Ga naar de inhoud

Yes Men neppen BBC ivm Bopal

Op de twintigste verjaardag van de ramp met de chemische fabriek in Bopal, India, zendt de BBC de waarheid uit.

1 min leestijd
Placeholder image

NRC-Handelsblad maakt welliswaar melding van het feit dat de BBC er in gestonken is, maar vermeldt er vreemd genoeg niet bij dat het ging om een nieuwe politieke actie van de Yes Men (die met hun film kort geleden de publieksprijs wonnen op het IDFA filmfestival)

Door zich uit te geven als woordvoerder van de amerikaanse multinational Dow Chemicals (moederbedrijf van Union Carbide dat de fabriek in India bezat), kon ene Jude Finisterra verklaren dat Dow de “volledige verantwoordelijkheid” voor de ramp op zich nam, en zo’n 13 miljard dollar aan schadevergoeding zou uitkeren.

Door het ongeluk met de chemische fabriek verloren duizenden mensen het leven. Zo’n 50.000 mensen hebben blijvende gezondheidsschade opgelopen. Moederbedrijf DOW Chemicals heeft een schamele 470 miljoen dollar beloofd, waarvan nog maar een deel daadwerkelijk is uitgekeerd.

Om de berichtgeving recht te zetten, moest de BBC een echte woordvoerder van de Dow aan het woord laten, die juist elke verantwoordelijkheid ontkonde. Die gelooft nu natuurlijk niemand meer…

Zie over de Bopal-Prank hier. Op de BBC-website is vreemd genoeg (nog) niets te lezen over de prank. Wel over Bopal in de Zuid-Azie-sectie

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)