Ga naar de inhoud

Film: Les Anarchistes van Elie Wajeman

Denk je dat een platte pet en een sjaal je een anarchist maken?”

2 min leestijd

(van de fedbookgroep Anarchist Film Group)

“Al deze vooraanstaande anarchistische inbrekers doneerden bedragen aan de zaak en verdedigden hun daden door te zeggen dat ze het ‘recht’ hadden om te stelen; het was geen kwestie van winst of gewin, maar van principe. Het “natuurlijke recht” op een vrij bestaan werd de arbeiders ontzegd door het monopolie van de bourgeoisie op het bezit van de productiemiddelen; terwijl de arbeiders rijkdom bleven scheppen, bleef de bourgeoisie zich deze rijkdom toe-eigenen, een toestand die uiteindelijk alleen met geweld in stand werd gehouden, maar wel werd gelegitimeerd. Het was de immorele bourgeoisie die de echte dief was, zowel in de geschiedenis als in het heden; de anarchistische ‘her-eigening’ maakte deel uit van een rechtmatige teruggave van rijkdom die van de arbeidersklasse was geroofd, gedaan met morele overtuiging en goede bedoelingen om de zaak te bevorderen.”

Uit The Bonnot Gang – The Story of The French Illegalists door Richard Parry.

In Les Anarchistes speelt Tahar Rahim (Un Prophète, The Past) de rol van een agent die moet infiltreren in een groep anarchistische dissidenten in het snel industrialiserende en klasse-gedreven Parijs van 1899. Hij doet zich voor als arbeider in een spijkerfabriek en komt terecht in een gewelddadidge idealistische groep. Hun politiek activisme neemt een criminele wending wanneer ze beginnen in te breken in de huizen van de bourgeoisie en hun luxegoederen onteigenen. De politiek en de principes van individualistisch anarchisme en ‘massaregering’ worden in het script verdoezeld en de film legt meer de nadruk op de pure romantiek van de rebellie – maar nog steeds de moeite waard om te bekijken.

Les Anarchistes. 2015.101mins. Director Elie Wajeman. Trailer:

{youtube}rDLP_rmvovs{/youtube}

Aanvulling: Zie ook het onlangs verschenen boek De Nachtwerkers, een Nederlandse vertaling van teksten van en over Alexandre Jacob, posthuum verschenen van de hand van Dick Gevers, 199 p voor de geweldige prijs van 5,50