Onder de titel "Flexwerkers aller landen (Antonio Negri en het 'retro terrorisme')" recenseert NRC-handelsblad in de uitgave van 28 april boeken van of over Antonio Negri.

Helaas is de recensie (nog) niet op de website van NRC terug te vinden en kan u dus geen link geboden worden.

Antonio Negri heeft (samen met Michael Hardt auteur van de boeken Empire en Multitude) veel invloed op theoretisch gebied in delen van de vooral Italiaanse en Franse activistische scene.. Naast het tweedelige werk over Antonio Negri (The Philosophy of Antonio Negri door Timothy S. Murphy en Abdul-Karim Mustapha) figureert er in de recensie ook een roman: Buio Rivoluzione van Valerio Lucarelli. De roman volgt een stel moderne gewapende revolutionairen. Ze behoren, volgens NRC "tot de klasse van wat inmiddels 'het precariaat' is gaan heten". Eerder in de recensie beschrijft Beatrice de Graaf de arrestatie van een paar mensen die verdacht worden van terrorisme, en die een poging zouden willen doen de aloude Rode Brigades te doe heropleven.

Volgens de Graaf dreigt momenteel in Italië een herhaling van de loden jaren '70 en 'worden de jongeren gecoacht door veteranen uit de protestbeweging van de jaren zeventig'. Teksten van Negri zelf, uit die periode, staan in de bundel Books for Burning. Volgens de recensente blijft onduidelijk in hoeverre Negri zelf een gewelddadige opstand had gewenst in de jaren '70. Negri zou nu weliswaar "radicaal-democratische idealen" hebben maar heeft zich "nog steeds niet eenduidig van alle militante associaties ontdaan". Daardoor (en door romans als die van Lucarelli) zou de gewapende strijd nog steeds worden geromantiseerd.

(Zie ook ons interview met Negri toen zijn boek Multitude in Nederlandse vertaling uitkwam)