Ga naar de inhoud

WTO.ZIP – AGENDA nr 11, 30 april 2004

Vele evenementen, debatten, publicaties die in de maand mei in Nederland en Belgie te beleven zijn.

28 min leestijd
Placeholder image

* Verschenen: “Goede bedoelingen met bijwerkingen”
Wemos-boekje over publiek-private partnerschappen

Publiek-private partnerschappen zijn niet meer weg te denken uit ontwikkelingssamenwerking. Tegelijkertijd is er nog veel discussie over het fenomeen partnerschap. Wemos wil graag een bijdrage leveren aan de discussie door middel van de nieuwe publicatie “Goede bedoelingen met bijwerkingen.” Het boekje beschrijft de resultaten van een desk-study naar 79 internationale partnerschappen op het gebied van gezondheid, waarbij vaak instellingen van de Verenigde Naties betrokken zijn.
Naast een beschrijving van deze partnerschappen gaat Wemos in op onderwerpen als duurzaamheid, besluitvorming en verantwoordelijkheid. “Goede bedoelingen met bijwerkingen” kan in het Nederlands en Engels besteld worden via http://www.wemos.nl (publicaties).

Vragen: Nienke Nuyens,of 020-4352060

* Verslag van Tweede Rondetafel gesprek “Na Cancún: hoe nu verder?
Waar zijn wij vóór?” van 20 februari 2004

http://www.globalternatives.nl/site/cancun2/verslag2.html

Naar aanleiding van de mislukte WTO-conferentie in Cancún werden drie Ronde Tafelbijeenkomsten gehouden over een beter wereldhandelsbeleid (12 december 2003, 20 februari en 16 april 2004). Daaraan namen vertegenwoordigers deel van een groot aantal Nederlandse organisaties betrokken bij de meningsvorming over de wereldhandel.

Het verslag van de tweede bijeenkomst kwam uit in april en is geschreven door Kees Hudig en Rob Bleijerveld. Behalve het verslag zijn via deze link ook de diskussiebijdragen te vinden die door de deelnemers werden aangeboden. Het verslag van de afsluitende bijeenkomst op 16 april is nog niet afgerond.

* Tijdschrift voor Arbeid en Participatie: Privatiseringsspecial
https://www.globalinfo.nl/article/articleview/353/1/1/

Het januarinummer van het Tijdschrift voor Arbeid en Participatie (TAP) heeft privatisering tot onderwerp. Het thema wordt van allerlei kanten diepgravend behandeld. Met instemming van de uitgever, konden in april alle afzonderlijke hoofdstukken als pdf-files op de globalinfo-website gezet worden. Uiteraard is het wel zo handig als u het tijdschrift bij de uitgever bestelt: Uitgeverij Jan van Arkel, Utrecht, tel 030-2731840

De belangrijkste hoofdstukken:
“Redactioneel”; “Privatisering: Een meer fundamentele discussie gewenst” (Lou Keune); “GATS, wat is dat?” (Erik Wesselius); “De trias politica van de economie” (Paul Dijkstra); “Van ‘exit’ naar ‘voice’, een alternatief voor privatisering (Robert Went); “De ijzeren wet van de privatisering, arbeidsverhoudingen in Centraal en Oost Europa na het instorten van de centraal geleide planeconomie” (Jan Cremers); “Het tijdperk van ‘de Joker'” (Margies Kaag); “Van tegenkracht naar medemacht, vakbeweging van kritische beweging tot rechterhand van de macht” (Hans Boot); “Vakbeweging en Privatisering” (George de Roos); “Hervorming of ondergang van de vakbeweging” (Hans Baumann, Jan Cremers, Joern Janssen); “Reintegratietrajecten geëvalueerd; effectiviteit van trajecten op termijn bezien” (Joop Roebroek)

* Festival: “Geen Paniek! EuropaFestival”
Zaterdag 5 juni (vanaf 12 uur)
Het Volkshuis, Apothekersdijk 33a; aansluitend feest en muziek op straat bij Vrijplaats Koppenhinksteeg Leiden
Festival met lezingen, muziek, debat, diner, poëzie en presentaties over de Europese Unie, over disciplinering en democratie en het creëren van nieuwe vormen van verzet. Mmv: Jan Müter (Searchweb, Euromarsen; voor gegarandeerd minimumloon voor iedereen in de EU en betere positie van ‘illegalen’ en migranten op de Europese arbeidsmarkt); Steve McGiffen (Spectre-magazine, auteur, secretariaat van Europese Verenigde Linkse Fractie in het Europees Parlement); Barbara Smedema (anti-militaristische directe actie, onder andere sloop van militaire communicatieschotel); Peter Custers (solidariteitsfonds XminY, publicist over invloed van Westers economisch beleid op het Zuiden); André Fontaine (Waals activist, betrokken bij stakings- en bezettingsacties Renaultfabrieken, Clabecq en Caterpillar. Als dank geroyeerd uit de Socialistische Vakbond); Ben Hayes (Statewatch, publicist over Europol, migratiebeleid en antiterreurwetgeving); Eva Gentes (Europees Onderwijs Forum, betrokken bij bespreken nieuwe strategieën tegen de commercialisering van het hoger onderwijs).

* Festivals: Mini Mundo en Mano Mundo
Gelieerd aan “Fair Play at the Olympics”-campagne
Woensdag 5 tm vrijdag 7 mei (Mini Mundo)
Zaterdag 8 tm zondag 9 mei (Mano Mundo) (vanaf 13 uur)

Op 8 en 9 mei is er tijdens het Mano Mundo-festival in de gemeente Boom, België ruim aandacht voor de “Fair Play at the Olympics”-campagne van De internationale Schone Kleren Campagne, Oxfam International en Global Unions. De campagne loopt van maart tot eind augustus. Het uitgebreide culturele en informatieve programma van Mano Mundo is te vinden op:
http://www.provant.be/manomundo/content_zaterdag/framesetzat.htm
en http://www.provant.be/manomundo/content_zondag/framesetzon.htm

In de aanloop naar het Mano Mundo is er het kinderfestival Mini Mundo voor jongeren tussen 10 en 14 jaar van scholen uit de regio. Mini Mundo laat hen op een ludieke en educatieve wijze kennismaken met andere culturen.Meer informatie:

Van 13 tm 29 augustus zijn er weer Olympische Spelen. Olympische medailles zijn de bekroning van felbevochten prestaties en jarenlange training. Maar de keerzijde van deze prestaties is de productiewijze van de sportkleding van de atleten en de sponsoring door sportmerken. Deze multinationals investeren fortuinen om hun logo te laten schitteren en drukken tegelijk de kosten via hun aankooppraktijken tot op de bodem. Bijgevolg moeten arbeidsters die sportkleding maken, dagelijks tegen een recordtempo werken. Ze zijn ook onderhevig aan aanvallen, intimidatie en dreigementen zodra ze voor zichzelf opkomen of zich willen organiseren. De internationale Schone Kleren Campagne, Oxfam International en Global Unions vinden dat ze daarvoor juist erkenning en beloning verdienen.

Meer info over activiteiten in andere landen: http://www.fairolympics.org
Meer informatie: Schone Kleren Campagne tel. 02/2463681 (Brussel) en http://www.provant.be/manomundo/index1.html
Op 8 en 9 mei is er vanuit en naar verschillende Belgische steden gratis busvervoer.

* Debat: “Meer ruimte op de EU markt: minder honger in Brazilië?”
Vrijdag 7 mei (van 9.30 tot 12.30 uur)
In de Driehoek, Willemsplantsoen 1 C (vlakbij Utrecht CS)
Utrecht

Publieksdebat van Stichting Wereldvoedselvraagstuk/FAO Comité Nederland over het Braziliaanse Zero Hunger-beleid en hoe een grotere marktopening in de EU daarbij kan helpen. President Lula wil de honger in Brazilië bestrijden door kleine arme boeren te steunen (produceren voor de markt, creëren van werk en inkomen). Effectief is de productie van producten met toegevoegde waarde indien Europa zijn hoge importtarieven verlaagt.
Aan de hand van concrete cases (suiker, soja en koffie) zullen de volgende vragen beantwoord worden: Hoe kan de EU het anti-hongerbeleid van Brazilië steunen? Waar zorgt EU beleid ervoor dat een anti-hongerbeleid minder kans van slagen heeft?

Paneldeelnemers: Paul Geraads (LTO Nl), Grietje ten Hoeve (Kerkinactie), Marcel Vernooij (ministerie LNV) en vertegenwoordigers van bedrijven en Europarlement.

Aanmelden: Stichting Wereldvoedselvraagstuk, p/a BBO: Dicky de Morrée (070-3118813/ 811) of
Bron: http://www.wemos.nl/

* Boekpresentatie: “Na Mars komt Venus, een Europees antwoord op Bush”
Vrijdag 7 mei (van 16 tot 18 uur, daarna een borrel)
Felix Meritis, Keizersgracht 324
Amsterdam

Naar aanleiding van het verschijnen van hun boek nodigen Joost Lagendijk en Jan Marinus Wiersma andere politici en publiek uit voor het beantwoorden van de volgende vragen “Wat is het Europese antwoord op Bush?” en “Wat zou de politieke rol van Europa in de wereld moeten zijn? Geen kopie van de VS.”Conflictpreventie, eerlijke handel, het versterken van de internationale rechtsorde: daar zou Europa zich volgens Lagendijk en Wiersma op moeten concentreren. Als het kan samen met de VS, als het moet in de contramine.De auteurs (leden van het Europees Parlement voor resp. GroenLinks en de Nederlandse delegatie in de PES-groep/Pvda-Eurodelegatie). gaan in hun boek na hoe invloedrijk de neo-conservatieven rond Bush eigenlijk zijn en ze verdedigen de stelling dat Irak wel eens hun Waterloo zou kunnen zijn. Ze zetten de verschillen tussen de VS en Europa op een rijtje. Daarbij wordt duidelijk dat de problemen met het naar de achtergrond verdwijnen van de neo-conservatieven niet zijn opgelost.

Mmv.: Dirk-Jan van Baar (publicist, commentator HP/De tijd), Bert Koenders (Tweede-Kamerlid PvdA), Kees Vendrik (Tweede-Kamerlid GroenLinks).
Toegang: gratis, maar wel reserveren (tel: 020-6231311 of receptie@felix.meritis.nl).

Informatie: Margot Schmitz tel 030-2399908 of
Organisatie: GroenLinks Europa & de Nederlandse Delegatie in de sociaal-democratische fractie van het Europees Parlement/PvdA-Eurodelegatie
http://www.felixmeritis.nl/agenda/agenda_item.php?id=204
http://www.groenlinks.nl/agenda/uitagenda/AgendaItem.2004-04-06.3240

* Guerrilla Cinema Zuid-Afrika on tour:
“Hoe ver is Zuid-Afrika, 10 jaar na apartheid?”
Zaterdag 8 mei (vanaf 20 uur; kassa 020-5535100)
De Balie (www.debalie.nl)
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam

Filmmaker Ben Cashdan (Zuid-Afrika) toont in fragmenten van brandende Zuidafrikaanse kwesties in een nieuw filmgenre: Guerrilla Cinema. Cashdan geeft live zijn commentaar en lokt het publiek uit tot een gesprek over de vraag “Hoe ver is Zuid-Afrika na 10 jaar vrijheid?”
Hoor de mening van activisten, ANC politici, Nelson Mandela, aartsbisschop Desmond Tutu en ANC parlementsvoorzitter Frene Ginwala. Deel de frustratie met de armste Zuid-Afrikanen, afgesneden van basisvoorzieningen zoals water, vanwege privatisering. Zullen de beloften in de grondwet over land, water, gezondheidszorg en werk ooit werkelijkheid worden? Zie schokkende beelden, nooit vertoond buiten Zuid-Afrika, over harde optredens van de politie en de ANC-regering tegen nieuwe sociale bewegingen. Ontdek Thabo Mbeki’s visie op het nieuwe initiatief van Afrikaanse leiders New Partnership for African Development (NEPAD). Vergelijk zijn mening met die van lobbybeweging Jubilee en filantroop George Soros. Begrijp het in Zuid-Afrika woedende debat over rechtszaken in New York rondom de apartheidsschulden tegen Europese en Amerikaanse banken en bedrijven die het apartheidsregime in de jaren ’80 steunden.

Voertaal: Engels. Toegang: € 5,50 – € 7,50. Op vertoon van NiZA Informatie: € 5,-.
Organisatie: Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika ism. Cinema De Balie.
Meer info: http://www.niza.nl/guerrillacinema

* Aktiedagen en internetstaking tegen softwarepatenten
Zaterdag 8 tm woensdag 12 mei
Diverse Europese hoofdsteden, waaronder Amsterdam

De FFII en haar partners voeren al geruime tijd aktie tegen het patenteren van “computer-implemented algorithms and business methods” door de EU. In mei worden er in een aantal Europese steden akties georganiseerd om de geheime besluitvorming over dit thema door de Europese Raad aan te klagen.
Tegelijkertijd zal er een internetstaking plaatsvinden. De bedoeling is om pers en publiek te mobiliseren en een brede diskussie op gang te brengen.

In september 2003 stemde het Europese Parlement tegen het patenteren van software. Maar de Nederlandse, Belgische (en andere Europese) regeringen leggen zich hierbij niet neer. Onder invloed van bedrijven als Philips en ondernemerslobby’s oefenen ze druk uit op de Europese Raad om patentering mogelijk te maken en blokkeren elke openbare diskussie. Daarmee negeren ze een consensus in de “software wereld”, en – concreet – de uitlatingen van de meerderheid van programmeurs en economen, alsmede een beslissing van het (Nederlandse) parlement uit 2001.
Zie voor de activiteiten in Amsterdam en Brussel onderstaande links. Meedoen kan ook via de Internetstaking door je eigen website voor een bepaalde tijd te sluiten (ofwel door de toegang ervan te blokkeren).

Meer info:
http://kwiki.ffii.org/SwpDemo0405En
http://swpat.ffii.org/events/2004/demo05/index.en.html
http://swpat.ffii.org/events/2004/demo05/amsterdam/index.en.html
Meer doen:
http://swpat.ffii.org/group/todo/index.en.html
Overzicht van wat gepatenteerd is/wordt op een gemiddelde webpagina:
http://webshop.ffii.org/

* Europese Aktiedag: Tegen de Europese Grondwet
Zondag 9 mei

Het “Education is not for sale”-netwerk organiseert op 9 mei een aktiedag tegen de Europese Grondwet. Op 5 februari 2003 gaf de Europese Commissie in een percommunique aan dat ze in het kader van de lopende dienstenonderhandelingen (GATS) geen voorstellen zou doen voor liberalisering op het gebied van publieke diensten, audiovisuele diensten en onderwijs. Desondanks betekent het nu ingediende voorstel voor de Grondwet een verdere aantasting van publieke diensten. Het is tijd voor aktie en campagne!
Uitgebreide achtergrondinformatie:
http://education.portal.dk3.com/
en
http://www.education-is-not-for-sale.info/id19.htm (“Education, Gats and the European constitution”)

* Demonstratie voor socialer Europa en tegen afbraak sociale rechten
Zondag 9 mei (tijd: vooralsnog onbekend)
Plaats: vooralsnog onbekend

In heel Europa worden er op 9 mei massale demonstraties gehouden voor een socialer Europa en tegen de afbraak van sociale rechten. Er zal ook in Nederland gedemonstreerd worden. Tijd en plaats worden nog bekend gemaakt.
Organisatie in NL: Platform Keer Het Tij
Meer info:of http://www.keerhettij.nl

* Guerrilla Cinema Zuid-Afrika on tour:
“Hoe ver is Zuid-Afrika, 10 jaar na apartheid?”
Zondag 9 mei (vanaf 16 uur; kassa 030-2328388)
Filmtheater ’t Hoogt (www.hoogt.nl)
Hoogt 4 Utrecht

Voor gegevens: zie 8 mei

* Bijeenkomst: GATS en de gevolgen voor het lokale bestuursniveau
Dinsdag 11 mei ( van 19.30 tot 22.30 uur)
Hal van het stadhuis
Utrecht

In de hal van het Utrechtse gemeentehuis wordt een informerende en opiniërende bijeenkomst gehouden over het dienstenakkoord van de WTO (GATS) en de consequenties voor het lokale bestuursniveau.

Sprekers: Gerrit Faber (Utrecht School of Economics; algemene inleiding over GATS); Frank Hilterman (VNG; consequenties van GATS voor de gemeenten); Ton Rath (Bureau Aanbestedingen Gemeente Utrecht; Aanbestedingen); Marjan Stoffers (Stichting Wemos; Gezondheidszorg); Herman Huisman (AOO; Afvalverwerking). Na de pauze een discussie tussen de inleiders, de leden van een panel en de zaal. In het panel hebben zitting: Winand Quaedvlieg (VNO-NCW); Anne van Schaik (Milieudefensie); Erik Wesselius (Corporate Europe Observatory).

Voorzitter: Dorien de Wit (de Beuk)

* Publieksdebat: “UN Norms for Business – Process, Content and Real Value”
Woensdag 12 mei (vanaf 19.30 uur)
Nieuwspoort, Tweede Kamergebouw
Den Haag

Organisatie: Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen/SOMO, Center for Research on Multinational Corporations IRENE, International Restructuring and Education Network Europe, Amnesty International/The Netherlands ism. Maastricht Centre for Human Rights (Maastricht Universiteit). We invite you for a clarifying and elaborate debate about the UN Norms for business.

* Seminar: “Solution or disillusion? Philanthropists and Africa’s health crisis”
Donderdag 13 mei (van 15 tot 17 uur)
Kamer 1.A12, ASC, Pieter de la Court Building
Leiden

De afgelopen tientallen jaren is de gezondheid van de bevolking in ontwikkelingsstaten steeds meer beïnvloed door het beleid van internationale instellingen en internationale overeenkomsten (Wereldbank, WTO, Wereld Gezondheids Organisatie WHO en anderen). Een relatief nieuw internationaal fenomeen is het zogenaamde Global Public-Private Partnership. In deze partnerschappen werken WHO, filantropen als Bill Gates, en regeringen samen in de bestrijding van bepaalde ziekten. Voorbeelden hiervan zijn ‘Global Polio Eradication Initiative’, ‘Roll Back Malaria’, ‘Stop TB’ en ‘Global Alliance for Vaccination and Immunization’.

Dit seminar bekijkt de gevolgen van deze initiatieven. Dr Nina Tellegen (directeur van Stichting Wemos) zal spreken over de opkomst van deze internationale partnerschappen., waarna Samuel Ochieng (hoofd van het Consumer Information Network uit Kenia) zal uitleg geven bij de resultaten van het Lymphatic Fylariasis (Elephantitis) initiatif dat op dit moment uitgevoerd wordt in bepaalde delen van Kenia. Hij baseert zich op een studie die gedurende de eerste maanden van 2004 uitgevoerd is onder patiënten en gezondheidswerkers die betrokken zijn bij het project.

Voertaal: Engels. Vrije entree. Gaarne van tevoren aanmelden bij Marieke van Winden (winden@fsw.leidenuniv.nl of tel 071-5273358)
Informatie over seminar en conferenties is beschikbaar op het ASC.
Ook: http://asc.leidenuniv.nl

* Guerrilla Cinema Zuid-Afrika on tour:
“Hoe ver is Zuid-Afrika, 10 jaar na apartheid?”
Donderdag 13 mei (vanaf 20 uur; kassa 040-2946848)
Plaza Futura (www.plazafutura.nl)
Leendenweg 65
Eindhoven

Voor gegevens: zie 8 mei

* Debat: “Gevolgen liberalisering van Indiase elektricteitssector”
Donderdag 13 mei (vanaf 20 uur)
(lokatiegegevens na aanmelding)

Na het grote schandaal met de Dabhol Power Plant – waar het failliete Enron een grote hand in had – is sinds 2003 een nieuwe elektriciteitswet van kracht in India. Deze wet, die ondermeer onder druk van het IMF en Wereldbank tot stand is gekomen, regelt een vergaande liberalisering en privatisering van de Indiase elektriciteitssector. Dr. S. P. Udayakumar (WISE, India) houdt een inleiding over de gevolgen van de liberalisering in India. Hij zal ingaan op de gevolgen voor de armen, de uitzonderingspositie van kernenergie en de internationale trend tot liberalisering. Prof. Dr. J. Gupta of Drs. L. Brander (IVM, Amsterdam) zullen vanuit hun expertise reageren en een beeld schetsen van de (on)mogelijkheden voor duurzame energie in India.

Voertaal is Engels. Toegang gratis. Verplichte aanmelding vooraf (ovv. je naam en adres), viaof tel 020-6126368, fax 020-6892179. Je krijgt dan achtergrondinformatie en lokatiegegevens.
Organisatie: WISE, ism. Transnational Institute, Landelijke India Werkgroep en Solidariteitsfonds X-Y
Bron: http://www.tegenstroom.nl/pagina-116.html

* Guerrilla Cinema Zuid-Afrika on tour:
“Hoe ver is Zuid-Afrika, 10 jaar na apartheid?”
Vrijdag 14 mei (vanaf 20 uur; kassa 070-3656030)
Filmhuis Den Haag (www.filmhuisdenhaag.nl)
Spui 191
Den Haag

Voor gegevens: zie 8 mei

* Debat: “Globalisering: kans of beproeving?”
Vrijdag 14 tm zondag 16 mei
Voormalig klooster Bovendonk
Hoeven (nabij Roosendaal)

Vijftig ouderejaars en recent afgestudeerden (universiteit, HBO), junior-onderzoekers, AIO’s en starters bij bedrijfsleven en overheid zullen in debat gaan met wetenschappers, opinieleiders, politici en actievoerders uit binnen- en buitenland. In het kader van deze “Wiardi Beckman Academie 2004” zullen ondermeer de volgende onderwerpen aan bod komen:
– Mens, markt en milieu: grenzen aan de globe?
– Globalisering ter plaatse: Zuid-Amerika, Afrika, Azië
– De rol van vrije markten en multinationals
– Globalisering in de filosofie
– De taak van de sociaal-democratie

Meer info: Marjolein de Bruin (mdbruin@pvda.nl) of Mare Faber (mfaber@pvda.nl) of bel naar 020-5512259. En: http://www.kansofbeproeving.nl>

* Landbouwcongres: “Links zaaien, Groen oogsten”
Zaterdag 15 mei (vanaf 9.30 uur)
Conferentiecentrum Woudschoten
Zeist

Voortbouwend op door Sicco Mansholt geïnspireerde, linkse traditie in de jaren ’50 houdt Groen Links een jaarlijks landbouwcongres. Het gaat over progressieve landbouw en plattelandsontwikkeling in Europa en is bedoeld voor professionals en liefhebbers van landbouw en plattelandsontwikkeling in Europa.
De colleges gaan over vier thema-groepen:
1. Gerommel in de Groene Ruimte
2. Platteland als kraamkamer voor democratische vernieuwing
3. Groene Grondslagen voor internationaal voedselbeleid
4. Voedsel: goedkoop of goed kopen?

Mmv. ondermeer Renate Künast, Duitse minister voor consumentenbescherming, voedsel en landbouw, en Marijke Vos, woordvoerder landbouw, natuur en voedselveiligheid voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Kosten: 5 euro exclusief biologische lunch (10 euro inclusief). Vanwege het beperkte aantal plaatsen is inschrijving verplicht. Voor voorlopig programma, inschrijving en meer informatie: http://www.groenlinks.nl/agenda/uitagenda/AgendaItem.2004-04-14.2445

* Guerrilla Cinema Zuid-Afrika on tour:
“Hoe ver is Zuid-Afrika, 10 jaar na apartheid?”
Zaterdag 15 mei (vanaf 19.30 uur; kassa 010-2772277)
Theater Lantaren/Venster (www.lantaren-venster.nl)
Gouvernestraat 133
Rotterdam

Voor gegevens: zie 8 mei

* Conferentie: “Bolivia in perspectief”
Maandag 17 en dinsdag 18 mei (vanaf 10 uur)
Vrije Universiteit, Hoofdgebouw, Zaal 4A 05, Boelelaan 1105
Amsterdam

Naar aanleiding van een serie gewelddadige sociale protesten in de Boliviaanse stad La Paz, oktober 2003, organiseerden twee Nederlandse academici op 29 november 2003 een discussiebijeenkomst over de achtergronden ervan. De bijeenkomst liet zien dat de achtergronden niet alleen divers waren, maar ook nagenoeg onbeperkt. Om iets te kunnen leren van wat er in oktober in Bolivia is gebeurd is het van belang om vanuit al deze invalshoeken te kijken naar de gebeurtenissen. Daarom zal op 17 en 18 mei een vervolg worden gegeven aan de bijeenkomst van november om wat in oktober gebeurde in Bolivia nog meer in perspectief te plaatsen.

Op de eerste conferentiedag is er een besloten bijeenkomst waarbij met Latijnsamerikaanse PhD’s gepraat wordt over de betekenis van de Boliviaanse protesten voor de regio. Op 18 mei zal een openbaar seminar gehouden worden waarin de sociale protesten van oktober middels korte paperpresentaties vanuit verschillende invalshoeken geanalyseerd worden. Thema’s die aan de orde komen zijn: de rol van neoliberalisme en internationale instituties als Wereldbank en IMF; de rol van de Verenigde Staten en internationale ontwikkelingssamenwerking; politiek verzet en inheems voortgaan; etniciteit en politiek in Bolivia; decentralisatie en sociale bewegingen; en sociaal protest.

Meer informatie: Rike Hendrikse, tel 06 47250522 of
Organisatie: Rike Hendrikse en Stijntje Janssen ism. Centrum voor Studie en Documentatie Latijns Amerika/CEDLA, de Vrije Universiteit van Amsterdam en het Institut d’études du développement-GRIAL.

Bron: http://www.oneworld.nl/p_ag.asp?intAgendaItemID=3459

* Lezing: “ontwikkeling, migratie en internationale gezondheidszorg”
Woensdag 17 mei (van 18 tot 19.30 uur; zaal open 17.30 uur)
Auditorium, Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105
Amsterdam

In deze negende SID-lezing gaat Manuel Carballo (directeur International Centre for Migration and Health en hoogleraar Klinische Volksgezondheid aan de Columbia University, New York) in op de samenhang tussen ontwikkeling, migratie en gezondheid.
De landen van West-Europa zijn nu “netto importeurs” van migranten, vluchtelingen en asielzoekers, een trend die geruime tijd zal doorzetten ondanks groeiende tegenzin in bepaalde staten om grote groepen nieuwkomers op te nemen. Die tegenzin komt voort uit het feit dat de omslag van “netto emigratie” naar “netto immigratie” schijnbaar nogal abrupt en onvoorbereid kwam. Een vijandige maatschappelijke houding tegenover migranten en hard immigratiebeleid weerspiegelen het groeiende dilemma rond ontwikkeling en migratie en kunnen wel eens haaks komen te staan op de eisen van de hedendaagse mondiale samenleving. De gezondheidsaspecten van de moderne migratie brengen daarbij voor ontvangende landen zowel uitdagingen als voordelen op, maar in een omgeving van verharde verhoudingen en strenger beleid komt dat echter niet goed uit de verf. Het snijvlak tussen ontwikkeling en migratie moet vanuit de invalshoek van gezondheid en gezondheidszorg juist constructief worden benaderd en in het gehele Europese migratiebeleid worden meegenomen. Hier ligt een kans voor het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Voertaal: Engels. Kosten: geen. Aanmelding: tel/fax: 010-4367891 of

Organisatie: SID-Nederland ism. de Vrije Universiteit en VluchtelingenWerk Nederland. Financiële steun: NCDO.
Meer informatie: http://www.wemos.org

* Discussieavond: “Publiek versus Privaat”
Maandag 17 mei (vanaf 20 uur)
LSVb-pand, Neude 29bis
Utrecht

De werkgroep Publiek-Privaat van de LSVb inventariseerde de afgelopen maanden ism. het LOF de private activiteiten binnen universiteiten. Er is gekeken wat wet en regelgeving momenteel toelaat (Europees en Nederlands, denk aan de GATS-verdragen), en wat er gaat gebeuren als we richting van een open bestel opgaan zoals staatssecretaris Nijs zo graag wil. Op basis van de inventarisatie zal met fracties, bondsleden en andere belangstellenden gediscussieerd worden over de mate waarin private inmenging mogelijk moet zijn. Waar moet de grens liggen en hoe kun je als universiteit bepalen wat nog juist is en wat niet? Wat verwachten we eigenlijk van de overheid?

Aanmelden:of tobias@lsvb.nl. Je krijgt het discussiestuk ongeveer een week voor de bijeenkomst toegestuurd.
Bron: http://www.lsvb.nl/index.php?art_id=250

* Debat: “Palmolie en duurzame ontwikkeling – dilemma’s in de inkoopketen”
Dinsdag 18 mei (vanaf 14 uur)
De Rode Hoed, Keizersgracht 102
Amsterdam

Het debat staat in het teken van Maatschappelijk verantwoord ondernemen (bindende internationale regels voor bedrijven). De bijeenkomst is daarom gericht op bedrijven. Nederland is ’s werelds derde grootste importeur van palmolie, en Nederlandse bedrijven zijn koplopers in de financiering en verwerking van dit product. De ruime toepasbaarheid van palmolieproducten en de gunstige prijs hebben geleid tot een exponentiële groei van het oliepalm areaal in productielanden. De schaduwkant: tropisch bos wordt in plantages omgezet, en inheemse gemeenschappen komen steeds verder in de knel. Hun land, en daarmee hun bestaansbasis en cultuur, wordt hen ontnomen.
Maatschappelijke organisaties willen met het bedrijfsleven en de overheid spreken over de effecten van palmolieproductie en van gedachten wisselen over de rol van Nederlandse bedrijven bij het vinden van oplossingen.

Informatie: of http://www.milieudefensie.nl/globalisering

Daar is ook het virtuele registratieformulier voor aanmelding van bedrijven te vinden, alsmede programma en achtergrondinfo’s.
Organisatie: BothENDS, Greenpeace, Hivos, Vereniging Milieudefensie, NCIV,
Nederlands Committee voor IUCN, Novib, WNF.

* Conferentie: “Ecologische schuld – betekenis en toepasbaarheid in internationaal beleid”
Dinsdag 18 mei
Vlaams Parlement, Hertogstraat, hoofdingang
Brussel

Het zuiden heeft een grote financiële schuld aan het noorden, het noorden heeft op zijn beurt een nog grotere ecologische schuld aan het zuiden. Die ecologische schuld is ontstaan door plundering van hulpbronnen, milieuschade en inbeslagname van vrije ruimte voor afvalstoffen (zoals broeikasgassen) door de (nu) geïndustrialiseerde staten.

Een panel van experts zal de “ecologische schuld” van België beschouwen, alsmede de gevolgen voor het “duurzame ontwikkelingsbeleid”. Daarbij komen aspecten als energiebeheer en klimaatverandering, landbouw en voedselvoorziening, en integratie in multilaterale milieuakkoorden aan de orde. Centraal staan de resultaten van een studie door de Gentse Universiteit en een Vlaamse NGO over het begrip van ecologische schuld en de relevantie voor en toepasbaarheid in het Belgische en internationale beleid.
Naast Vinod Raina (All India Peoples Science Network) en prof. Joan Martinez-Alier (Barcelona Universiteit) zullen medewerkers van CDO, VODO, Climate Action Network Europe, Electrabel, Department van Plant Production, Vredeseilanden, DP21, Department van Public International Law, de Belgische CSD-delegatie, universiteiten van Brussel en Wageningen aan het woord komen.

Voertaal is Engels. Deelname kost 25 euro (studenten 10 euro), inclusief koffie, thee, lunch, conferentie materiaal, van te voren te voldoen op rekening 001-2196520-31 ovv. ‘Ecodebt’ en naam deelnemer. Registratie: http://www.vodo.be (of viaof fax 02/5361943. Bereikbaarheid: vanaf metrostation ‘Kunst-Wet’ de Wetstraat inlopen richting centrum. Dan eerste straat rechts. Meer informatie: Erik Paredis (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, Gentse universiteit) tel +32-9-264.82.08 of Erik.Paredis@UGent.be; of: Geert Fremout (Vlaams Platform voor Duurzame Ontwikkeling) tel +32-2-536.19.41 of

* Conferentie: “De rol van Europa bij NePAD”
Woensdag 19 mei (vanaf 13 tot 18 uur)
Felix Meritis, Keizersgracht 102
Amsterdam

De Europese Unie is de belangrijkste partner en donor voor de Afrikaanse lidstaten van NePAD (New Partnership for Africa’s Development). NiZA ijvert voor meer betrokkenheid van de Nederlandse en Europese overheden bij dit “Afrikaanse ontwikkelingsplan voor duurzame groei en ontwikkeling”. Een van de doelstellingen van de conferentie is het informeren over de onderlinge relatie tussen de EU en NePAD. Hoe ondersteunt de EU initiatieven vanuit NePAD (financieel, politiek, kennisoverdracht)? Hoe werkt de ‘African Peer Review Mechanism’-controle (APRM) in de praktijk en is deze voldoende transparant en democratisch?
Welke rol spelen Afrikaanse maatschappelijke organisaties bij de controle? Welke rol kan de EU spelen bij de invoering van het APRM?

Na een informatieve sessie over EU, NePAD and African Peer Review Mechanism met sprekers van European Commissie, NePAD Secretariaat en Transparency International volgt een verkiezingsdebat in het kader van de aankomende Europese verkiezingen over “Afrika en Europese ontwikkelingssamenwerking” met ondermeer Joost Lagendijk (Groen Links), Marianne Kallen (VVD), Edith Mastenbroek (PvdA) en Maria Martens
(CDA).

Voor meer informatie en voor aanmeldingen:
Bron: http://www.europaindewereld.nl/detail_page.phtml?&username=guest@euforic.org&password=9999&groups=EUNGO&&username=guest@euforic.org&password=9999&groups=EUNGO&page=debat3
Organisatie: NiZA

* Conferentie: “Globalising women’s rights – confronting unequal development between
UN rights framework and WTO-trade agreements
Donderdag 20 tm zaterdag 22 mei
Bonn
Duitsland

Het thema voor deze jaarlijkse conferentie van Network Women in Development Europe/WIDE is gekozen met oog op de volgende doeleinden:
– om informatie te verschaffen over akkoorden van VN en WTO, over de tegenstellingen en dilemma’s die ze opwerpen voor vrouwenrechten.
– om de stand van zaken aan te geven na de ministersvergadering van de WTO in Cancún van eind 2003 en vóór de Beijing + 10 vergadering van 2005
– om standpunten te formuleren of te herdefiniëren vis-à-vis ontwikkelingsconcepten, economisch beleid, multilaterale spelers, en alternatieve perspectieven.
– om concrete voorstellen uit te werken ten behoeve van WIDE’s toekomstig beleid en om te inspireren tot aktie, aanbevelingen en politieke strategieën voor interventie op Europees en multilateraal niveau.

De conferentie omvat ook een deskundigheidsbevorderingsdag die voorziet in informatie en training gericht op actuele thema’s, politieke instrumenten en beleidskaders die relevant zijn voor de globalisering van vrouwenrechten.

Contact: tel 32-2-5459070, fax 32-2-5127342 of
Website: http://www.eurosur.org/wide/home.htm

* Feestelijke stoet en picknick: “Appeltje schillen met Gentech!”
ASEED’s Genespotting Aktieweek
Zaterdag 22 mei (vanaf 12.45 uur)
Verzamelplek: de fontein op de markt in Wageningen

In het kader van de internationale Genespotting Aktieweek organiseert Aseed in Nederland een feestelijke optocht en picknick tegen een genetisch gemanipuleerde appelboomagaard vlakbij Wageningen.

In het Plant Research International, een geprivatiseerd onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen, voert al enkele jaren een veldproef uit met genetisch gemanipuleerde appelbomen vlakbij Wageningen. Dergelijke veldproeven brengen een enorm risico van besmetting door bestuiving met zich mee. Helaas weet vrijwel niemand dat zulke experimenten ook in hun omgeving plaats vinden. Met de feestelijke stoet willen we vanuit Wageningen naar de gemanipileerde fruitbomen lopen en daar gaan picknicken.

Contact:
Meer informatie: http://www.aseed.net/agrocadabra/genespotting

Het debat over GM is nog niet voorbij. Veel Europese staten gaven de laatste tijd diverse vergunningen uit voor veldproeven ondanks dat wet- en regelgeving het vooralsnog verbiedt. Veldproeven kunnen leiden tot (ongewenste) overdracht van genen op gewone gewassen, en tot aantasting van dierlijke en menselijke gezondheid. Daarnaast wordt er veel meer herbicide gebruikt dan bij gewone gewassen. GM is onderwerp geworden van handelsgeschillen – economische belangen overheersen demokratische besluitvorming.

Genespotting is een aktievorm waarbij terreinen worden bezocht waar veldproeven gehouden worden – of bedrijven die ze uitvoeren – met als doel publiek en omwonenden op de hoogte te brengen. Of om een diskussie te beginnen met de boer in kwestie.

* SRVU-debat: “Studentenactivisme”
Dinsdag 25 mei

Geen nadere info gevonden. Wellicht meer informatie binnenkort op Meer info op de SRVU-website http://www.srvu.org

* Conferentie: “Shaping a New Africa”
Woensdag 26 mei (van 12.30 tot 17 uur)
Concordia, Hoge Zand 42
Den Haag

Een debat over ‘leiderschap’, ‘conflictoplossing’ and ‘voedselzekerheid’ in Afrika dat moet leiden tot het aandragen van nieuwe ideeën, vernieuwende suggesties en constructief beleidsvoorstellen voor een stabiel en economische levensvatbaar Afrika en gericht aan de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking.

De deelnemers (Afrikaanse professionals, leden van de Nederlandse maatschappelijke organisaties, private sector en kennisinstituten, Nederlandse ambtenaren en policiti) zullen zich buigen over het officiële Nederlandse beleidspapier voor Afrika: “Strong people, weak states.” Enkele van de sprekers zijn:Mw. Fatou Jahumpa Ceesay (parlementslid Gambia/ECOWAS), dhr. Mahmoud Mamdani (academicus en publicist, Uganda), dhr. Prem Bindrahan en professor Rudy Rabbinge (Universiteit van Wageningen, auteurs van een UN-rapport over Afrikaanse landbouw). Voozitter is mw. Domenica Ghidei. Interviews door mw. Andrée van Es.

Voertaal: Engels
Registratie en informatie: http://www.afrikabeleid.nl
Ook: http://www.ncdo.nl/index.php/article/articleview/286/1/38/
Organisatoren: NCDO en NIZA, ism. SAHAN wetenschappelijk onderzoek &
adviesbureau en AfroNeth.

* Debat: “Europa als universiteitsstad”
Woensdag 26 mei (vanaf 20 uur!)
Speakers, Burgwal 45-49
Delft

Het marktdenken gaat steeds meer de cultuur op de universiteit beïnvloeden. Hoe staat het met de kwaliteit van het universitair onderwijs in Nederland tov. de rest van Europa, hoe ziet samenwerking op internationaal niveau eruit, wat is de meerwaarde van een studie aan de TU Delft: wat blijft er over van haar naamsbekendheid, hoe ga je om met concurrentie tussen de universiteiten en last but not least: heeft de BaMa nog toekomst?
Dit zijn slechts een aantal vragen die in dit debat in de vorm van stellingen aan de orde komen.

Debat tussen prof.dr.ir. J.T. Fokkema (Rector Magnificus TU Delft), drs. P.M.M. Rullmann (Lid College van Bestuur TU Delft, portefeuille Onderwijs), prof.dr.ir. M.J.L. van Tooren (hoogleraar Lucht- & Ruimtevaart TU Delft), Maarten Bouwen (student, lid van studentenraad AAG, TU Delft), Tessa Vlaanderen (studente, lid van studentenraad ORAS, TU Delft) en Floris van Eijk (student, lid van Landelijke Studenten Vakbond).Korte inleiding door Annette Nijs (staatssecretaris van Onderwijs).Voorzitter Dr. S.A.S. Peerdeman (directeur Ontwikkeling bij de faculteit TBM).

* Tour langs Brusselse kantoren van industrielobby’s en PR-firma’s
Vrijdag 28 mei (vanaf 13 mei)

Corporate Europe Observatory (CEO) nodigt uit tot deelname aan een tour met gids door de wereld van industrielobby-groepen en PR-firma’s in de EU-wijk van Brussel.

Behalve de gebouwen van de belangrijkste Europese instellingen, zal de tour ook de hoofdkwartieren van industrielobby-groepen, public relations-bedrijven en andere sleutelfiguren aandoen. Allen gebouwen van organisaties die een rol spelen op het Europese niveau van “corporate politics” en een gunstige ligging hebben dichtbij de machtscentra. De tour vindt twee weken voor de verkiezingen voor het Europese Parlement plaats. Het Parlement dat zijn macht geleidelijk aan zag toenemen is in de afgelopen jaren steeds meer doelwit geworden van industrie lobbyisten.

Sinds 1997 doet CEO onderzoek naar, en voert campagnes tegen de groeiende invloed van internationale bedrijven op de Europese besluitvorming.

Voetaal: Engels. Gezien de beperkte plaats (max. 20 deelnemers) wordt verzocht zsm. te reserveren (en wel uiterlijk vóór 21 mei). Stuur een email met naam en contact gegevens naar:
U krijgt dan een bevestigingsmail met verdere gegevens.

* Leuvense Wereldfeest: “Mensen boven Handel”
Zaterdag 29 mei (vanaf 13 uur)
De Bruul, Leuven
België

Het Leuvense Wereldfeest (16e editie) is uitgegroeid tot een vaste waarde op de Leuvense kalender en er komen jaarlijks duizenden mensen genieten van een heerlijke mix van optredens, informatiestands, kinder- en randanimatie, exotische eet- en verkoopstands en nog veel meer. Het Wereldfeest wil meer zijn dan een muziekfestival. Het is een forum voor Leuvense derdewereldorganisaties, allochtonenverenigingen en progressieve bewegingen en wil de bevolking uitnodigen om deel te nemen aan een gratis en niet-commercieel feest rond andere culturen dan de onze.

Dit jaar staat het thema “Mensen boven Handel” centraal.
Meer informatie: http://www.wereldfeest.be
Voor vragen: 016/359876 of
Organisatie: Leuvense derdewereldraad ism. Noord-Zuidwerking Leuven.

* zevende Globaliseringslezing door Pascal Lamy
Dinsdag 1 juni (vanaf 20.30 uur)
Felix Meritis, Keizersgracht 102
Amsterdam

Felix Meritis, uitgeverij Lemniscaat, Volkskrant, VPRO/Tegenlicht en NCDO
organiseren de 7e Globaliseringslezing met medewerking van Europees Commissaris
voor Handel Lamy

Toegang: € 12,50 – € 7,50 met CJP
Reserveren: tel 020-6231311

Houd voor meer informatie de website in de gaten:
http://www.felixmeritis.nl/agenda/agenda_item.php?id=203

* Info- en debatdag: “Risico nemen en (toch) krediet krijgen”
Vrijdag 4 juni (vanaf 9.30 uur)
Concordia Theater, Hoge Zand 42
Den Haag

Hivos organiseert, ism. de Triodos Bank, een dag met debatten en informatievoorziening over ondernemen, risico en krediet. Wat betekent (micro)financiering voor ondernemers in Bolivia, voor burgers in Zuid-Afrikaanse townships of voor Tribals in India? En hoe gaan Hivos en de door Hivos ondersteunde organisaties daarmee om? Het zijn vragen waar deze dag een antwoord op wil geven. De dag zet het thema ondernemen, risico en krediet in een breder perspectief. Het gaat niet alleen over kredietnemers, spaarders of verzekerden, maar ook over mensen die deel uit maken van een samenleving, ideeën hebben en ervaringen op doen. Wat zegt de Islam bijvoorbeeld over krediet en waarom doen vrouwen het zo goed als het gaat over microkrediet? Wat betekent Aids voor de praktijk van Afrikaanse financiële instellingen? En wat betekenen de geldstromen van migranten voor het ondernemerschap in de landen waar zij vandaan komen?

Bron: http://www.hivos.nl/nederlands/index.html

colofon
Een uitgave van Werkgroep Globalisering Delft/Den Haag.Voor meer informatie en analyses over de WTO zie: WTO.ZIP nieuwsbrief

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Werkgroep Globalisering Delft-Den Haag.)