We moeten deze oorlog beëindigen - de democratie van Oekraïne redden is slechts één reden om dat te doen. Wat er overblijft van de fragiele democratie van Oekraïne zal misschien niet overleven, ongeacht de uiteindelijke uitkomst van deze bloedige oorlog.
Op zaterdag 5 november, werd in Rome een nationale demonstratie gehouden voor “onmiddellijke wapenstilstand, onderhandelen voor vrede!”. Er kwamen tenminsten 100.000 mensen demonstreren. Een van de organisatoren was CGIL, de grootste vakbond van het land.
In landen als Duitsland en Frankrijk bloeit een activisme dat werkt aan een parallelle maatschappij op menselijke maat. Je hoeft daarvoor geen anarchistisch tijdschrift open te slaan om toch veel informatie te vinden: over ‘municipalisatie’ van allerlei gemeenschappelijke zaken die voorheen in de commerciële sfeer zaten. Hetzelfde geldt voor het bewerken van de grond (bio-agrarische activiteit en verkoop zonder tussenhandel) in plaats van uitbuiting (agro-industrie).*
De trans-Atlantische machtsstrijd om de dominante positie in Oost- en Zuidoost-Europa escaleert, zowel wat betreft de militaire opbouw, de energievoorziening als de wederopbouw van Oekraïne.
Nog maar enkele maanden geleden, op 7 april 2022, gingen in de meeste Europese en Noord-Amerikaanse hoofdsteden de alarmbellen af. De aanleiding was niet een of andere Russische militaire beweging in Oekraïne, maar een stemming in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
Op 25 oktober overleed de linkse onderzoeker en schrijver Mike Davis. Langzaam komen de teksten ter herdenking nu naar buiten. We vertaalden er twee voor u.
Kijk op de week van 24 tot 31 oktober. Terwijl Rusland (tijdelijk?) uit de graandeal is gestapt en er diverse gaten zijn ontdekt in het sanctiebeleid, stookt de Verenigde Staten het vuurtje verder op door versneld nieuwe kernwapens naar Europa te vervoeren. Voor Nederland betekent dit dat op vliegbasis Volkel al in december de rode loper zal worden uitgerold voor de nieuwe B-61-12, ook wel bekend als het gevaarlijkste en duurste kernwapen ter wereld.
Het rommelt in de buik van Afrika. Op 20 oktober jongstleden onderdrukte de regering van Tsjaad volksdemonstraties op een bloedige manier. Daarbij lieten minstens 50 mensen het leven. Parijs houdt de gebeurtenissen nauwlettend in de gaten want het land is een zeer belangrijke strategische partner, met bovendien massa’s mineralen en edele metalen in de ondergrond. Uitleg door Afrikakenner Saïd Bouamama.
“Zijn democratie en ecologie onverenigbaar? We horen vaak dat er iets elitairs is aan ecologie, iets dat in strijd is met de wensen van de meerderheid. Of wanneer het nodig zou zijn, om het ecologische tij op tijd te keren, dat de toevlucht tot autoritaire methoden gebruikt moet worden.” In haar essay getiteld, Ecologie en democratie, probeert de Franse filosofe Joëlle Zask aan te tonen dat er niet alleen geen tegenstelling tussen ecologie en democratie bestaat, maar ook dat het een, democratie, niet zonder het ander (ecologie) kan.
Nieuw onderzoek laat zien hoe de lobby van fossiele brandstoffen-multinationals in Europa sinds de oorlog in Oekraïne maatregelen heeft aangevallen en vertraagd die de energiekostencrisis hadden kunnen verhelpen.
Echassières, een Frans dorpje van nog geen 400 inwoners in de Allier (Auvergne), is ineens wereldnieuws geworden. Al sinds 1850 ligt daar een steengroeve te verkommeren waar kaolien werd opgegraven voor de productie van papier of porselein. Het Franse bedrijf Imerys kocht de mijn in 2005 en wil daar nu ruim een miljard euro investeren. Imerys S.A. is een Franse multinational, ooit opgericht door de familie Rothschild, met als kernactiviteit het produceren en verwerken van mineralen en grondstoffen. De multinational roept nu van de daken dat ze 34.000 ton lithium wil produceren op deze locatie. De mijn zou een van de grootste lithiummijnen van Europa worden en zou de productie van ongeveer 700.000 batterijen voor elektrische wagens per jaar mogelijk maken.
De prognose van het Europees bureau voor Statistiek voor oktober is dat Nederland het gigantische niveau van 16,8 procent inflatie zal behalen. Dat is net geen record, want dat werd vorige maand bereikt met 17,1. Daarmee is Nederland de allerhoogste in de EU, met uitzondering van de baltische landen die economische en qua gas geheel aan Rusland zijn verbonden
REDD is er ongetwijfeld niet in geslaagd de grootschalige ontbossing terug te dringen. Als men zich echter alleen concentreert op de overduidelijke mislukking van REDD, krijgt men een onvolledig beeld van de schadelijke gevolgen ervan.
Gisteravond namen in Amsterdam zo’n 30 mensen deel aan de protestbijeenkomst van de Bijstandsbond tegen toenemende armoede en de groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland. Ze brainstormden over inflatie, energiekosten, voedselprijzen en wat te doen tegen structurele verarming. Ter plekke kon de petitie worden ondertekend om het noodplan van de Bijstandsbond te ondersteunen. Tijdens wekelijkse discussiekomsten op woensdagmiddag geeft de Bijstandsbond een vervolg aan de brainstorm van gisteravond. Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst was Doorbraak-activist Harry Westerink. Hieronder de integrale tekst van zijn praatje.