Ga naar de inhoud

WTO.ZIP – AGENDA nr 5 , 09 NOVEMBER 2003

Aankondigingen van activiteiten en gebeurtenissen rondom WTO en aanverwante instellingen.

19 min leestijd
Placeholder image

* Evaluatie van Cancun in Tweede Kamer
datum onbekend, in elk geval vóór 15 december

De regering was van plan om het verslag over de WTO-top in Cancún af te doen als hamerstuk. De SP heeft echter behandeling van dat verslag aangevraagd door de Tweede Kamer tijdens een ‘algemeen overleg.’
Dit algemene overleg zal ongeveer 1 uur duren en gaat over de brief van de minister van Economische Zaken van 7 oktober 2003 (25 074, nr. 70). Het zal plaatsvinden vóór 15 december 2003, maar de exacte datum is nog niet bekend (bron: besluitenlijst van de Vaste Kamer Commissie voor EZ, “WTO / Verslag van de 5e Ministeriële WTO Conferentie”).
Als voorbereiding op het overleg komt er een meer gedetailleerde brief van minister Brinkhorst.

* petitie tegen partnerschap Monsanto-Bill Gates (malariabestrijding)
sluitdatum 14 november

In deze petitie vragen de organisatoren aan Bill Gates en zijn vrouw een donatie van 25 miljoen dollar aan de onderneming Monsanto terug te trekken. Het geld is gestort om onderzoek mogelijk te maken naar bestrijding van ondervoeding door middel van genetische manipulatie. De opstellers wijzen op de bewezen gevaren en veronderstelde risiko’s van GMO’s en op alternatieven als organische teelt die een gezondere voeding opleveren en betere levensvoorwaarden voor boeren.

De biotechnologische industrie claimt ten onrechte dat hun uitvindingen – gericht op verhoging van het gehalte aan vitamines en andere bestanddelen – een oplossing zijn voor de ondervoeding in de wereld. De opbrengst van GM-gewassen is geringer dan voorgespiegeld, de vervuiling van de grond door de onkruidverdelgers is erger dan gebruikelijk en andere (traditionele) gewassen bevatten veel meer eiwit en vitaminen dan de gemanipuleerde gewassen. De patentering van de zaden maakt boeren daarbij geheel afhankelijk van het bedrijf. Het enige dat de Gates-donatie doet is de onderneming Monsanto moreel en financieel te ondersteunen.

De tekst is te vinden op “Letter to Bill Gates; Emerging partnership Monsanto-Gates, for whose benefit?”
Ondertekenen kan via:(vermeld contactgegevens, naam van land en of de ondertekenaar individu of organisatie is).

* Petitie tegen invoering van watermeters in Zuid-Afrika
Sluitdatum 16 november

Het Polaris Institute en Public Citizen ondersteunen een internationale oproep voor solidariteit met de strijd voor toegang tot schoon water in Zuid-Afrika. De installatie van betaalmeters voor waterconsumptie in arme gebieden in Zuid-Afrikabreidt zich snel uit. Het resultaat is de uitsluiting van steeds meer mensen van het gebruik van water. Velen hebben geen geld om te betalen voor water.
In 2001 was het gevolg een grote uitbraak van cholera omdat men zich genoodzaakt zag vervuild water te drinken. Meer dan 100.000 mensen werden ziek en verscheidene honderden stierven.

De petitie is een uiting van protest tegen de omzetting van water tot een verhandelbaar goed onder invloed van transnationale ondernemingen en zal binnenkort aan parlement en regering worden aangeboden.

De tekst kan opgevraagd worden bij(“International call for Solidarity with Water Struggles in South Africa”).
Ondertekening kan via:(sluitdatum 16 november).Verzocht wordt een afschrift te sturen aan de Zuid-Afrikaanse ambassade in eigen land (vind hier het adres).

* Petitie ‘Zorgvuldig handelen bij GATS-onderhandelingen’
Tussentijdse aanbiedingsdatum: 17 november
Uiteindelijke aanbiedingsdatum 14 december.

Het Nederlandse GATS-platform wil voor het vervolg van de Doha-onderhandelingen in Genève een petitie aanbieden aan de minister van Economische Zaken. Daarin geeft men aan bezorgd te zijn over de onderhandelingen over handel in diensten in de Wereld Handels Organisatie. In de petitie wordt onder meer gevraagd om een moratorium in te stellen in de onderhandelingen, zodat de effecten van mogelijke afspraken beter onderzocht kunnen worden.

Dezelfde petitie werd al overhandigd aan minister Brinkhorst voordat de Nederlandse regeringsdelegatie afreisde naar de WTO-conferentie in Cancún. Maar nu Cancún achter de rug is, dreigen de GATS-onderhandelingen weer hun gewone gang te gaan. Daarom wil het Platform nogmaals aandacht vragen voor de petitie. Men hoopt dat naast de oorspronkelijke ondertekenaars vele nieuwe organisaties de petitie willen onderschrijven.

Ondertekenen kan per email:of per slakkenpost: Secretariaat GATS-platform, p/a WISE, Postbus 59636, 1040 LC Amsterdam.

Graag uw ondertekening zo snel mogelijk doorsturen, het liefst vóór 17 november. Maar ook na die datum kunnen ondertekenaars zich aansluiten.

Petitietekst (inclusief eerste lijst van ondertekenaars)
of download
Achtergronden van de GATS-campagne: achtergrond

* Video over Waterprivatisering (Engelstalig)
website

De ‘Water for All’ Campagnegroep van Public Citizen (VS) heeft een 25 minuten durende audio-visuele presentatie gemaakt over “alles wat u altijd al wilde weten over waterprivatisering”. De video toont hoe multinationale waterbedrijven investeren in waterbronnen en analyseert de gevolgen van waterprivatisering, waterontrekking en bulkverkoop van water voor milieu en mensen.

De video is bedoeld voor algemeen publiek en voor allen die het belangrijk vinden dat iedereen op aarde toegang heeft tot schoon en betaalbaar water. De video kan per computer opgehaald worden (adres zie boven).

Via een abonnement op het emailbulletin van ‘Water For All’ kun je op de hoogte gehouden worden verkregen van (akties tegen) waterprivatisering overal ter wereld. Stuur een email aanmet de tekst “subscribe Waterforall” in het berichtengedeelte.

* Nieuwe reader over Cancun
‘Reasons to be cheerful, part 1’

Deze reader bestaat uit (Engelstalige) teksten over de mislukte WTO-conferentie. De
teksten zijn van zeer uiteenlopende afkomst maar hebben gemeenschappelijk dat ze
pogen uit te leggen wat de oorzaken zijn van de mislukking. Bovendien zijn veel
auteurs tamelijk tevreden met het feit dát het een misbaksel werd.

De reader telt ruim 80 pagina’s. U kunt de reader bij XminY bestellen door 6,88 euro
(dat is incluis porto) over te maken op gironummer 609060 van XminY ovv. ‘Reader
Cancun’.
inhoudsopgave:

* Symposium “Internationale rechtsorde: macht en recht”
Zaterdag 15 november (van 12 tot 16 uur)
Artis (Koningszaal), Plantage Middenlaan 43
Amsterdam

De huidige internationale verdragen op het gebied van milieu, mensenrechten, sociale rechten en democratisering worden voortdurend ontkracht en opzij geschoven door kille machtspolitiek en de eisen van de vrije markt. De WTO-top in Cancún is mislukt, de Verenigde Naties verkeren in crisis en van de uitvoering van bestaande verdragen komt vaak bitter weinig terecht. Stichting Duurzame Solidariteit en de werkgroep Globalisering van GroenLinks organiseren op 15 november een middag vol speeches, panels, debat over de mogelijkheden en kansen voor een eerlijkere internationale rechtsorde waarbij ook de inbreng van het publiek gevaagd wordt.

Kees Vendrik (GL Tweede Kamerlid) en Marcel Brus (Universiteit Leiden) reageren op een stelling van Max van der Berg (Europarlementariër PVDA): “Het gaat niet om het recht van de sterkste maar om de sterkte van het recht!”. Vertegenwoordigers van Both Ends, FNV Mondiaal, IRENE en het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaan een debat aan over de afdwingbaarheid van internationale verdragen. Tweede Kamerleden (GL, PVDA, CDA) en een vertegenwoordiger van XminY solidariteitsfonds debatteren over de politieke dimensie van de problematiek: wat kunnen we doen om het internationale recht eerlijker vorm te geven?

Aanmelding via: 030-2399931 ofuitgebreide info
Info over Stichting Duurzame Solidariteit

* De mondialisering van het lokale #3
Zondag 16 november
‘De Balie’, Kl. Gartemanplantsoen 10 (vanaf 16 uur)
Amsterdam

In deze derde publiekslezing/debat wordt onderzocht in hoeverre er in de Nederlandse beleidsbepaling ten aanzien van ruimtelijke ordening oog is voor de relatie met maatschappelijke veranderingen als gevolg van mondialisering. Te gast is David Harvey, hoogleraar Urban Geography aan de City University van New York. Hij geeft een toelichting over ‘een lokale, rechtvaardige ruimtelijke orde in een mondiale wereld’.

Is er nog plaats voor idealisme en utopisme in een wereld die zich steeds meer aan politieke sturing lijkt te onttrekken? Wat voor wereld produceert het mondiale kapitalisme en wat kan daarbinnen lokaal nog worden gerealiseerd? Op basis van zijn analyse van de ‘productie van geografische ongelijkheid’ komt Harvey met eigen ideëen over een nieuwe ruimtelijke politiek.

Aansluitend discussie olv. Maarten Hajer met Paul Scheffer (publicist, bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek, UvA) en Joost Schrijnen (hoogleraar stedenbouwkundig ontwerpen TU Delft en dir. ruimte en mobiliteit, Prov. Zuid-Holland).

Toegang 7,50 euro (reserveren: 020-5535100). Organisatie: Ruimtelijk Planbureau ism De Balie. Info:of 070-3490790.
website rbp website Balie

* Politiek cafee Solidaire Economie
Zondag 16 november
De Hobbitstee, Van Zijlweg 3 (van 13.30 tot 16.30 uur) Wapserveen

Paul Dijkstra van Vereniging Solidair doet de aftrap van een vierdelige serie debatten over Solidaire Economie. Deze keer: “wat is mis met globalisering.” Info en aanmelding: Theo Koster (0521-321328) Meer info: hier
Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor deelname.
De volgende cafees’ zijn op 14 december 2003, 18 januari en 28 maart 2004.

* Debat “WTO: Wereld Handels Flop of Eerlijke Handelstop?”
Maandag 17 november
‘Felix Meritis’, Keizersgracht 324 (van 20 tot 22 uur) Amsterdam

Een aantal vertegenwoordigers van Nederlandse Organisaties zal debatteren met minister Brinkhorst van Economische Zaken over de afgelopen Wereld Handelsconferentie. Drie thema’s komen aan de orde, namelijk landbouw, investeringen en dienstenonderhandelingen. Vragen die gesteld zullen worden zijn: Wat gebeurde er in Mexico? en Is dit het einde van de WTO?

Behalve de minister komen aan het woord: Heiko Jessayan (journalist Financieel Dagblad), Winand Quaedvlieg (intnl secr.VNO-NCW), Lodewijk de Waal (voorz FNV), Niek Koning (universitair docent Landbouw Univ Wageningen), Marita Hutjes (Novib/Oxfam NL), Myriam Vander Stichele (St Onderzoek Multinationale Ondernemingen), Jurjen van den Bergh (Landelijke Studenten Vakbond) en Anne van Schaik (Milieudefensie). Voorzitter is Nina Tellegen van Wemos.

Deelname aan het debat is gratis
Meer informatie via: 020-4352079 of
Organisatie: GATS-platform Nederland (samenwerkingsverband van Corporate Europe Observatory, DWARS, Landelijke Studenten Vakbond, Milieudefensie, Solidariteitsfonds XminY, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, Transnational Institute, Wemos en World Information Service on Energy). website

* Online debat ‘Shaping a new Afica’ met minister Van Ardenne
Tot en met 19 december
website

Om de maatschappelijke discussie over het nieuwe Nederlandse Afrikabeleid te stimuleren organiseren de NCDO, het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en SAHAN wetenschappelijk onderzoek & adviesbureau een online debat met minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking (voertaal engels). Gedurende zeven weken wordt elke maandagmorgen een nieuw discussiethema gelanceerd en iedereen kan reageren.

Afrika is hét speerpunt in het Nederlands Ontwikkelingsbeleid en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking zet in de Afrika-notitie ‘Sterke mensen, zwakke staten’ uiteen wat de komende jaren de hoofdlijnen zijn van het Nederlandse Afrikabeleid. Dat beleid is op 3 oktober in de Ministerraad goedgekeurd.

Maar uw mening telt… Van elke discussie wordt wekelijks een samenvatting op de website gezet. In maart 2004 gaat er een verslag met aanbevelingen naar de minister. De meest creatieve en innovatieve reacties worden tijdens de Nationale Afrika Conferentie in april 2004 bediscussieerd met de minister. Voor meer informatie over de Nationale Afrika conferentie in 2004 kunt u een e-mail sturen naar
* Ontmoeting met Argentijnse arbeiders van bedrijven onder Arbeiderscontrole
Donderdag 20 november
Cuylitsstraat 43 (vanaf 19 uur)
Antwerpen

De Werklozenbond en het Collectif de Solidarité avec la Lutte du Peuple Argentin organiseren een ontmoeting met Argentijnse arbeiders van bedrijven onder Arbeiderscontrole, met video, uiteenzetting en debat. De economische crisis in Argentinië heeft verschillende patroons ertoe aangezet hun bedrijven achter te laten, met desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid. Arbeiders hebben hierop gereageerd door de produktie in eigen handen te nemen. Zo zijn er vandaag meer dan 150 ‘gerecupereerde’ bedrijven die onder arbeiderscontrole functioneren. Onder deze bedrijven zijn er twee die symbool kunnen staan voor de strijd: ZANON (keramiekbedrijf) en BRUCKMAN (textielbedrijf).
Ester Valdez en Carlos Quiniñir praten met Belgische arbeiders en activisten over hun ervaringen; met Ford Genk en Renault Vilvoorde in gedachten vast een interessante ontmoeting…
Website: werklozenbond en noticias

* Avant-première “In This World”
Dinsdag 25 en woensdag 26 november
diverse Belgische steden

Michael Winterbottom is er met “In This World” in geslaagd om, in een soort cinema verité-formaat, zonder enige overbodige franje of romantisering, de toeschouwer tot medereiziger te transformeren. De gevaarlijke tocht van Peshawar naar Londen beleef je mee. Je deelt in het hopeloze van hun onderneming, maar ook in de kleine etappesuccessen, de spontane uitingen van solidariteit onder fellowtravelers en de grappige momenten, waaraan beide vrienden zich optrekken.

Attac Vlaanderen, OCIV en de Liga voor Mensenrechten presenteren deze indrukwekkende productie in avant-premiere als steun aan alle slachtoffers van de mondiale uitsluiting en in het bijzonder aan diegenen die vandaag nog bang wachten op
uitspraak in hun asieldossier. Elke bijeenkomst wordt ingeleid door iemand van ATTAC die spreekt over “globalisering en migratie” en iemand van OCIV die spreekt over “De huidige situatie van vluchtelingen en asielzoekers in België”.

Meer info en adressen: (“On the road met de vluchtelingen”) en attac.be

Agenda: Dinsdag 25 november in Brussel (19.30 uur); Woensdag 26 november Gent, Leuven en Brugge (allen om 20 uur).

* Politiek Café ‘het IMF: de poortwachter, de armoede en de realiteit’
Woensdag 26 november
Dudok, Hofweg 1a (van 17.30 tot 19 uur) Den Haag

Een debat over de vraag of de poortwachterfunctie van het IMF wenselijk is. Zonder een IMF-programma is er voor lage-inkomenslanden geen schuldverlichting en steun van andere donoren. De inhoud van de IMF-programma’s en bijbehorende eisen en voorwaarden worden echter sterk bekritiseerd. Bovendien worden de programma’s opgesteld achter gesloten deuren en zonder enige democratische controle. Tenslotte zijn de leningen van het IMF duur en worden landen onnodig op kosten gejaagd.

Zijn de voorzichtige stapjes van het IMF om “het leven te beteren” voldoende? Hoe zal het gaan in de praktijk? Hoe lang duurt de aanpassing van visie en werkwijze door IMF-staf? Wat zijn de mogelijkheden van Nederland om op basis van bredere macro-economische criteria hulp te alloceren. Nederlandse steun zou niet mogen afhangen van het stempel van goedkeuring van het IMF. Voor het verlenen van schuldverlichting en budgetsteun moet Nederland ook expliciet eigen keuzes maken.

Both ENDS organiseert dit politieke café in samenwerking met Novib, Cordaid en Wemos. Het vindt plaats in aanloop naar de Tweede Kamer-begrotingsbesprekingen voor ontwikkelingssamenwerking van 16 t/m 18 december.

Meer informatie: 020-6230823 ofZie ook website bothends

*’Fill the Gap!’ – Lezingen en debat over ICT wereldwijd
Donderdag 27 november
Zaal B, Topaz Lounge, RAI (van 10 tot 17.30 uur) Amsterdam

Van 10 t/m 12 december zal in Genève een VN-top gehouden worden over informatietechnologie (het WSIS). Naar aanleiding hiervan organiseert OneWorld in samenwerking met Hivos en IICD een forum en een beurs: de publieksdag Fill the Gap! Er zijn lezingen en paneldiscussies met experts uit verschillende delen van de samenleving. Hoe denkt Nederland eigenlijk over de informatiemaatschappij? Hoe kunnen wij iedere wereldburger daarvan laten meeprofiteren? En wat gaat de officiële Nederlandse delegatie inbrengen in Genève?

Deelname van onder andere Mark Frequin (ministerie Economische Zaken), Ad Scheepbouwer (KPN), Valerie Frissen (TNO) en Lousewies van der Laan (D66).Op de beurs kunt u doen, denken en ervaren wat ICTs kunnen betekenen voor de ontwikkeling van een maatschappij, met tal van (interactieve) ICT-activiteiten en projecten. Gedurende de dag kan er interactief gereageerd worden op stellingen. Gratis toegankelijk na registratie. Aanmelden viaof via www.wsis.nl
Zie voor het programma: wsis.nl en voor achtergrondinfo: oneworld.nl (“De informatiemaatschappij en de digitale kloof”).

Enige relativering over de WSIS is te vinden in het artikel van Eveline Lubbers en Anne Sedee in Ravage nr 14 van 31 oktober
2003; “WSIS: VN-top over informatie wankelt”. Hierin wordt vooruitgeblikt op een mogelijke mislukking van de top vanwege ondermeer de keiharde politieke en economische belangen die meespelen.

* Web van verzet:
Nieuwe strategieën voor vredes- en andersglobaliseringsbeweging
Donderdag 27 november
‘De Kargadoor’, Oude Gracht 36 (vanaf 20 uur) Utrecht

Een publieksdebat over de strategieën van vredesbeweging en andersglobaliseringbeweging na de aanslag op de economische en militaire macht van de Verenigde Staten die de wereld voorgoed veranderde. Zijn die strategieën aangepast aan deze tijd nu Amerika en de NAVO in het offensief zijn gegaan om de eigen economische macht veilig te stellen?
Hoe bouwen we netwerken op, hoe gebruiken we de nieuwe technologieën, zijn we succesvol in het verwerven van ‘nieuwe aanwas’? Wat is het belang van fora als het Wereld Sociaal Forum? Hoe verhouden vredesgroepen en andere andersglobaliseringsgroepen zich tot elkaar? Hoe kunnen we samenwerken en elkaars werk versterken?

Met deelname van René Danen (Keer het Tij), Kees Hudig (XminY), Jan Schaake (Kerk en Vrede) en Krista van Velzen (SP). Discussieleider: Fred Valkenburg (Pais).

Meer informatie: Wil Wolfs (06-41298304; wilwolfs@cs.com) of Lennart van der Linde (06-21458475; lennartvdl@hotmail.com) en http://www.humanistischvredesberaad.nl
Organisatie: Humanistisch Vredesberaad, Pais, Haags Vredesplatform.

* Paseo Latinoamerica’
Zaterdag 29 november
Parnassos, Cultureel en Internationaal Centrum UU (11 uur) Kruisstraat 201Utrecht

Deze tweede Paseo Latinoamerica wordt gepresenteerd door het Studenten Onderzoek Netwerk Latijns Amerika (SONLA). Tijdens deze ‘rondwandeling door Latijns Amerika’ kun je meepraten over de vraag of ontwikkelingsorganisaties moeten investeren in cultuur; over het neo-liberalistische beleid in Latijns Amerika, zoals gevoerd door president Lula in Brazilië en over de functie van microkrediet in Latijns Amerika. Deskundigen zetten hierover hn verschillende standpunten uiteen, waarna er gelegenheid is tot discussie.

Daarnaast kun je spreken met studenten, vrijwilligers en stafleden over hun onderzoek in Latijns Amerika; er is informatie over uitwisselingsmogelijkheden met universiteiten in Latijns Amerika en het Caribisch gebied en over de nieuwe Master ‘Latin American Studies’ aan de UU.

Voor meer informatie en de agenda: http://www.paseo.nl.nu of http://www.sonla.nl.nu of http://www.uu.nl/ela
Entree: gratis

* Twaalfde Internationale Niet-Winkeldag
Ook in Belgische en Nederlandse steden
Zaterdag 29 november

In tientallen landen zullen consuminderactivisten aandachttrekkende, ludieke acties uitvoeren die de spot drijven met de koopwoede in de Westerse wereld. Tegelijk zal er aandacht zijn voor de vele alternatieven voor consumptie als tijdverdrijf en andere manieren om geluk te verwerven.

Het logo van de Niet-Winkeldag in Nederland toont een vrolijk meisje met lege handen, en op haar T-shirt de tekst ‘Ik heb alles al’. De Niet-Winkeldag is een ludieke dag met een serieuze ondertoon. De overdadige consumptie in het Westen doet wereldwijd de milieuproblemen toenemen. Als alle wereldbewoners zich zo zouden gedragen, zou het milieu allang zijn afgeschreven. Dat het nog steeds ‘goed’ gaat. is vooral te danken aan de armoede in Derde Wereldlanden, waar ze het geld niet hebben om steeds alles weg te gooien en maar weer nieuw te kopen. Tijdens de Niet-Winkeldag komt ook de vraag aan de orde of geluk ook gratis te krijgen is, zonder daarvoor allerlei spullen te hoeven kopen.

Voor een overzicht van de plaatselijke acties in Nederland en voor actuele
informatie: koopniets.nl

In België lijkt er niet veel op stapel te staan maar mensen die iets willen doen
kunnen contact opnemen met: Filip (diverse@culturehopper.com) en Stan de Spiegelaere
(B-050-279915; stan_ds@hotmail.com)

* Bijeenkomst van World Bank Bonds Boycott Nederland
Zaterdag 29 en zondag 30 november, Amsterdam

De bijeenkomst omvat lezingen over verschillende aspecten van de activiteiten van de Wereldbank, een workshop over de Bonds Boycott strategy, een presentatie over de Europese Investeringsbank, een strategische sessie over de start van de WBBB in Nederland en een bezoek aan het debat over de Wereldbank georganiseerd door Milieudefensie (zie elders). Het voornaamste doel van het weekend is om individuen en groepen uit Nederland bijeen te brengen die geïnteresseerd zijn in de rol van de Wereldbank en de middelen waarmee maatschappelijke groepen effectief de activiteiten van internationale financiële instellingen kunnen beïnvloeden.

De voertaal is Engels. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naarmet daarin je naam, contact gegevens, de reden waarom je zou willen deelnemen, een korte beschrijving van de groep die je (eventueel) vertegenwoordigt, een specifiek onderdeel van de themas waarop je je meer zou willen richten en speciale vereisten zoals taal, dieet of speciale voorzieningen.

Wij verzorgen eten en slaapplaatsen, en eventueel een kleine reisvergoeding. Laat ons van te voren weten hoeveel je vergoed zou willen hebben en of je wilt overnachten op 28, 29 en/of 30 november.

Organisatie: World Bank Bonds Boycott Campagne Europa
Meer informatie:of 020-6682236 en wbbeurope.org

* filmfestival ‘Moderne Schatgravers’ met discussie
Zondag 30 november
‘Felix Meritis’, Keizersgracht 324 (van 15.30 tot 21.30 uur), Amsterdam

Milieudefensie vertoont films die sociale en milieuproblemen belichten bij verschillende Wereldbankprojecten in ontwikkelingslanden. Het gaat om projecten in de olie- en gaswinning en de mijnbouw. Naast films is er een debat met onder meer vertegenwoordigers van de Wereldbank, Shell en een actiegroep uit Tanzania (goudmijn). Volgend jaar beslist de Wereldbank in hoeverre ze verder gaat met de financiering van dit soort projecten.

Meer informatie bij Vereniging Milieudefensie: 020 6262620 of
op website

* Demonstratie tegen aantasting van mensenrechten
Zondag 30 november (vanaf 13 uur) Maastricht

Naar aanleiding van de komst naar Maastricht van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell organiseert het platform Enmasse een demonstratie. De demonstatie is gericht tegen de aantasting van mensenrechten onder het mom van de “oorlog tegen het terrorisme”.
Powell zal op 1 en 2 december de top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa bezoeken. Daar zullen ministers uit 55 landen ondermeer praten over de “strijd tegen het terrorisme”. Onder deze noemer voerde de Amerikaanse regering oorlog in Afghanistan en Irak en duurt de bezetting van Irak voort.

“Strijd tegen het terrorisme” is het excuus voor schendingen van burgerrechten in het Westen, van de behandeling van krijgsgevangenen in Guantánamo Bay tot aan de stigmatisering van moslims en het beperken van de demonstratievrijheid. Enmasse spreekt zich uit tegen deze zorgwekkende ontwikkeling en organiseert daarom op 30 november een demonstratie voor een vreedzaam Europa in een vreedzame wereld. Voor het behoud van burgerrechten en democratie. Ze vraagt iedereen die zich in deze doelstellingen kan vinden zich hierbij aan te sluiten.

Meer informatie: website Enmassa

* Na Cancún: Alternatieven voor het WTO-beleid
Vrijdag 12 december
‘De Kargadoor’, Oudegracht 36 (van 13 tot 17 uur), Utrecht.

Op initiatief van het project ‘Vóór de Verandering’ wordt de balans opgemaakt van de inhoudelijke kritiek die Nederlandse maatschappelijke organisaties op de WTO hebben geuit ten tijde van de top in Cancún. Vertegenwoordigers van onder andere WEMOS, NOVIB, Platform ABC, CEO, BothEnds, Milieudefensie, XminY, de FNV, Wageningen Universiteit, Universiteit van Tilburg, en (ovb) SOMO presenteren hun kritiek en bediscussiëren dan voorstellen voor alternatief beleid. Besproken worden
uiteenlopende gebieden, als landbouw, milieu, arbeid, onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven en kapitaalsverkeer.
Nu het neoliberale WTO-beleid tijdelijk een halt is toegeroepen, moeten alle hoofdrolspelers opnieuw positie bepalen. Dit biedt de kans om naar voren te komen met voorstellen voor fundamentele alternatieven die een eerlijker internationaal handelsstelsel mogelijk zouden maken.

Meer info:op website globalternatives Rond 5 december zullen op de website korte beschrijvingen van de alternatieve voorstellen door de deelnemers beschikbaar gesteld worden. De bijeenkomst is ook toegankelijk voor publiek (opgave via: 020-6279661 (Kees of Martijn, XminY Solidariteitsfonds) of vdv@globalternatives.nl).

* Workshopcyclus ‘Solidaire Economie’
Van januari t/m april 2004, Utrecht

Naar aanleiding van de drukbezochte Landelijke dag van Alternatieven op 6 september jl. start een cyclus van vier workshops ‘Solidaire Economie’. Solidaire economie is gericht op het realiseren van de noodzakelijke zorg voor alle levende en toekomstige mensen, met respect voor de natuur en het milieu. Ze gaat er van uit dat samenwerking, onderlinge ondersteuning en een verantwoorde omgang met de natuur uit
oogpunt van duurzaamheid meer opleveren dan concurrentie en ongebreidelde winstbejag.
Doel van de workshops is om verder te komen met de inhoudelijke ontwikkeling van Solidaire Economie als economisch stelsel en praktijk.

De Workshops worden gehouden op 31 januari, 28 februari, 27 maart en 24 april 2004 in ‘De Kargadoor’, Oude Gracht 36 te Utrecht. Er kunnen maximaal 20 mensen actief deelnemen. Daarnaast kunnen belangstellenden als toehoorder aanwezig zijn. Bij zeer grote belangstelling wordt overwogen om een extra cyclus van workshops te starten.

De deelname is gratis. Reis en consumptiekosten wel voor eigen rekening. Informatie over workshops, voorbereiding en aanmelding: zie website

Meer over Solidaire Economie is te vinden op: globalternatives.nl
“Vóór de Verandering – Alternatieven voor het Neoliberalisme” (XminY 2001), en “Noodzaak en kenmerken van Solidaire Economie” (Lou Keune)

colofon
WTO.Zip Agenda is een productie van Wg. Globalisering Delft/Den Haag. Het verschijnt onregelmatig per mail en is tevens te vinden op https://www.globalinfo.nl en http://www.stelling.nl/trouble. Voor meer achtergrondinformatie zie WTO.Zip zelf aldaar.