De angstaanjagende samenvloeiing van anti-trans denkers, Amerikaanse evangelisten, antisemitische samenzweringstheoretici en wereldwijde leveranciers van zwart geld vormt een veel grotere bedreiging dan je je misschien realiseert.
Begin maart werd muzikant John Cale 79 jaar. En hij begint aan een nieuwe tournee die deze zomer ook Nederland aandoet. In 39 afleveringen, die op onregelmatige tijden verschijnen, volgt nu een min of meer chronologisch overzicht van zijn werk. Gewoon, omdat we fan zijn.
De oorlog in Oekraine maakt veel mensen boos, verdrietig en bang. Zelfs als er een wapenstilstand komt is Oekraine een zwaar beschadigd land, met beschadigde bewoners. Oorlog is vreselijk. Elke oorlog. Voor iedereen. Behalve voor aandeelhouders in de wapenindustrie.
Binnen enkele dagen dus de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. In een eerdere bijdrage beschreven we reeds hoeveel macht een Franse president wel heeft. Die verkiezingen zijn dus niet zo onbelangrijk, en als een extreemrechtse kandidate als Marine Le Pen president zou worden zou dat voor zeer nefaste gevolgen kunnen zorgen. Wat stelt de linkerzijde daar tegenover?
Eind 2018 braken in heel Soedan protesten uit tegen de dictatuur van Omar al-Bashir. In april 2019 werd de dictator – na dertig jaar heerschappij – afgezet na een langdurige sit-in voor het Centrale Commando (het hoofdkwartier van de Soedanese strijdkrachten). De Militaire Raad nam de macht over, maar de Soedanese revolutionairen stopten niet met hun sit-ins: ze bleven zich verzamelen bij het Centrale Commando en verklaarden te blijven protesteren totdat al hun eisen waren ingewilligd.
In deze serie teksten gaat het om een specifiek soort woorden, te weten woorden die vooral in de sfeer van het neoliberale kapitalisme in gebruik zijn en die hun invulling krijgen door hen die een machtspositie innemen. In het laatste geval wordt ook over definitiemacht gesproken. Wie heeft de macht om ze als uitgangspunt te nemen, om de inhoud ervan te bepalen, om ze op te leggen?
De partijen die in het Europees parlement de fractie Verenigd Links (GUE/NGL) vormen blijken niet gemakkelijk tot een gemeenschappelijke stellingname te komen over de oorlog in Oekraïne. De Russische inval dateert van 24 februari, pas op 28 maart verscheen een eerder summier standpunt, echter ook maar ondertekend door 14 van de 39 linkse parlementsleden. [1] Het is ook niet zo duidelijk of de handtekeningen steeds de hele partij engageren, of alleen die van de ondertekenaars. [2] Ook eerder al bleek er weinig eensgezindheid binnen Verenigd Links toen het Europees parlement stemde over een resolutie die weliswaar de Russische inval veroordeelt, maar terzelfder tijd ook de NAVO aanprijst als een garantie voor de vrede en de toenemende militarisering van de EU zelf ophemelt.
Gisteren (31 maart) werd de noodtoestand afgekondigd in de hoofdstad Colombo, terwijl demonstranten het woonhuis van president Gotabaya Rajapaksa probeerden te bestormen. Politie trad hard op en er zijn veel mensen gearresteerd.
Noam Chomsky deelt zijn gedachten en inzichten over de beschikbare opties om de oorlog in Oekraïne te beëindigen en hij denkt na over het idee van een "rechtvaardige" oorlog en over de vraag of de oorlog in Oekraïne mogelijk kan leiden tot de ineenstorting van het Poetin-regime.
Namens leden van 200 aangesloten bonden heeft ITF een woedende protestbrief over het onwettige ontslag van 800 personeelsleden van veerbootbedrijf P&O naar de eigenaar in Dubai gebracht.
Door onderzoek van organisaties die de familieleden van de vermiste studenten steunen, is nu vernietigend bewijs geleverd voor de medeplichtigheid van Mexicaanse autoriteiten bij de verdwijning van 43 linkse studenten in 2014.
Nadat eerder de veerboot de European Causeway in de haven van Larne in Noord-Ierland in beslag genomen werd, is nu ook de Pride of Kent aan de ketting gelegd, die doorgaans tussen Dover en Calais vaart. Acties in havens tegen het overvalontslag door P&O gaan ondertussen door, mogelijk ook in Rotterdam.
Boekpresentatie bij “The Barricade” Barricadepoëzie. Lyrisch activisme sinds 1848
Zondag, 3 april 2022, 19u30-21u00 - ACU, Voorstraat 71, 3512 AK Utrecht
Xu Zhangrun, hoogleraar constitutioneel recht aan de Tsinghua Universiteit (China). Althans dat was hij voordat hij uit zijn ambt gezet werd, vervolgens gevangen genomen en daarna onder huisarrest geplaatst werd. Waarom? Omdat hij in februari 2020 een tekst had gepubliceerd waarin hij de manier bekritiseerde van reageren op de coronavirus-epidemie die in Wuhan uitbrak. Hij klaagde in deze het autocratische systeem aan dat opgezet was door Xi Jinping (secretaris-generaal van de Communistische Partij van China).
Krapuul schreef er eerder over dat de Franse actievoerder Libre Flot in hongerstaking was gegaan. Nu komt het bericht dat hij na 27 dagen hongerstaken in het ziekenhuis is opgenomen. Er zijn vele solidariteitsacties gepland in de departementen Gard, Aude en Tarn (allen mid-zuiden).