ImageHonderd arrestaties, solidariteit is noodzakelijk. Het zat al aan te zwellen na de acties van afgelopen vrijdag, maar na maandag is de hetze tegen scholieren die in actie zijn gekomen om nog wat leuks van hun eigen onderwijs (en verdere leven) te maken, ongekend. De media lopen voorop in het schilderen van een beeld alsof degenen die maandag in actie kwamen volslagen leeghoofdige relschoppers zijn. Overal wordt geschreeuwd over 'geweld' waarbij dan de daden van de scholieren bedoeld wordt. Terwijl er aanvankelijk hoofdzakelijk maar één groep gewelddadig was (tenminste in Amsterdam waar schrijver dezes ooggetuige was) en dat was de politie.

Wel zijn er wat vernielingen aangericht, dat betrof dan vooral enkele exemplaren van de heilige koe het automobiel. Verder zijn er vooral eieren gegooid, wat natuurlijk ook heel erg is (maar niet heus). Toen de ME en stillen mensen begon te mishandelen kregen ze ook andere zaken naar het hoofd geslingerd, zoals fruit, etuis, rekenmachines en af en toe een verdwaalde steen of flesje. De scholieren werden vervolgens door galopperende ME-ers te paard het Museumplein overgejaagd en gemept en met het waterkanon bestookt.

Al gisteren (maandag) terwijl de acties bezig waren los te komen, begonnen tv en radiozenders als het nos-journaal een agressieve hetze. Zo liet de nos - die het voortdurend had over 'een paar honderd demonstranten' terwijl er minsten 1500 waren - een reporter op het Museumplein lachend vertellen dat waarschijnlijk niemand die daar liep op de hoogte was van de werkelijke plannen van de regering. De enige scholier die aan het woord kwam (nu ja, een zin mocht zeggen) was een meisje die met een groep langs de 2e Kamer in Den Haag kwam en per abuis verklaarde dat ze het Ministerie van Onderwijs op het oog hadden.

De criminalisering en marginalisering ging in de latere kranten en het avondgekakel op tv nog eens dunnetjes over. Vaak met hulp van de carrièrescholieren van LAKS en Dwars die met de wolven meehuilen en de actievoerders voor relschoppers uitmaken.

Het is duidelijk wat de strategie van politici, media en ngo's is, namelijk alleen richten op het keurig uitgestippelde parlementaire plaatje: debatje in de kamer en dan op het Malieveld even Boe! roepen (en als je dan te hard roept of van de route afwijkt, kun je alsnog de lange lat krijgen). Dit zou de politici en LAKS goed uitkomen, maar is voor de scholieren helemaal geen (goede) optie. Ze hebben er veel meer aan om lokaal en decentraal de straat op te gaan; dicht bij huis met je eigen scholen, zonder dat je eerst uren in de dure trein hoeft te zitten waarna je een of ander slap leninistisch bord in de hand geduwd krijgt. Bovendien is er tot nu toe een hele sterke reactie geweest die de staatssecretaris meteen in het defensief heeft gedrukt, veel meer dan als er alleen maar de traditionele kermis op het Malieveld was georganiseerd (die er ook best bij mag komen).

Maar de hetze en criminalisering van nu is de uitweg voor de bestuurders. Daarmee ram je de oppositie in een klap in het hokje van 'relschoppers' en criminelen (Burgemeester Cohen maakte verontwaardigd melding van 'zelfs een straatroof!' alsof die niet die hele dag in Amsterdam plaatsvinden).

In een normale samenleving werkt zo'n criminalisering niet, of in ieder geval moeilijker, alleen in Nederland wordt zo'n staatssecretaris niet hard uitgelachen als ze de scholieren onverhuld misprijzend oproept om "heerlijk weer de klas in te gaan, lekker lessen volgen".

Kenmerkend is ook de kop op de voorpagina in het Parool van maandag : "Twee agenten gewond bij scholierenprotest". Gewonde agenten zijn natuurlijk veel belangrijker dan gewonde scholieren. Ook het NRC dat anders wel eens wat rustiger uit de hoek wil komen, schildert de actievoerders als idioten af (en eindigt het bericht met een goedkeurende vaderlijke observatie dat de scholieren van het Knippenberg College keurig de richtlijn van LAKS hebben gevolgd om het spoeddebat van woensdag af te wachten).

Burgemeester Cohen ging als vanouds vierkant achter zijn meppende agenten staan en liet op AT5 weten dat hij 'geen enkel begrip voor de acties had' en dat de kinderen weer op school opgesloten moeten worden. Ook hij richt zich dreigend tot de ouders, die eveneens gestraft zouden moeten worden.

Maar de taal die uit de mond van staatssecretaris Van Bijsterveld (CDA) komt, slaat alles. Ze maakt bekend dat bekeken wordt of scholen waarvan veel leerlingen aan de protesten meegedaan hebben, gestraft zouden kunnen worden. Enige leraar die sympathie met de opstandige scholieren durft te betuigen, zou ook aangepakt moeten worden. Ook zij maant de ouders om de kinderen in het gareel te brengen.

Wat zij (en vooral ook de media) voor het gemak even vergeten is dat het hier om een politiek en sociaal conflict gaat dat zij en haar collega-bestuurders zelf veroorzaakt heeft. Typerend is dat dat nauwelijks onderwerp van discussie is; de aartsconservatieve achtergrond van het beleid dat denkt dat scholieren alleen nog maar vooruit kunnen komen als ze in klassen gepropt worden en zoveel mogelijk toegesproken worden door onderwijzers. Wat ook wel meer in de aandacht zou mogen komen is welke neoliberale ellendemaatschappij de scholieren als 'normaal' (en zelfs verplicht) voorgeschoteld krijgen: consumeren en je klasgenoten later wegconcurreren om een baan te bemachtigen en verder je bek houden. Wie verbaast het dat ze daar misschien helemaal geen zin in hebben? En dat ze dat misschien niet zo perfect kunnen articuleren als meneer Witteman en de andere regenten dat graag zouden willen, zou ons natuurlijk allemaal aan de r*** moeten roesten.

Er zijn maandag meer dan honderd jongeren opgepakt, vaak uiterst hardhandig en nadat ze uren geprovoceerd werden door de politie. Ook op de scholen worden nu allerlei straffen uitgedeeld. Het is belangrijk dat degenen die de prijs betalen voor de acties bijgestaan worden, in de eerste plaats natuurlijk door de scholieren zelf. De (zelf)organisatie van scholieren (op hun eigen scholen) wordt echter niet echt gestimuleerd en in feite actief tegengewerkt door groepen als LAKS. Daar kunnen ze dus niet terecht, en LAKS zal ook vast geen solidariteit organiseren met de arrestanten die ze nu de hele tijd voor relschoppers lopen uitmaken. Op de meeste scholen wordt organisatie ook tegengewerkt, al dan niet onder druk van regering en morele media.

Scholieren hebben duidelijk behoefte aan aan plekken waar ze kunnen praten en dingen voorbereiden (zonder dat ze lastig gevallen worden door een of andere leninistische sekte die ze graag (om de tuin) wil leiden). Hier ligt een directe rol voor wat er nog over is aan actie/kraakbewegingen of linkse ngo's die kantoren en middelen hebben.

Verder is het belangrijk dat ook leraren en ouders wat ondernemen om de scholieren bij te staan. Tenslotte is het ook in hun belang dat er goed onderwijs is en dat de kids met plezier naar school (of waar dan ook naartoe) gaan. Ze zouden het ook belangrijk moeten vinden dat hun kinderen niet op straat door gefrustreerde oom agenten in elkaar worden geslagen. Dat zou in ieder geval ook helpen om de haatdragende media en politici die plotseling verstoord werden in hun heerlijke rustige plannenmakerij, weer enigszins in het gareel te krijgen.

-----------------------

Samen met een aantal Amsterdamse scholieren willen we in ieder geval het Broeinest (een regelmatige info-avond in Amsterdam, zie www.broeinest.info voor meer) van 10 december aan de acties besteden. Meer nieuws hierover volgt. Voor de invulling van de avond is op maandag 3 december (om 19.00 uur) een korte bijeenkomst waar iedereen die mee wil denken en doen (scholieren, en kritische ouders en leraren) welkom is.

(het adres is: plantage doklaan 10-12 in Amsterdam)

voor contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.