Korte recensie van Confessions of an economic hitman, John Perkins (Bekentenissen van een economisch huurmoordenaar, de Arbeiderspers, 2006)


ImageEerder berichtte Globalinfo al over de onthullingen van Economisch Huurmoordenaar John Perkins. Sterker nog: hier las u voor het eerst iets over de man in het Nederlands, na zijn optreden op het World Social Forum in januari 2005. In april 2006 verscheen zijn boek in Nederlandse vertaling, hetgeen vergezeld ging van een paginagroot opinie-artikel in NRC-Handelsblad. Een korte recensie van het boek:

Dat is waar wij Economisch Huurmoordenaars (EHMs) het best in zijn: bouwen aan een wereldrijk. Wij vormen een select gezelschap van mannen en vrouwen die met behulp van internationale financiële organisaties omstandigheden creëren waardoor andere landen afhankelijk raken van de corporatocratie die leiding geeft aan onze grootste ondernemingen, onze regering en onze banken. Net als onze tegenhangers in de maffia delen wij EHMs gunsten uit. Deze hebben de vorm van leningen voor de ontwikkeling van infrastructuur: electriciteitscentrales, snelwegen, havens, vliegvelden of industrieterreinen. Een voorwaarde bij deze leningen is dat de uitvoering van al deze projecten toegewezen wordt aan bouw- en constructiebedrijven uit Amerika. Het meeste geld verlaat feitelijk nooit de Verenigde Staten; het wordt in de kantoren van banken in Washington simpelweg overgeschreven naar bouwbedrijven in New York, Houston of San Francisco.

In dit boek beschrijft John Perkins zijn werk als economisch huurmoordenaar in landen als Ecuador, Panama, Iran en Saoedi-Arabië. Via schimmige bedrijven (maar feitelijk in opdracht van de regering) wordt Perkins op strooptocht gestuurd. Door economische statistieken sterk op te blazen, worden arme landen lekker gemaakt om enorme leningen af te sluiten die nooit meer afbetaald kunnen worden. Het einddoel staat vast: het Wereldrijk VS versterken en vergroten. En als de EHMs falen in hun taak (een land weigert mee te werken), mag de CIA het zaakje opknappen. Dan wordt de president vermoord waardoor alsnog een VS-gezind regime aan de macht komt (Panama, Saoedi-Arabië). En als ook de CIA faalt, wordt het regime militair omvergeworpen (Irak, Afghanistan). Dat zijn kortweg de drie methoden die de VS hanteert om de hegemonie te behouden.

Perkins laat als geen ander zien hoe dit horrorscenario in elkaar steekt, simpelweg omdat hij er zelf aan heeft meegewerkt. Totdat zijn schuldgevoelens de overhand kregen en hij besloot om alles openbaar te maken. Een zeldzaam voorbeeld van voortschrijdend inzicht.

Aanvulling:

Een andere en minder lovende recensie op Cutting Edge.

Paperback, 328 bladzijden
ISBN: 90 295 6359 1
Normale prijs: 18.95
Uitgeverij: De Arbeiderspers(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Jasper van Dijk.)