Ga naar de inhoud

Libertaire Vakantielectuur: Corona Op Terugtocht, Levensvreugde Keert Weerom

Sommige anarchisten willen het anarchisten tot één modus terugbrengen andere presenteren juist een waaier ervan. Ik voel mij meer bij de laatsten thuis en kondig dan ook met plezier de verschijning van de zomereditie aan van espero (nr. 3, juli 2021), het ondogmatische Duitse libertaire internet tijdschrift. Het heeft een omvang om een zomer mee door te komen, ruim 300 pagina’s, met tal van foto’s; gratis integraal te lezen op internet: Online.

4 min leestijd

(Door Thom Holterman, oorspronkelijk verschenen op Libertaire Orde)

Sommige anarchisten willen het anarchisten tot één modus terugbrengen andere presenteren juist een waaier ervan. Ik voel mij meer bij de laatsten thuis en kondig dan ook met plezier de verschijning van de zomereditie aan van espero (nr. 3, juli 2021), het ondogmatische Duitse libertaire internet tijdschrift. Het heeft een omvang om een zomer mee door te komen, ruim 300 pagina’s, met tal van foto’s; gratis integraal te lezen op internet: Online.

Uit het redactioneel:

Aan het redactioneel ontleen ik het volgende:

“In het kader van de vakantie-activiteiten die nu weer mogelijk worden, presenteren wij ons huidige zomernummer als een virtuele wereldreis door ruimte en tijd. Het brengt ons naar Wit-Rusland en België, naar Burgenland, naar Frankrijk, naar Nederland, naar Rusland, naar Zwitserland en naar Centraal-Afrika. De gemeenschappelijke noemer van deze uitstapjes is het zoeken naar actuele benaderingen voor de heropleving van libertaire ideeën en activiteiten. Het resultaat is een thematisch mengsel dat – naar onze mening – inspirerend is juist omdat het systematisch voorstellingen van historische praktijk– en theorievorming verbindt met concepten voor hedendaagse anarchistische actie.

Antropologische perspectieven op doorleefde anarchie worden afgewisseld met fundamentele beschouwingen over de relatie tussen anarchisme en recht. Sociaalhistorische analyses van revolutionaire tendensen worden gecombineerd met een hedendaagse herwaardering van historische herdenkingen (Commune van Parijs 1871 / De opstand van Kronstadt 1921).

Op het niveau van voorbeelden worden bepaalde elementen voor een libertair begrip van de ecologie even solide uitgewerkt als de mogelijkheden van een specifiek anarchistische praktijk van de beeldende kunst. Een overzicht van de wortels en de reikwijdte van het anarchisme, dat in de jaren zestig als nieuwe sociale beweging ontstond, leidt tot actuele analyses vanuit een libertair perspectief (Wit-Rusland / De bestorming van het Capitool van Washington). In totaal bespreken we verder in zes recensies actuele boektitels die we onze lezers willen aanraden.”

Uit de inhoudsopgave

Zoals hierboven al bleek maakt het redactiecollectief van espero een reusachtige omtrekkende beweging niet alleen over deze wereld maar ook in de tijd. En het aardige is, dat in die afwisseling ook een rol is weggelegd voor ‘buren’, als ik daartoe Roel van Duijn en mijzelf zo mag noemen in verband met espero. Dat ook een Belgische kunstenaar van weleer, Albert Daenens, kan meespelen doet mij een genoegen. Te veel en te vaak denken tal van mensen dat bepaalde opvattingen, zienswijzen, kunstuitingen zich door landsgrenzen laten beperken – althans zo ervaar ik dat nogal eens in Frankrijk. Maar laat de verkorte inhoudsopgave, die ik vertaalde, voor zichzelf spreken. Ik geef hier niet meer dan de essays en artikelen weer, zodat ook mensen die het Duits niet kunnen lezen, toch een indruk kunnen krijgen waarover het espero-zomernummer gaat:

Jochen Schmück: De mensen van het woud – De geleefde anarchie van de Mbuti in Centraal Afrika | Thom Holterman: Anarchisme en recht  | Gerhard Senft: Sociale opstanden in de West-Hongaarse regio van de vroege boerenopstanden tot de Radenperiode van 1918/19 | Rolf Raasch: Louise Michel en een vluchtelingenschip met haar naam | Siegbert Wolf: Over de relatie mens-dier-natuur bij Gustav Landauer | Evgeniy Kasakov: Op dun ijs ­– Oude en nieuwe debatten over de opstand van Kronstadt 1921 | Van dezelfde auteur: Anarchistische Organisaties in Post-Sovjet Belarus | Erik Buelinckx: De Belgische anarchist, antimilitarist en kunstenaar Albert Daenens (1883-1952) | Roel van Duijn: Op zoek naar mijn anarchisme | Gabriel Kuhn: Wat is er van de Anarchistische Eeuw geworden?| P. M.: Verontwaardiging, wanhoop, cynisme, berusting…Daarna volgen de boekbesprekingen en aankondigingen.

Het espero-redaktiecollectief bestaat uit: Markus Henning, Jochen Knoblauch, Rolf Raasch en Jochen Schmück in Berlin, Frankfurt am Main en Potsdam.

Thom Holterman

Voor een abonnement op ESPERO of meer informatie over dit tijdschrift zie de site ESPERO Libertäre Zeitschrift.