Over de Europese Unie, democratie en nieuwe vormen van verzet. Een dag lang presentaties, discussie, internationale gasten en muziek...


ImageHet programma overdag ziet er als volgt uit:

12:30-13:30 Korte geschiedenis van de Europese Unie, door Steve McGiffen

13:30-15:30 Presentatie en discussie: Analyse van het EU beleid

Thema 1: EU, democratie en grondwet, inleiding door Steve McGiffen (13:30-14:30 Grote zaal)
Thema 2: Privatisering en arbeid in de EU, inleiding door Jan Müter (13:30-14:30 Studio)
Thema 3: Migratie en veiligheid in de EU, inleiding door Ben Hayes (14:30-15:30 Grote zaal)
Thema 4: De EU als economisch en militair blok, inleiding door Peter Custers (14:30-15:30 Studio)

15:30-16:00 Pauze

16:00- 18:00 Forum: Strategieën voor verandering

In dit deel van het programma, dat de vorm heeft van een forumdiscussie, presenteren een viertal mensen hun concrete ervaringen waarna zij het gesprek aangaan met de zaal.

De deelnemers aan dit forum zijn:

Barbara Smedema, Eva Gentes, André Fontaine en Jerome Champion

18:00-19:00 pauze

19:00-21:00 Slotdebat: EU, hervormen of afschaffen?

In dit slotdebat worden de belangrijkste twee visies over de Europese Unie tegenover elkaar gezet. Valt de EU te hervormen of moet ze worden opgeheven, en wat betekenen de twee zienswijze in praktijk eigenlijk? Wie precies aan dit debat deelnemen wordt binnenkort op onderstaande website bekend gemaakt.

Meer over de sprekers (m/v)

Kees Kodde
Werkzaam bij Milieudefensie en tevens voorzitter van Friends of The Earth Europe.

Jan Müter
Onder meer actief bij de organisatie 'Searchweb' en het 'Euromarsen' netwerk. Doet onderzoek naar de ontwikkelingen op het terrein van arbeid en economie in Europa. Jan Muter bepleit een gegarandeerd minimumloon voor iedereen in de Europese Unie en zet zich in voor de positie van 'illegalen' en migranten op de Europese arbeidsmarkt.

Steve McGiffen
Redacteur van het linkse 'Spectre' magazine en auteur van 'The European Union: A critical guide'. Tevens werkzaam bij het secretariaat van de 'Europese Verenigde Linkse Fractie' in het Europees Parlement. Zie interview elders in Geen Paniek!

Barbara Smedema
Nederlandse activiste die bekend werd door vele anti-militaristische directe acties. Zat vorig jaar maanden in de gevangenis vanwege het slopen van een communicatieschotel op de militaire luchtmachtbasis Volkel in Brabant.

Peter Custers
Onderzoeker en campagnemedewerker bij solidariteitsfonds XminY. Publiceerde verschillende boeken en artikelen over de invloed van Westers economisch beleid op het Zuiden.

André Fontaine
Activist uit Wallonië, was betrokken bij de roemruchte stakings- en bezettingsacties van de Renault fabrieken in Vilvoorde in 1997 en de bezetting bij Clabecq en Caterpillar. Werd als dank geroyeerd uit de Socialistische Vakbond.

Ben Hayes
Medewerker van Statewatch uit Londen, een niet-gouvernementele organisatie die de ontwikkelingen op het gebied van justitie en burgerrechten in de EU bijhoudt. Publiceerde onder meer over Europol, migratiebeleid en antiterreurwetgeving.

Jerome Champion
Betrokken bij de organisatie van het festival 'Contre les Lois Racistes', het No Border network en verschillende basisgroepen in Franse voorsteden.

Dimitris Pavlopoulos
Lid van het Eurodusnie collectief en werkzaam op de Universiteit van Tilburg.

Eva Gentes
Lid van het voorbereidingsteam van het Europees Onderwijs Forum, een netwerk van verschillende kritische studentengroepen. In het Europees Onderwijs Forum bespreken studentengroepen nieuwe strategieën tegen de commercialisering van het hoger onderwijs.

Aansluitend feest en muziek in de openlucht van Vrijplaats Koppenhinksteeg met Mala Vita , de Ambrassband en WAK. Wanneer het weer het erg laat afweten verhuist het concert naar Vrijplaats Boerhaavelaan.

Het 'Geen Paniek! Europa Festival' begint om 12.30 uur in Het Leids Volkshuis, Apothekersdijk 33a in Leiden
De voertaal is Engels (http://eu2004.eurodusnie.nl/2004/05/1124.shtml).
Voor vertaling naar het Nederlands wordt gezorgd

Deelname is gratis. Aanmelden voor het programma overdag doe je op: http://eu2004.eurodusnie.nl/2004/04/1080.shtml
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Eurodusnie.)