gekomen. Als onvermoeibare reizigers van overal naar nergens, en vaak afgewezen als anarchisten, stellen ze heel overtuigend de expressievormen van de humanistische boodschap van vrede,
rechtvaardigheid en vrijheid ter discussie. Van Paradise Now of Frankenstein, van de massa-happenings van de 60-er jaren tot de hun huidige activities in Libanon, Genua, Paris of New York, de vitalitiet van LIVING THEATRE is besmettelijk. (Dirk Szuszies en Karin Kaper /90 min./ België 2003 /Ondertiteld in het Engels).

Meer informatie: http://www.filmhuiscavia.nl/

* Globaliseringsdebat: Cohn-Bendit versus Bolkestein
Woensdag 14 april, 18.30 uur
Europees Parlement, zaal ASP 3G3
Brussel

In de campagne voor de Europese verkiezingen van 10 juni zullen, naar het zich laat aanzien, GroenLinks en de VVD vaak met elkaar in de clinch liggen. Als voorproefje voor de verkiezingsstrijd gaan het boegbeeld van de Europese Groenen, Daniel Cohn-Bendit, en de machtigste Europese liberaal, Frits Bolkestein, op 14 april met elkaar in debat over de rol van Europa in het globaliseringsproces.

Na het succesvolle debat over de jaren zestig in november 2001 kruisen Bolkestein en Cohn-Bendit nu de degens over de globalisering en de anders-globalisering beweging. Voorzitter van het debat is Michael Cashman (Britse socialistische europarlementarier). De afdelingen Brussel/België van GroenLinks en de VVD organiseren dit debat. Het debat is in het Engels.

Vanwege de beperkte capaciteit en de veiligheidsmaatregelen in het Europees Parlement is er een zeer strikt toelatingsbeleid. Aanmelding is verplicht en mogelijk tot uiterlijk maandag 5 april (17 uur). Voor een toegangspas in het Europees Parlement hebben we ook het adres en geboortedatum nodig. Die gegevens worden enkel en allen voor de aanvraag van die toegangspas gebruikt. Aanmelden:(vermeld daarbij naam, adres en geboortedatum). U ontvangt een persoonlijke bevestiging die geldt als toegangsbewijs.
Meer infornatie: http://www.groenlinks.nl/partij/europa/activiteiten/globalisering.html

* Programma-toer: “WTO, handen van mijn bord!”
Woensdag 14 april (vanaf 20 uur)
Stichting La Fraternite, Buurtseweg 3
Wageningen

In navolging van een kaartenaktie tegen het opdringen van GM-voedsel via de Wereld Handelsorganisatie WTO organiseert Vereniging Milieudefensie – in samenwerking met andere Nederlandse organisaties – een Speakerstour door het land. Deze tour ondersteunt de eerder gestartte protestkaartenaktie en is onderdeel van een internationale campagne. In juni zullen de protestkaarten overhandigd worden aan directeur-generaal Supachai van de WTO.

Programma: Blik in de keuken door Anuradha Mittal (Food First), Jan Mulder (EU-parlementariër) en Anne van Schaik (Milieudefensie). Zij belichten de verschillende aspecten van de WTO en genetisch gemanipuleerde producten. Er is verder een WTO-quiz (“Wat weet jij over de WTO? Wat is jou mening over deze organisatie?”) en een Actiemenu (“Wat kan jij doen om zelf te kunnen beslissen wat je eet? Kies en doe mee!”).
Meer informatie: Charlotte van Tuyll, Team Globalisering en Milieu (020-5507388 en Charlotte.van.Tuyll@milieudefensie.nl)Ook: http://www.milieudefensie.nl/globalisering/toer.htm

(Deelnemen aan het protest kan ook via internet door een brief te ondertekenen op http://www.milieudefensie.nl/phorm/wtoformulier.html Meer informatie over kaartenaktie: http://www.milieudefensie.nl/globalisering)

* Over de strijd van landloze boeren in Brazilië (1/3)
Ondertitelde video “Terra é mais que terra” en gespreksthema
“Landloze Boeren Beweging en de strijd tegen GMO’s”
Woensdag 14 april (vanaf 20 uur)
Filmhuis Cavia
van Hallstraat 52
Amsterdam

Acht jaar geleden werd er door militaire politie en doodseskaders een bloedbad aangericht onder boeren – aanhangers van de MST – in Pará, Brazilië. De daders werden nooit berecht. Ter herdenking van deze gruwelijke moordpartij werd de 17e april door de internationale boerenorganisatie Vía Campesina geroepen tot Internationale Dag van de Boerenstrijd. In het kader daarvan organiseert de steungroep ‘Vrienden van de MST- Nederland’ drie informatieavonden in Filmhuis Cavia over de verschillende aspecten van de strijd van de landloze boeren uit
Brazilië.
Vandaag de video “Terra é mais que terra” (“Land is meer dan land”, Brazilië 2002 /45 min. /Engels ondertiteld) gevolgd door een toelichting door Flávio de Souza Mello (projectcoördinator MST) over de strijd tegen genetisch gemanipuleerde producten (GMO’s) en voor voedsel soevereiniteit. Met gastspreker Joop de Koeijer van het Nederlandse Akkerbouwers Verbond.
Iedereen is van harte welkom! Toegang: Euro 2,50 per avond, of Euro 6 per drie avonden.
Meer info:en
http://www.geocities.com/mstnederland

* Debat over Duurzaam Toerisme: “(H)eerlijk even weg”
Woensdag 14 april (vanaf 20 uur)
Tropentheater, Kleine Zaal, Linnaeusstraat 2
Amsterdam

Jongeren discussiëren met vertegenwoordigers van politiek, reisbranche en wetenschap over de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van toerisme in het gastland. Toerisme brengt naast vele economische voordelen ook negatieve sociale en ecologische effecten met zich mee. Onder de deelnemers: Jan Geluk (TK-lid VVD), Ton Boon van Ochssée (ambassadeur Duurzame Ontwikkeling), Nico Visser (hoogleraar Duurzaam Toeristische Ontwikkeling), Romana Engeman (directrice van de ANVR) en Nick Welman (voorzitter Stichting REISbeWIJS). Sandra Rottenberg (programmamaker en journalist) leidt het forum.
In de toeristische industrie gaan jaarlijks grote bedragen om. De Nationale Jeugdraad wil dat reisorganisaties, de overheid en de consument zich afvragen of een deel van dit geld niet geïnvesteerd kan worden in de duurzame ontwikkeling van de vakantiegebieden.

Toegang is gratis. Dit eerste forum over duurzaam toerisme wordt in samenwerking met de Studievereniging Internationale Betrekkingen (SIB) Amsterdam georganiseerd. Er volgen nog twee (september en december). Via de fora wil de Jeugdraad laten zien dat jongeren ook bij de keuze van hun vakantie een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving.

Meer informatie: Saskia Dijkstra Projectmedewerker Duurzame Ontwikkeling (030-2303575 – ma en woe tm vrij tijdens kantooruren, of saskiadijkstra@jeugdraad.nl)
Of: http://www.jeugdraad.nl

* Introductie van handleiding tot andersglobaliseren
“De wereld is klein… maar ik zou hem niet willen stofzuigen”
Woensdag 14 april (vanaf 20 uur)
ACV Antwerpen, zaal Lille Nationalestraat, 111
2000 Antwerpen

Het ACV-Antwerpen georganiseert de introductie van de handleiding. Sprekers: Francine Mestrum (wetenschappellijke raad Attac Vlaanderen), Paul Beukenhout (ACV internationaal), Annick Aerts (LBC internationale dienst). Met jazzintermezzo uit de parochie van miserie. Toegang gratis.

Meer informatie: Katrien Segers (katrien.segers@acv-csc.be of 03-2227232)
En: http://vl.attac.be/article174.html

* Expertmeeting: “AIDS en microkrediet”
Donderdag 15 april (van 9.15 tot 17.15 uur, aansluitend receptie)
Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam

Deze expertmeeting over de gevolgen van AIDS voor microkrediet wordt georganiseerd door Hivos in samenwerking met PSO Knowledge Centre, Share Net en de universiteit Nyenrode. Met name in Afrika krijgen microkredietinstellingen steeds vaker te maken met AIDS-gevolgen. Leningnemers lopen de ziekte op en zijn niet meer in staat om aan hun kredietverplichtingen te voldoen; medewerkers van microkredietinstellingen worden zelf getroffen door AIDS enzovoort. De rode draad van de lezingen en de discussies is de vraag hoe microkredietinstellingen en hun cliënten zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van de AIDS-epidemie. Diverse sprekers uit Noord en Zuid, van commerciële instellingen en ngo’s, gaan in op deze vraag.

Meer informatie:En: http://www.hivos.nl/nederlands/actueel/index.html

* Brussells Tribunal: “Questioning the New Imperial World Order”
De hoorzitting van het tribunaal duurt van 15 tm 17 april
Thema: “PNAC en de blauwdruk voor de Imperiale Wereldorde
Donderdag 15 april (van 9 tot 19 uur, daarna films, expositie)
“Beursschouwburg en Les Halles
Brussel

Het Brussels Tribunaal – een onderzoekscommissie samengesteld door academici, intellectuelen en kunstenaars – houdt een hoorzitting over het Project for the New American Century en haar oorlogsbeleid, dat nu door Bush II in Irak wordt uitgevoerd. Het ‘Project for the New American Century’ (PNAC) is de denktank, waarvan drie leden in de regering Bush zitten, namelijk Donald Rumsfeld, Dick Cheney en Paul Wolfowitz.

Het Tribunaal is opgezet in de traditie van het Russells Tribunal dat vanaf 1967 oorlogsmisdaden in Vietnam onderzocht. Het wordt voorgezeten door Professor François Houtart, een van de oprichters van het Wereld Sociaal Forum van Porto Allegre. Inschrijving verplicht.

http://www.brusselstribunal.org/

* Internationale Dag van de Boerenstrijd en de strijd van de MST (2/3)
Ondertitelde video “Eldorado dos Carajás” en gespreksthema “Mensenrechtensituatie op het platteland” (aansluitend feest in de Melkweg)
Donderdag 15 april (vanaf 20 uur)
Filmhuis Cavia
van Hallstraat 52
Amsterdam

(zie ook 14 april)
Vandaag de video “Eldorado dos Carajás” (o.a. beelden van de moordpartij in El Dorado dos Carajás /15 minuten / Engels ondertiteld) gevolgd door een toelichting door Flávio de Souza Mello (projectcoördinator MST) over de mensenrechtensituatie op het Braziliaanse platteland. Met gastspreker Nop Duys, Brazilië-specialist van Amnesty International. Iedereen is van harte welkom! Toegang: Euro 2,50

Vanaf 23 uur: feest met DJ Eduardo van Qué Pasa? Toegang: Euro 5
Melkweg; Lijnbaansgracht 234/a; Amsterdam

Meer info:en
http://www.geocities.com/mstnederland

* Programma-toer: “WTO, handen van mijn bord!”
Donderdag 15 april (vanaf 20 uur)
Vredescentrum, St. Annastraat 20
Tilburg

‘S middags woreden er in Tilburg handtekeningen verzameld voor de protestcamapgne. Voor het avondprogramma: zie 14 april (sprekers: Anuradha Mittal (Food First), Johan Martens (biologische boer) en Anne van Schaik (Milieudefensie)).
Meer informatie: Bureau Ver(?)antwoord (013-5350916 of verantwoord@zonnet.nl). Ook voor het aanmelden om mee te helpen handtekeningen te verzamelen

* Info-avond: Nijmegen WTO-vrij
Donderdag 15 april (vanaf 20 uur)
De Klinker, Grote Broek, Broekhuijzenstraat
Nijmegen

De werkgroep Globalisering van Keer Het Tij organiseert een info-avond over de World Trade Organisation. Verschillende sprekers zullen uitleggen wat de organisatie en het beleid van de WTO is en wat de gevolgen hiervan zijn. In het bijzonder zal er aandacht zijn voor gevolgen op lokaal niveau en voor de campagne ‘Nijmegen WTO-vrij’. Toegang gratis.

Meer informatie:
http://keerhettij.nijmeegsplatform.net/arch_WTOvrij.php

* Brussells Tribunal: “Questioning the New Imperial World Order”
Thema: “PNAC policies en de oorlog in Iark”
Vrijdag 16 april (van 9 tot 19 uur, daarna films, expositie)
Beursschouwburg en Les Halles
Brussel

(meer hierover: zie 15 april)

* Vervolggesprek “Na Cancún (3/3)
Hoe nu verder? Waar zijn wij vóór?”
Vrijdag 16 april (van 13 tot 17 uur; daarna borrel)
Kargadoor, Oude Gracht 36
Utrecht

Naar aanleiding van de mislukte WTO-conferentie in Cancún werden op 12 december 2003 en op 20 februari 2004 Ronde Tafel bijeenkomsten gehouden over een beter wereldhandelsbeleid. Daarvoor uitgenodigd waren vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties betrokken bij de meningsvorming over de wereldhandel.Op 16 april, tijdens de laatste bijeenkomst, zullen nieuwe teksten ingebracht en besproken worden, maar een paar verdere uitwerkingen van eerder besproken thema’s. Tevens zal een verslag gepresenteerd worden van de conclusies die de bijeenkomsten tot dan toe opgeleverd hebben, en dat aangeeft welke alternatieven er zijn voor het huidige Nederlandse en Europese beleid.

Geagendeerd zijn de volgende onderwerpen:
– Verdere uitwerking van Regionalisering (door Louis de Jel, St. Aarde)
– Verdere uitwerking van Regulering van “Lobbycratie” (door Erik Wesselius van Corporate Europe Observatory)
– Regulering van rol Multinationals op Landbouwgebied (door Rian Fokker en Sander van Bennekom van Novib)
– Alternatief beleid voor Energievoorziening (door Bart Brugmans van WISE)
– Alternatief beleid voor Financiële sector (door Mirjam vander Stichele van SOMO)

Al deze stukken zullen – indien op tijd ingeleverd – van te voren op de website te lezen zijn en op verzoek worden toegestuurd aan deelnemers.
Voor de bijeenkomst op 16 april zijn ook alle personen van andere organisaties die tot nu toe deelgenomen hebben uitgenodigd om op de voorstellen te reageren en deel te nemen aan het debat. Daarnaast is het mogelijk voor toehoorders om de sessie bij te wonen en wordt ook voor hen plek ingeruimd voor het stellen van vragen en plaatsen van opmerkingen.

Meer informatie (achtergrond, deelnemers, inzet en uitkomsten tot nu toe), zie: http://www.globalternatives.nl
Voor het bijwonen van de bijeenkomst vooraf opgeven bij: Kees of Martijn van XminY Solidariteitsfonds (020-627 96 61 of vdv@globalternatives.nl)

* Programma-toer: “WTO, handen van mijn bord!”
Vrijdag 16 april (vanaf 19.45 uur)
Cunera, Nieuwe Gracht 32
Utrecht

Voor het programma: zie 14 april (sprekers: Anuradha Mittal (Food First), Peter Oosterveen (universiteit Wageningen), Micha Kuiper (Nederlands Platform Gentechnologie) en Anne van Schaik (Milieudefensie)).

* Over de strijd van landloze boeren in Brazilië (3/3)
Ondertitelde video “Raiz Forte” en gespreksthema” De MST en de landhervorming onder de regering Lula”
Vrijdag 16 april (vanaf 20 uur)
Filmhuis Cavia
van Hallstraat 52
Amsterdam

(zie ook 14 april)
Vandaag de video “Raiz Forte” (“Krachtige Wortels” /Brazilië 2001 /41 min. /Engels ondertiteld) gevolgd door een toelichting door Flávio de Souza Mello (projectcoördinator MST) over de De MST en de landhervorming onder de regering Lula. Iedereen is van harte welkom! Toegang: Euro 2,50
Meer info:en
http://www.geocities.com/mstnederland

* Uitnodiging: “Actiedag Via Campesina”
Zaterdag 17 april
Amsterdam. Maastricht en elders

[zie ook toelichting bij 14 april, filmhuis CAVIA]
In het kader van de Internationale Dag van de Boerenstrijd (van Vía Campesina) nodigen A SEED en AardeBoerConsument uit tot het meedoen aan acties in Amsterdam en Maastricht.
Het gaat om protesten bij en in supermarkten omdat die te lage prijzen betalen aan boeren wereldwijd. Begeleid door slogans als “dodelijk lage prijzen” en “uitbuitende prijzen” geven we informatie aan bezoekers van supermarkten over de situatie van de boeren. Onder begeleiding van de SAMBA-band maken we tevens attent op het belang van het kopen van fair-trade producten in kleine winkels en het kopen van voedsel op direkte wijze bij de producenten (boerenmarkten).

Help mee door zelf een leus of activiteit te bedenken, of door in je eigen stad iets te organiseren. Indien je mee wilt helpen of een aktie wilt doen in je eigen plaats: stuur een email aan

Meer info: http://www.aseed.net/agrocadabra/agro-a17-2004.htm

* Brussells Tribunal: “Questioning the New Imperial World Order”
Thema: “Conclusies”
Zaterdag 17 april (van 9.30 tot 17 uur, daarna films, concert)
Beursschouwburg en Les Halles
Brussel

(meer hierover: zie 15 april)

* Programma-toer: “WTO, handen van mijn bord!”
Zaterdag 17 april (vanaf 20 uur)
Kolpinghuis, Smetiusstraat 1
Nijmegen

Voor het programma: zie 14 april (sprekers: Anuradha Mittal (Food First), Jasper Teunissen (Keer het Tij) en Anne van Schaik (Milieudefensie)).

* Algemeen overleg Tweede Kamer over Duurzame Daadkracht
Maandag 19 april (van 10 tot ca. 16 uur)
Groen van Prinstererzaal, Tweede Kamergebouw, Plein
Den Haag

Nota-overleg van leden van vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; voor Buitenlandse Zaken; voor Economische Zaken; voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; en voor Verkeer en Waterstaat met ministers en staatssecretarissen van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; van Economische Zaken; voor Ontwikkelingssamenwerking; en Verkeer en Waterstaat over de nota Duurzame Daadkracht. Voor lijst met de stukken: zie link.

http://www.tweede-kamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/volgende_weken/index.jsp [Herziene convocatie 11 maart 2004; agenda gewijzigd]

* Onderwijsactieweek: van maandag 19 tm zondag 25 april
Grote handtekeningen-ophaalaktie door Nederlandse scholieren
Dinsdag 20 april

In het kader van de Global Campaign for Education (GCE), organiseert Novib sinds 1999, samen met Plan Nederland en de AOb, de Onderwijsactieweek. De Global Campaign for Education is een samenwerkingsverband van ruim 400 organisaties in meer dan 180 landen die tegelijkertijd actie voeren voor goed basisonderwijs voor iedereen. Ondanks alle internationale afspraken gaan wereldwijd ruim 115 miljoen kinderen nog steeds niet naar de basisschool. Het merendeel hiervan zijn meisjes. Ervaring leert dat scholing van meisjes en vrouwen rechtstreeks leidt tot een betere gezondheid van het hele gezin, een lager kindersterfte minder ondervoeding en een betere economische positie. Wij willen dat overheden, VN-organisaties en de Wereldbank hun beloften waarmaken.
Meer informatie: http://www.novib.nl/onderwijsactieweek

Over de hele wereld gaan kinderen de straat op om handtekeningen te verzamelen voor onderwijs voor álle kinderen. Met die handtekeningen eisen ze van hun regeringen dat die gaan doen wat ze beloofd hebben: er voor zorgen dat echt alle kinderen naar school kunnen. Nederlandse leerlingen zullen op 20 april onder andere kandidaten voor de Europese Unie hierop aanspreken. Scholen die mee willen doen aan deze Grootste Lobby ooit, kunnen informatie vinden op: http://www.novib.nl/content/?type=article&id=5556&FromList=y

Global Campaign for Education: Onderwijs voor meisjes (http://www.novib.nl/content/?type=article&id=5194)

* Debat over de Wereld, deel 4:
“Irak als neo-koloniaal model voor ontwikkelingssamenwerking”
Dinsdag 20 april (vanaf 20 uur)
LUX, Marienburg 38-39
Nijmegen

Ondanks miljarden euro’s aan ontwikkelingshulp lijkt het voor veel landen maar niet mogelijk om zich aan de ellende te ontworstelen. De vaak zeer gebrekkig functionerende overheid in ontwikkelingslanden wordt vaak als oorzaak genoemd.De Amerikaanse inval in Irak (en Afghanistan) kan gezien worden als een poging dat euvel te overkomen. Men heeft het oude, corrupte regime eruit gegooid, en probeert nu een democratisch bestuur te installeren. In het debat staat de vraag centraal of succesvolle ontwikkelingshulp niet staat of valt bij een zeer intensieve relatie tussen derde wereld land en donorland. Zonder meteen te pleiten voor een groslijst van over te nemen derde wereld-landen, biedt de daadkracht van de Verenigde Staten wel stof tot nadenken. Zijn hier elementen voor een nieuw model voor de aanpak van ontwikkelingshulp?

College door Arend Jan Boekestijn (historicus, Universiteit van Utrecht) en reacties van onder anderen Henk Jan ormel (Tweede Kamerlid CDA), Thea Fierens (Tweede Kamerlid PvdA), Paul Hoebink (CIDIN) en Jaap Dijkstra (HIVOS). Debat onder leiding van Lau Schulpen (CIDIN).

Entree gratis. Dit debat is georganiseerd door LUX en CIDIN en is mede mogelijk gemaakt door het SNUF, HIVOS en het NCDO.
Kaarten bestellen via: 024-3816855
Meer informatie: http://www.lux-nijmegen.nl

* Programma-toer: “WTO, handen van mijn bord!”
Dinsdag 20 april (vanaf 20 uur)
Platformtheater, Boterdiep 46
Groningen

Voor het programma: zie 14 april (sprekers: Anuradha Mittal (Food First), Jacob Engels (biologische boer), Jef Stassen (Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, Drenthe) en Anne van Schaik (Milieudefensie)).

* Jaarlijkse Point Carbon Conferentie:
“Carbon Market Insights 2004”
Dinsdag 20 en woensdag 21 april
Amsterdam

Deze conferentie richt zich op het naar voren brengen van beknopte opinies over recente koolstofmarkt-ontwikkelingen en mogelijke, toekomstige richtingen. Op 31 maart 2004 moeten alle staten die aangesloten zijn bij de EU Emissions Trading Scheme hun Nationale Allocatie Plannen ingediend hebben. Carbon Market Insights 2004 geeft de mogelijkheid om op de hoogte te raken van de ontwikkelingen in de koolstofmarkten en de gevolgen voor industrie en zakenwereld te verkennen. Op de tweede dag zal er dieper ingegaan worden op status en vooruitzicht van de CDM.

Meer informatie: Marte Nordseth of Ian Roche (conference@pointcarbon.com)
Of: http://www.pointcarbon.com/category.php?categoryID=192.

* Algemeen overleg Tweede Kamer over IMF en Wereldbank
Woensdag 21 april (van 10 tot ca. 13 uur)
Thorbeckezaal, Tweede Kamergebouw, Plein
Den Haag

Algemeen overleg van de leden van de vaste commissie voor Financiën en vaste commissie voor Buitenlandse Zaken met de Ministers van Financiën en voor
Ontwikkelingssamenwerking over: Verslag van de najaarsvergadering 2003 van IMF/Wereldbank (Kamerstuk 26 234, nr. 26); Agenda voor de voorjaarsvergadering 2004 IMF/Wereldbank; en Notitie over het IMF-beleid inzake de liberalisering van het internationale kapitaalverkeer (Kamerstuk 26 234, nr. 28).

http://www.tweede-kamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/commissie/index.js [Herziene convocatie i.v.m. toevoeging agendapunt]

* Algemeen overleg Tweede Kamer over IMF en Wereldbank
Woensdag 21 april (van 15.30 tot ca. 17.30 uur)
Suze Groenewegzaal, Tweede Kamergebouw, Plein
Den Haag

Algemeen overleg van de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en vaste commissie voor Buitenlandse Zaken met de minister van Economische Zaken over: Brief van de minister van Economische Zaken d.d. 17 februari 2004 inzake WTO-onderhandelingen (25 074, nr. 75); Brief van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking d.d. 20 januari 2004 inzake de uitvoering van de motie Koenders c.s. (28 600 V, nr. 24) inzake de wereldhandel in koffie (29 200 V, nr. 58).

http://www.tweede-kamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/commissie/index.jsp (wijziging 01 april 2004)

* Programma-toer: “WTO, handen van mijn bord!”
Woensdag 21 april (vanaf 20 uur)
Kafe de Unie, Mauritsweg 35
Rotterdam

Voor het programma: zie 14 april (sprekers: Anuradha Mittal (Food
First) en Anne van Schaik (Milieudefensie)).

* Debat: “Uitbreiding EU: Uitdaging of Bedreiging?”
Deel van NGO-campagne “Europa in de Wereld”
Donderdag 22 april
Gebouw Eerste Kamer
Den Haag

Het nieuwgevormde EU-NGDO netwerk, heeft een reeks debatten geagendeerd over het thema “Europa in de Wereld”. Op 22 april wordt door twee leden van het netwerk – Cordaid en SID – een debat georganiseerd over het thema “Uitdaging of Bedreiging? De invloed van de uitbreiding van de EU op het ontwikkelingsbeleid.”

De nieuwe lidstaten van de Europese Unie hebben zich verplicht actief deel te nemen aan het Europese ontwikkelingsbeleid. Voormalige ontvangers van hulp worden hiermee zelf verstrekkers van hulp. De toetredingslanden hebben echter geen officiële richtlijnen ontvangen omtrent ontwikkelingssamenwerking. Wat betekent dit voor het Europees ontwikkelingsbeleid?
Vanaf juli 2004 willen Cordaid en SID een open dialoog ontwikkelen met Nederlandse beleidsmakers. Welke gevolgen heeft de uitbreiding op het Nederlandse en Europese ontwikkelingsbeleid in de ogen van de Nederlandse overheid en hoe wil Nederland haar voorzitterschap aanwenden om het Europees ontwikkelingsbeleid te sturen? Ook willen SID en Cordaid specifiek de aandacht vestigen op de rol van het maatschappelijk middenveld in het algemeen en de NGO’s in het bijzonder in deze periode van verandering en uitdaging: welke kansen liggen er voor NGO’s om de kwaliteit en kwantiteit van de Ontwikkelingssamenwerking te waarborgen?

Voor het programma van de conferentie, zie: http://www.europaindewereld.nl/detail_page.phtml?&username=guest@euforic.org&password=9999&groups=EUNGO&page=programma_debat2

Aanmelden:
http://www.europaindewereld.nl/aanmelden.php?&username=guest@euforic.org&password=9999&groups=EUNGO&debatnr=2

Het netwerk: onder onder auspiciën van de NCDO hebben 14 grote maatschappelijke organisaties zich verenigd. Dat zijn Cordaid, ECDPM, HIVOS, ICCO, NCDO, NiZA, Novib, Plan Nederland, SID, TNI, Wemos en WPF.Het achttal debatten in de reeks wordt gehouden tussen 18 maart en 2 december 2004. De titels: “Europa en Mensenrechten”, “Gevolgen EU-Uitbreiding”, “EU en NePAD”, “Reproductieve Rechten”, “Coherentie Europees beleid”, “Verantwoord Ondernemen”, “GATS en Europees OS-beleid”, en “Internationaal Slotsymposium”.

* Earth Day Lezing 2004: Dinyar Godrej
Internationale actiedag voor schone en rechtvaardige wereld
Donderdag 22 april (van 14 tot 18 uur)
Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99
Utrecht

De Earth Day-lezing wordt dit jaar uitgesproken door Dinyar Godrej en gaat over de gevolgen van de huidige globalisering voor het Zuiden in het algemeen en voor India in het bijzonder. Dinyar Godrej schreef het boek “Feiten over Klimaatverandering” en is redacteur van het tijdschrift voor global justice issues “The New Internationalist”.
De lezing wordt georganiseerd door Stichting Duurzame Solidariteit van
Groenlinks Meer informatie bij R. Groot Wassink (030- 2399931 of info@earthday.nl)Ook: http://www.earthday.nl/index.php?id=68

* Programma-toer: “WTO, handen van mijn bord!”
Donderdag 22 april (vanaf 20 uur)
Mozeshuis, Waterlooplein 205
Amsterdam

Voor het programma: zie 14 april (sprekers: Anuradha Mittal (Food First), Alexander de Roo (EU-parlementariër) en Anne van Schaik (Milieudefensie)).

* Conferentie: “Boven en onder, binnen en buiten, links en rechts -Nieuwe maatschappelijke tegenstellingen in de civil society”
Vrijdag 23 april
Gebouw E, campus Universiteit
Tilburg

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Stichting Synthesis organiseert Globus een besloten conferentie over nieuwe maatschappelijke tegenstellingen in de Nederlandse civil society.

Meer informatie:
http://www.tilburguniversity.nl/globus/activities/con-23042004.html

* Gespreksavond: François Houtart “De wereld is niet te koop!”
Vrijdag 23 april (vanaf 20 uur)
“Den Anklap”, Leffingestraat 85
Oostende

Attac-Oostende en Vrede vzw organiseren deze avond over het neoliberalisme in de globalisering. Wat kunnen de andersglobalisten doen? Een gespreksavond met François Houtart. Toegang 2,50 euro/ jeugd,60+ en werlozen 2 euro

Meer informatie: http://vl.attac.be/article191.html

* Anti-EU publieksdag
Info en discussie over de EU en akties daaromtrent
Zondag 25 april (van 12.30 tot 17.30)
HTIB, 1e Weteringplantsoen 2/C
Amsterdam

Een publieksdag van het Basta Netwerk over de vragen: “Wat is er eigenlijk mis met de EU?”, “Wat gaat er gebeuren tijdens het voorzitterschap?”, “Hoe zit het met de (anti?)-EU-beweging?” en over alternatieven” (landbouw, vluchtelingen, verkeer, economie, etc.),. Afsaluitend presentaties van acties bij verschillende toppen of langerlopende campagnes.

Meer informatie: http://eu2004.eurodusnie.nl/2004/02/996.shtml).

* Politiek Café: “Win uit de Wereldbank!”
Over de Wereldbank en mijnbouw
Dinsdag 27 april (van 17.30 tot 19 uur)
Café Dudok, Hofweg 1a
Den Haag

Both ENDS, Novib en Milieudefensie nodigen uit deel te nemen aan het politiek café “Door de Bank genomen” over de rol die de Wereldbank speelt bij oliewinning en mijnbouwactiviteiten.

Grondstoffenwinning kost de bevolking van een land vaak meer dan dat het oplevert. De mensenrechten en het milieu in de omgeving worden door grootschalige mijnbouw dikwijls geschaad. Minerale bodemschatten vormen bovendien een bron voor conflicthaarden. De winning van en handel in grondstoffen mag niet bijdragen aan het voortduren van oorlogen. Een onafhankelijke adviescommissie adviseert de Wereldbank om zich met haar investeringen terug te trekken uit de oliewinning. In de aanbevelingen worden verder nieuwe investeringen in de mijnbouw aan drie criteria verbonden. De lokale overheid moet een duidelijk beleid hebben voor bestrijding van armoede, sociaal -en milieubeleid moeten effectief zijn en er moet respect zijn voor mensenrechten en de lokale bevolking. De Wereldbank moet met andere internationale instellingen werken aan een stabiele internationale omgeving voor landen en vooral kijken naar de verdeling van de opbrengsten van natuurlijke rijkdommen ten bate van de bevolking. Volgens het rapport moet de Wereldbank verder een voortrekkersrol op zich nemen in het investeren en ontwikkelen van alternatieve vormen van energie.

In mei 2004 beslist de Wereldbank over wat ze met deze aanbevelingen
gaan doen.

Meer informatie: Pieter Jansen (mfi@bothends.org)
Of: http://www.bothends.org

* Europese lancering ‘Toby voor de Tobintaks’
Woensdag 28 april (vanaf 11.30 uur)
Europees Parlement, Wiertzstraat 1047
Brussel

Het Europese Netwerk voor de Tobintaks organiseert op 28 april de Europese lancering van de Toby, het logo voor de Tobintaks, in aanwezigheid van Tobin-taks campagne-voerders vanuit heel Europa. Aansluitend wordt er een nieuwe studie over de Tobintaks van de Duitse NGO Weed voorgesteld en is er een Europese strategie-vergadering over de Europese Tobin-taks campagne.

Meer informatie: http://vl.attac.be/article203.html

Colofon
Een uitgave van Werkgroep Globalisering Delft/Den Haag. Voor meer informatie en analyses over de WTO zie: WTO.ZIP nieuwsbrief

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Werkgroep Globalisering Delft-Den Haag.)