Dit artikel staat op de website No Alca en is een bijdrage van Eduardo Lucita* aan het debat van de "Derde Nationale Conferentie Nee tegen de Alca " in Argentinië. (Alca is de Amerikaanse vrijhandelszone). Het artikel onderzoekt ook de akkoorden tussen Mercosur/EU in het kader van de topconferentie Latijns Amerika-EU in mei 2004 in Guadalajara (Mexico).
Subsidies worden afgeschaft. Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties worden genegeerd of ze krijgen een grote mond. Breekt de overheid het poldermodel doelbewust af? En is dat eigenlijk wel zo erg?
Op 28 en 29 mei zal de Derde Topconferentie tussen de EU en Latijns Amerika plaatsvinden in Guadelajara, Xalisco, Mexico. Er wordt gewerkt aan een tegentop en protesten.
Vanaf 1 juli is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Tot voor kort betekende dat, dat er een afsluitenden topconferentie verwacht kon worden. Maar na de EU-top in het Griekse Tessaloniki , in de zomer van vorig jaar, wordt die halfjaarlijkse conferentie vast in Brussel gehouden. Het voorzitterschap brengt echter wel een heel stel informele ministeriële bijeenkomsten en conferenties naar Nederland. Dat begint al meteen in juli in Maastricht met een conferentie van de ministers van EZ over "concurrentievermogen" Vervolgens is er bijna elke week wel ergens een conferentie (1).
Vijftig jaar geleden hield pater Siemon Jelsma zijn eerste Pleinpreek over de omstandigheden in arme landen. Volgens de schrijvers van het boek "De Bewogen Beweging" was dat het startpunt van de derdewereldbeweging.