Ga naar de inhoud

Rapport Britse vakbond Unite over ware oorzaak inflatie: winsthonger van bedrijfsleven

Uit Unite-rapport blijkt dat 60% van de inflatiestijging in de afgelopen zes maanden te wijten is aan bedrijfswinsten. “Het zijn niet de harde werkers die de inflatie aanjagen, het zijn de Britse bazen.”

4 min leestijd

(Bron: aankondiging op website Unite, vertaling door globalinfo.nl (naarstig op zoek naar meer donateurs))

Inflatie en bedrijfswinsten, niet de lonen van werknemers, vormen de kern van de crisis in de kosten van het levensonderhoud die het Verenigd Koninkrijk momenteel in zijn greep houdt, zo blijkt uit een overtuigend nieuw rapport. In het Unite-rapport “Corporate Profiteering and the Cost of Living Crisis”  wordt gesteld dat het tijd is om te eisen dat de winstgevendheid wordt beteugeld, niet de lonen.

Winsten FTSE 350 (de aandelenbeurs in Londen, vert.) schieten omhoog

Uit een analyse van de FTSE 350 blijkt dat de winstmarges van de grootste beursgenoteerde ondernemingen van het VK in 2021 73% hoger lagen dan vóór de pandemie in 2019. Ook al daalde de omzet in 2021, de winsten schoten omhoog. Zelfs als de energiebedrijven buiten beschouwing worden gelaten, zijn de gemiddelde winstmarges nog altijd met 52% gestegen.

Algemeen secretaris Sharon Graham van Unite zei: “Het gewicht van het bewijs toont aan dat het Verenigd Koninkrijk in de greep is van een crisis van woekerwinsten. De lonen van werknemers en wat zij kunnen kopen, worden onder druk gezet door bedrijven die op hol geslagen winsten nastreven, letterlijk ten koste van ons.”

Bedrijfswinsten in hele VK voeden inflatie

Uit een nader onderzoek van de gegevens van het Office for National Statistics (ONS) blijkt dat de bedrijfswinsten in de zes maanden van oktober 2021 tot maart 2022 met 11,74% zijn gestegen. In dezelfde periode zijn de arbeidskosten met 0,8% gedaald, waarbij rekening is gehouden met de inflatie.

Deze stijging van de bedrijfswinsten in het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor 58,7% van de inflatie in het afgelopen halfjaar – tegenover slechts 8,3% als gevolg van de arbeidskosten.

De gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, en de eerste minister Boris Johnson hebben beide met de vinger gewezen naar de lonen van werknemers en gewaarschuwd voor een “loon-prijsspiraal”. Maar uit alle bewijzen blijkt duidelijk dat de lonen van de werknemers, en wat zij kunnen kopen, onder druk worden gezet door bedrijven die op hol geslagen winsten nastreven.

Sharon Graham zei: “De gouverneur van de Bank of England en Boris Johnson willen dat werknemers denken dat het onverantwoordelijk is om betere lonen te eisen om de verlammende voedsel- en energieprijzen te betalen. Maar het rapport van Unite legt de waarheid bloot. Het zijn niet de hardwerkende arbeiders die de inflatie aanwakkeren, maar hele delen van het bedrijfsleven in Groot-Brittannië. In de laatste zes maanden waren de bedrijfswinsten verantwoordelijk voor bijna 60% van de inflatie.”

De hoge inflatie werd aanvankelijk aangewakkerd door schokken in de toeleveringsketen. Maar er zijn sterke aanwijzingen dat “price gouging” – waarbij bedrijven hun prijzen verhogen tot boven de gestegen inkoopkosten – nu een “tweede ronde” van inflatie in de hand werkt. Hoewel de pandemie, de vraag naar energie en de invasie in Oekraïne dus ongetwijfeld voor breuken in de toeleveringsketens hebben gezorgd, wordt een eventuele “inflatiespiraal” door winsten in de hand gewerkt.

Gemiddelde beloning directieleden gestegen tot 2,59 miljoen pond

Het rapport legt ook bloot hoe bedrijfsleiders van deze stijgende winsten hebben geprofiteerd. Tussen 2020 en 2021 maakte het gemiddelde salaris van de best betaalde directeuren van de grootste beursgenoteerde ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk een enorme sprong van 29%, van 2,01 miljoen pond in 2020 naar 2,59 miljoen pond in 2021.

Sharon Graham vervolgt: “Het zijn niet alleen energiebedrijven. Er zijn bedrijven in onze hele economie en hun directeuren die enorme sommen geld hebben verdiend aan Covid 19 en de inflatiedruk die daarop is gevolgd.

“Degenen die van de crisis hebben geprofiteerd, moeten daarvoor betalen. Unite maakt absoluut geen excuses voor het eisen van betere lonen voor onze leden. Loonmatiging? Het is tijd om winstmatiging te eisen.”

Prem Sikka, hoogleraar accountancy en lid van het Hogerhuis, zei: “Dit rapport richt zich op winstbejag door bedrijven, de daaruit voortvloeiende ontberingen en het falen van de regering om dit aan te pakken. Winsten voor enkelen zijn de bron van crisis voor velen. Het had niet op een beter moment kunnen komen.