ImageEr druppelen steeds meer berichten binnen van toenemende spanningen in het zuiden van Mexico, waar sinds 1994 de Zapatistas delen in zelfbeheer genomen hebben. Militairen zouden een van de 'caracoles' binnengetreden zijn. Ook vliegen ze met legerhelikopters laag boven Zapatistische dorpen, waarbij de mitrailleurs op de bewoners gericht worden.

De meldingen komen niet alleen van de perswoordvoerders van de Zapatistas en de verschillende 'caracoles', maar ook van in het gebied aanwezige ngo's. Dat schrijft Herman Bellinghausen van dagblad La Jornada. (bron).

Volgens Bellinghausen zijn er sinds half mei militaire acties in het gebied 'zoals in jaren niet gezien is'. Bellinghausen bevestigt de eerdere berichten van een militaire actie bij het dorpje San Jeronimo Tulilja waar op 19 mei eerst een helikopter over de huizen vloog en vervolgens een konvooi van het 18e infanteriebataljon het dorp omsingelde, samen met federale politieagenten. De politieagenten zouden de aanwezige personen met de dood bedreigd hebben en drie huizen zijn binnengevallen zonder dat ze huiszoekingsbevelen toonden. De militiaren en politieagenten bleven tot de volgende dag bij het dorp.

Op 22 mei trokken militairen gemeenschappen binnen in de gemeente Venustiano Carranza, op 23 mei ontving de mensenrechtenorganisatie Fray Bartolome de las Casas meldingen van bewoners van verschillende dorpen in de gemeente Tila van bedreigende aanwezigheid van groepen militairen. Op diezelfde 23e mei maakte de boerenorganisatie OCEZ, gelieerd aan de Zapatistas, melding van een bewapende legerhelikopter die meer dan twee uur lang laag over de dorpen El Carrizal en Río Florido (Ocosingo) vloog. Andere militaire operaties zijn gemeld in Marques de Comillas in het grensgebied met Guatemala.

Vanuit de Mexicaanse overheid wordt gezegd dat de operaties nodig zijn omdat er marihuane geteeld zou worden in het gebied, een beschuldiging die al jaren geuit wordt en waarvoor nooit enig bewijs geleverd is. De bewoners ontkennen ook dat er dergelijke planten in het gebied verbouwd zouden worden.

 Image

Nu komt er ook een nieuwe melding binnen van de invasie door 200 militairen op 4 juni in de dorpen Hermenegildo Galeana en San Alejandro, van het Caracol  La Garrucha.

 Bewonersorganisaties en de Zapatistas roepen op om wereldwijd alert te zijn en solidariteit te organiseren. Actuele informatie is te vinden op http://chiapas.indymedia.org/

Foto's operaties.

Video

Mensenrechtenorganisatie Fray Bartolome: http://www.frayba.org.mx/index.php

Kaart van het gebied met militaire operaties (zip-file)

Zapatistas