Ga naar de inhoud

De beste online documentaires om het nieuwe jaar mee te beginnen

Ik vroeg aan een aantal wereldversleutelaars, die voor de meeste Globalinfo bezoekers geen onbekenden zullen zijn, wat voor hun de belangrijkste online documentaire van het afgelopen jaar was. Zo kon ik het onderstaande overzicht samenstellen wat veel tips en verrassingen bevat. Docufood om het nieuwe nieuw strijdbaar en goed onderbouwd mee te beginnen.

6 min leestijd

Ron Vrij is actief voor de Anarchistische Anti-Deportatie groep Utrecht. Hij koos voor de klimaatacties in 2016 opgenomen in de BREAK FREE video te vinden op de website van ende gelaende. ‘Het is een perfectie mobilisatievideo om mensen warm te krijgen voor burgerlijke ongehoorzame acties.’ Website BREAK FREE.

Jan Kees Helms heeft in de loop der jaren in Amersfoort en omstreken bekendheid als beeldend kunstenaar opgebouwd. Daarnaast kennen vele activisten in Nederland hem als een man die voor zijn idealen strijd en die goed weet waar hij mee bezig is. Afgelopen jaar verscheen zijn laatste fotoboek met de titel Deportatie. Via zijn website is het nog steeds te bestellen. Jan Kees kwam echter niet aanzetten met een documentaire maar met een interview met Stephen O’Malley van Sunn O))). Waarom? “Hoe mooi is het als je de muzikale grenzen overschrijdt en samenwerkt met disciplines die in eerste instantie niet gebruikelijk zijn. Dat vind ik het mooie aan het interview met Stephen O’Malley, die vanuit de metalscene totaal andere wegen bewandeld. Daarnaast brengt hij met Sunn O))) ook veel in eigen beheer uit, zodat zij gewoon hun ding kunnen doen, zonder beïnvloeding van commerciële belangen van labelbazen. Op zich niets nieuws, maar toch weer mooi om te horen dat een invloedrijke muzikant puur, bij zichzelf blijft en zich blijft verrassen.”

Dirk Barrez is de man achter de Belgische website pala.be en auteur van vele boeken. Op Globalinfo was onlangs nog een recensie van zijn meest actuele boek Transitie te lezen. Kort en krachtig wist hij zijn keuze te onderbouwen. ‘Doe toch maar Before the Flood. Ook al ben ik niet echt gewonnen voor de verteller die voortdurend in beeld loopt, is het een krachtige en up to date herinnering dat ’transitie’ naar een ecologische, duurzame en sociaal rechtvaardige economie dringend nodig is.’ De documentaire is te bekijken via National Geographic. Klik hier.

Peter Polder is in Nederland een bekend activist geworden vanwege zijn inspanningen voor GroenFront! Sinds een aantal jaren is hij ook werkzaam voor Milieudefensie, waar hij zich vooral bezighoud met olie, schaliegas, aardgas en steenkool. Niet geheel verwonderlijk viel zijn keuze dan ook op de klimaatcrisis. ‘Er zijn er twee die me direct te binnen schieten. Allereerst ‘Beyond the Redlines‘ van Cinerebelde (over klimaatactivisme tijdens en na de top in Parijs, met onder andere beelden van Endegelande ,de Climate Games en interviews met GroenFront! activisten). 2017 belooft nog meer burgerlijke ongehoorzaamheid te geven ’to shut stuff down’ dus dit is al vast als inspiratie. En daarnaast ‘How to let go of the world’ van Josh Fox, over hoop en wanhoop in tijden van het besef dat we wellicht te laat zijn om een klimaatcrisis te voorkomen. En dus wordt de vraag wat de dingen zijn die de klimaatcrisis niet stuk kan maken, en waarvoor het de moeite waard is te strijden.’

How to let go of the world (je moet je wel eenmalig registereren wat geen geld schijnt te kosten.

Maranke Spoor wist met haar website weggeefwinkels.nl, alweer ruim 10 jaar geleden, weggeefwinkels onder de aandacht te brengen van de Nederlandse pers. Zelf was zij betrokken bij de totstandkoming van de Weggeefwinkel Amersfoort. De laatste jaren heeft ze zich echter vooral met permacultuur beziggehouden en in vrij korte tijd heeft ze een grote naam opgebouwd met haar stichting Permacultuur Onderwijs. Zij koos voor de VPRO-documentaire Wit is ook een kleur. ‘Kijk eens naar deze documentaire & probeer vervolgens eens te extrapoleren naar diverse andere vormen van diversiteit, bijvoorbeeld “Exotische” & “Lokale” planten

Rymke Wiersma maakt onderdeel uit van Atalanta. Een kleine uitgeverij van boeken, muziek en filosofische spelletjes. In 2014 schreef ze het prachtige en indrukwekkende boek blauw en geel en donkerrood. Ze is heel benieuwd met wat voor tips anderen aankomen. Zelf kwam ze met twee documentaires. ‘Ik heb een documentaire (stond er vandaag nog mee in mijn handen) over het basisinkomen. Eigenlijk best een onderwerp met haken en ogen, maar daarom niet minder interessant. Verder denk ik aan Cowspiracy. Over kiezen voor vegetarisme en veganisme, met name vanuit milieu/klimaat-motieven.’ Het basisinkomen (Nederlands ondertiteld)

Peter Storm schrijft artikelen, maakt muziek en verzorgt ook presentaties over maatschappelijke onderwerpen. Al het bovenstaande staat in het teken van verzet tegen het huidige systeem en misschien wel vooral om alternatieven onder de aandacht te brengen. Waarom Peter mee op de proppen kwam? ‘De eerste is Alles Flex – The Future of Work – gemaakt door Abel Heijkamp en Julii Borstnik. Dat gaat over het feit dat niet alleen banen, maar nu ook woningen, steeds meer in onzekere flexibele contracten worden verpakt. Het is geen vrolijke, maar wel nuttige kost.

De tweede is “David Rovics Concert NYC Jan 26 2014“, een concertopname van David Rovics, politiek liedjeszanger die over zowat elke gebeurtenis ogenblikkelijk een song in elkaar weet te zetten. Deze opname is wat ouder, maar een recenter opname was geluidstechnisch minder goed, vandaar dat ik deze oudere noem. Van David Rovics krijg ik goede moed en extra zanglust :)’.

Alles Flex? The Future of Work (All Flex?) (Dutch with English Subtitles) from The Future of Work on Vimeo.

Als laatste Kees Hudig, hoofdredacteur van Globalinfo aan het woord. ‘De documentaire die me het meest bezig heeft gehouden is de nieuwe Adam Curtis (u kent hem misschien, van eerdere juweeltjes als ‘The Century of the Self’ of ‘The Power of Nightmares’. Zijn nieuwste heet Hypernomalisation. Maar dan heb je ook wat Zie hier (wordt steeds weer door de BBC offline gehaald, maar dan weer door nieuwe onverlaten ge-upload, dus zoek even als de link het niet meer doet) De film gaat kort gezegd over de nep-maatschappij die gecreëerd wordt door machthebbers, en waar iedereen in gaat geloven (of dat net doet). Dat verklaart waarom niemand meer wat doet (tegen economische crisis, of klimaatellende, etcetera) terwijl ‘iedereen weet’ dat we richting afgrond razen. En het leert ons hoe mensen als Kissinger en Trump aan de macht konden komen. Het ding duurt wel bijna drie uur…

Voor Vice heeft hij eerder een soort clip over hetzelfde onderwerp gemaakt. 

Ook Michael Moore heeft een nieuwe film afgeleverd, maar die heb ik in de bioscoop gezien, dus dat telt niet. Was vermakelijk en zeer politiek, maar een beetje een herhaling van zetten (sociaal democratisch Europa als voorbeeld voor de VS) (trailer)

De leukste documentaire is een product van enkele jaren geleden door Banksy, niet over hemzelf maar over andere mensen die humor als actiemiddel gebruiken: Antics Roadshow: (Kon alleen deze versie met Koreaanse ondertitels vinden)  Deze op youtube. Beide gelukkig wel met Kathy Burkes onnavolgbare begeleidende commentaar. 

ps: mensen zouden weer veel meer moeten downloaden en delen…

Lezertips? Mail naar info@globalinfo.nl