Aankondigingen van activiteiten en gebeurtenissen rondom WTO en aanverwante instellingen. Verschijnt onregelmatig per mail en is tevens te vinden op http://www.globalinfo.nl en http://www.stelling.nl/trouble


* Drie nieuwe omroepen willen zendtijd
Aanmelden als lid kan voor 1 februari 2004

De Nieuwe Omroep (DNO) is een van drie organisaties die de omroepstatus nastreven. DNO zet zich vooral in voor milieu, mensenrechten en mondiale ontwikkeling. Sinds het eerste verzoek werd afgewezen zendt DNO programma's uit via het internet. Eind 2003 had DNO 45000 leden en voor 1 februari 2004 wil men de 50000 passeren om een succesvolle aanvraag in te dienen voor de status, goed voor 2 uur tv en 8 uur radio per week. De andere twee zijn Nútopia en Dienamo, die zich beide inzetten voor dier, natuur en milieu.

DeNieuwe Omroep: http://www.denieuweomroep.nl
Nútopia: http://www.nutopia.nl
Dienamo: http://www.dienamo.nl

* Conferentie en presentatie: 'Claiming artistic freedom'
Vrijdag 16 januari (van 10:30 tot 16:15 uur)
Theater aan het Spui en Filmhuis,
Spui
Den Haag


Acht vooraanstaande schrijvers, filmmakers en critici uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika presenteren hun werk en gaan in discussie met Nederlandse vakgenoten, beleidsmakers en geïnteresseerden. Zij hebben, ieder vanuit de eigen sociale context, te maken met censuur en zelfcensuur en moeten opboksen tegen de invloed van de commercie en de globalisering die per regio grote gevolgen heeft. De kunstsector is misschien wel helemaal niet zo'n vrije sector als vaak gedacht wordt. Wordt het wellicht tijd om op internationaal niveau actie te ondernemen die de vrijheid van artistieke expressie voor de kunstenaar waarborgt?
Ook de positie van de Nederlandse kunstsector aan de orde komen en in een grensoverstijgend perspectief worden geplaatst.

Initiatief van Hivos en Winternachten. Reserveer kaarten via (070-3465272 of 0900-8282999).
Meer info: http://www.winternachten.nl

* Lagerhuisdebat: Milieu of ontwikkeling?
Vrijdag 16 januari (van 14 tot 17 uur)
Poort van Kleef, Mariaplaats 14
Utrecht

Een lezing over dilemma's in duurzame ontwikkeling. Ondanks de onderlinge samenhang tussen ecologische, economische en sociale dimensies van ontwikkeling kan de term 'duurzame ontwikkeling' niet verhullen dat milieu en ontwikkeling elkaar soms bijten. Waar kiezen we voor als puntje bij paaltje komt: milieu of ontwikkeling?

Stichting Duurzame Solidariteit en werkgroep Duurzame Ontwikkeling organiseren dit debat waarbij steeds twee sprekers de degens zullen kruisen over een dilemma, waarna de bezoekers zich in de strijd kunnen mengen.
Gentechnologie: voedselzekerheid vs milieurisico's
Derde wereld: milieubehoud vs economische ontwikkeling
Kyoto in het Zuiden: beperking van de uitstoot vs onbeperkte industrialisatie

M.m.v. Alexander de Roo (europarlementariër GroenLinks); Hans Labohm (Clingendael); Ingrid Visseren (Greenpeace); Wouter van Eck (Milieudefensie); Sjef Smeekens (Universiteit Utrecht)

Meer informatie en aanmelden bij: Rutger Groot Wassink (030-2399931 of
Ook: http://www.groenlinks.nl/partij/sds.html

* Nieuwjaarsborrel Latijns Amerika Centrum
Vrijdag 16 januari, vanaf 17:00 uur
Nieuwe Herengracht 29
Amsterdam

De organisaties van het Latijns Amerika Centrum, te weten CCI, HIJOS, IHAM, LADOC, Noticias, OLAA, OSA, SAM en ZNF, nodigen jullie uit om een borrel op het nieuwe jaar te drinken. Met live muziek en DJ Eduardo (Que Pasa?)

Meer info: 020-6270307 of
http://www.noticias.nl/lac

* Film: "The leech and the earthworm"
Vrijdag 16 en Zaterdag 17 januari (vanaf 20:30 uur)
Filmhuis Cavia (020 6811419; http://www.filmhuiscavia.nl)
Van Hallstraat 52-1
Amsterdam


Het visuele album The Leech and the Earthworm (de werktitel was Message to the Seventh Generation) belicht de problemen van inheemse volken met genetische manipulatie en de privatisering van de biodiversiteit.
Filmmakers Marc Silver en Max Pugh bezochten de inheemse bewoners van British Columbia, Nieuw-Zeeland, Vanuatu en vele andere plekken in de wereld om hun visies op de hoogontwikkelde Westerse wetenschap te vragen. Uit de documentaire komt sterk naar voren dat de ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en de diepe verwevenheid van deze wetenschap met de belangen van het bedrijfsleven veel inheemse volkeren wereldwijd regelrecht in hun voortbestaan bedreigen.
UK/VS 2003 / 68min / video / Engels ondertiteld
Meer info: http://www.yeastproductions.org.uk/

* Film: "Surplus: terrorized into being consumers"
Vrijdag 16 en Zaterdag 17 januari (vanaf 22 uur)
Filmhuis Cavia (020 6811419; http://www.filmhuiscavia.nl)
Van Hallstraat 52-1
Amsterdam

Film: "Surplus: terrorized into being consumers"
Zaterdag 17 januari (vanaf 21 uur)
Eurodusnie (http://eurodusnie.nl)
Boerhavelaan 345
Leiden
(vanaf 22 DJ'zzzz concert)
toegang: vrijwillige donatie


Surplus is een artistieke en opzwepende documentaire die vraagtekens zet achter de mondiale consumptiesamenleving. In de stijl van een reclamespot schetst regisseur Erik Gandini een weerzinwekkend beeld van een wereld waarin George W. Bush mensen oproept te gaan shoppen als onderdeel van de strijd tegen terrorisme en waarin de Cubaanse dictator Fidel Castro mensen juist waarschuwt voor consumptief gedrag. Surplus is vanuit een emotioneel perspectief gemaakt en joeg hiermee talrijke filmcritici op de kast. Ondanks deze geïrriteerde persreacties was de film een publiekstrekker op IDFA. Regisseur Gandini won met deze documentaire de Zilveren Wolf 2003. Zweden, 2003 / 52min / 35mm / Engels ondertiteld
Zie voor meer informatie: http://www.atmo.se

* Reclaim the Bases!
Internationale Aktiedag tegen militaire bases
Zaterdag 17 en zondag 18 januari

Een weekend voor internationale, autonome, vreedzame protesten tegen militaire basissen.
Meer info: http://www.reclaimthebases.org.uk

* De Grote Ecotopia 2004-brainstorm
Zaterdag 17 en zondag 18 januari
Concrete Jungle
Rheden

Ecotopia voorbereidingsweekend voor het het milieu-zomerkamp Ecotopia deze zomer in Nederland.

Het zomerkamp is van 9 tot en met 23 augustus 2004 op het Staatsbosbeheerterrein 'Slot Loevesteijn', nabij Gorinchem. Jongeren uit alle hoeken van Europa gaan op zoek naar duurzamere alternatieven. Wat kunnen wij doen voor een duurzamere samenleving? Het thema voor komend jaar is 'water en brood'. Met theater, workshops, discussies en een festival willen we verschillen aspecten van dit thema onderzoeken en VOORAL in de praktijk brengen.

Wil je meer weten, mee denken of misschien wel mee helpen?

Meer informatie of opgave, mail Gilda:
Informatie over eerdere Ecotopia's op: http://www.eyfa.org
Binnenkort in de lucht: http://www.ecotopia.nl

* Politiek cafee Solidaire Economie
Zondag 18 januari (van 13.30 tot 16.30 uur)
De Hobbitstee, Van Zijlweg 3
Wapserveen


Het derde debat uit de serie van vier over Solidaire Economie. Deze keer is het thema: hoe kun je macht krijgen? Met ondermeer Paul Dijkstra van Vereniging Solidair.
Info en aanmelding: Theo Koster (0521-321328 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Meer info: http://www.leefgemeenschapdehobbitstee.nl/activiteiten/#politiek%20café
Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor deelname.
Het volgende cafe is op 28 maart 2004.

* De mondialisering van het lokale #5
Rem Koolhaas: Eurocore
Woensdag 21 januari (vanaf 20 uur)
'De Balie', Kl. Gartemanplantsoen 10
Amsterdam

In deze vijfde publiekslezing spreekt Rem Koolhaas over het ontstaan van een nieuwe soort 'anti-stedelijke' urbane zone in noord-west Europa, die haaks staat op veel van het dominante nationale planningsdenken. 'Eurocore' (het nagenoeg geheel verstedelijkte gebied van Nederland, België en delen van Duitsland) als territoriale metafoor van het Europese project: zonder één overheersende culturele identiteit, zonder één dominant stadcentrum en zonder één overkoepelend bestuur. het hedendaagse urbane landschap als nieuwe vorm van gemondialiseerde moderniteit.

Rem Koolhaas leidt het Office for Metropolitan Architecture en is professor in Architecture & Urban Design, Harvard University, VS.
Maarten Hajer leidt het gesprek.

Toegang 7,50 euro (reserveren: 020-5535100).
Organisatie: Ruimtelijk Planbureau ism De Balie.
Info:of 070-3490790.
http://www.debalie.nl/

* Akties tegen World Economic Forum en
Woensdag 21 tm zondag 25 januari
Davos, Zwitserland

Van 21-25 januari zal in Davos het World Economic Forum (WEF) de rijken der aarde van hun jaarlijkse onderonsje voorzien. Als de limousines aankomen tenminste. Het WEF verenigt de managers van meer dan 1000 van de grootste concerns op aarde. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt dagenlang gekeuveld met politici en andere leiders. Er worden deals gesloten over het reilen en zeilen van de wereldeconomie en -politiek. Het is een van de plekken waar de neo-liberale agenda prominent gepushed wordt.

De demonstranten komen ook dit jaar weer. Er wordt opgeroepen om te demonstreren en te proberen het bal der rijken te verstoren. Maar niet om massaal naar Davos te proberen te gaan, maar om 'decentrale blokkades' op de weg tussen het vliegveld en het 40 km verderop gelegen ski-oord uit te voeren.

Achtergrondstukken over WEF:
http://eurodusnie.nl
http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/16111.shtml
http://www.globalinfo.nl/article/articleview/280/1/2/
En meer:
http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12925.shtml
http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8672.shtml

* Conferentie: "Public Eye on Davos"
Woensdag 21 tm vrijdag 23 januari
Davos, Zwitserland

Deze 'tegentop' ("waar globaliseringscritici elkaar ontmoeten om tegenwicht te bieden aan het WEF") is vrij toegankelijk voor iedereen. Geen registratie nodig.

Meer info:
http://www.evb.ch/index.cfm?page_id=2566&archive=none
en http://www.evb.ch/publiceye.htm
Achtergrondinfo over World Economic Forum:
http://www.evb.ch/index.cfm?page_id=2649.

* Cursus: Liberalisering, welke toekomst wacht ons?
(onder voorbehoud ! )
Donderdag 22 januari (van 20 tot 22 uur, zaal open 19:30 uur)
Wijk- en Dienstenventrum 'de Regenvalk', Weimarstraat 69
Den Haag


ATTAC Den Haag organiseert dit voorjaar een vierdelige cursus met als titel 'Liberalisering, welke toekomst wacht ons?'.
Deze eerste avond zal in het teken staan van openbare aanbesteding van de HTM (tramvervoer), De verkoop van de HTM zal waarschijnlijk in 2005 beginnen. De volgende avonden zijn op 5 februari ('Duurzame leefstijl'), 19 februari ('Liberalisering van de landbouw') en 4 maart ('Vrijhandel in de energie').

Bij interesse vooraf bellen tussen 19 en 20 uur (070-3642432; Gerard van de Ridder). Kan tot(en met?) 15 januari, meldt je daarom snel aan !
Toegang bedraagt 20 euro voor de hele cursus of 6 euro per avond. Een reader met relevante artikelen is verkrijgbaar voor 5 euro.

Betaling via Postbanknr 9386497 tnv. A. M. van Dorp, Den Haag ovv 'cursus ATTAC'
Meer info: 070-3642332 of


* Infodag over NGO's en WTO (onder voorbehoud)
Zaterdag 24 januari (15 uur)
Institute for Social Studies
Kortenaerkade 12
Den Haag

Deze informatiemiddag begint met een introductie van de verschillende deelnemende NGOs aan de studenten van het Institute for Social Studes. Alle sprekers zullen iets vertellen over de inhoud en relevantie van hun activiteiten.

Na de pauze zal er een debat gehouden worden over de Wereldhandelsorganistie. Waarschijnlijk staan de dilemma's regionalisering vs mondialisering en het nieuwe plan van Lula om een alternatieve vrijhandelszone met de leden van de G20 op te richten centraal.
M.m.v. Burghard Ilge (Both ENDS), Myriam Vander Stichele (SOMO), Kees Hudig (XminY), Lou Keune (Globalternatives) en Anne van Schaik (Milieudefensie) en wellicht iemand van Novib. Voertaal: Engels

Georganiseerd door Alert!/ATTAC Groningen, Alert! ISS en ATTAC Nederland
Meer info:


* Theater: "Unprecedented"
Donderdag 29 januari (van 19:30 tot 22 uur)
Adres: bel onderstaand organisatie
Amsterdam

Een onbedoelde tragikomedie die onthult hoe het campagneteam van Bush een overval op de democratie voorbereidde. Met inleiding van de makers.

Toegang: 20 euro. Organisatie: Ode
Meer info: 010-4360995 of
En: http://www.ode.nl.

* Film: "Lost nation"
Vrijdag 30 en Zaterdag 31 januari (vanaf 20:30 uur)
Filmhuis Cavia (020 6811419; http://www.filmhuiscavia.nl)
Van Hallstraat 52-1
Amsterdam

Globalisering in het dorpje Lost Nation in de Amerikaanse staat Iowa. De gemiddelde Amerikaan staat 5 jaar in zijn/haar leven te wachten in een rij, is 2 jaar bezig om iemand aan de telefoon te krijgen, zoekt 1 jaar naar spullen die verplaatst zijn, is 8 maanden bezig met het openen van junkmail, en staat 6 maanden voor verkeerslichten. Omdat het belang van grote wereldsteden toeneemt met de globalisering neemt ook de periferie toe terwijl die steeds meer het contact verliest met wereldgebeurtenissen. 'Lost Nation' is niet slechts een mogelijke metafoor voor globalisering, maar ook de naam van een klein en lelijk dorp in de staat Iowa. Regisseur Grimonprez bezocht het gewapend met een camera.
België,1999 / 15min / video / Argos

* Lezing: Chiapas 1994-2004: The Zapatista uprising ten years on
Vrijdag 6 februari (vanaf 15:30 uur)
CEDLA, Keizersgracht 395-397
Amsterdam

CEDLA-lezing (Engelstalig) Over Chiapas, Mexico, tien jaar na de opstand van het Zapatista Bevrijdingsleger. Gemma van der Haar (Centre for Conflict Studies & Department of Anthropology Utrecht University) vertelt over de Zapatista-opstand en de strijd voor autonomie voor/van de indiaanse bevolking. Wolfgang Gabbert (Institut für Soziologie und Sozialpsychologie Universität Hannover) vertelt over lokale strijd en paramilitair geweld.

Meer info: http://www.cedla.uva.nl of 020-5253498

colofon
Een uitgave van Werkgroep Globalisering Delft/Den Haag.Voor meer informatie en analyses over de WTO zie:WTO.ZIP Nieuwsbrief.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Werkgroep Globalisering Delft-Den Haag.)