Ga naar de inhoud

SADC gaat vol Orwell met Lutkemeer

Afgelopen donderdag diende een kort geding van SADC tegen de mensen die zich weren tegen de vernietiging van de Lutkemeerpolder. SADC (*)  eist dat een perceeltje met volkstuintjes ontmanteld wordt, om verzet tegen begin van de bouwwerkzaamheden te frustreren. De rechter doet op 4 juli uitspraak.

4 min leestijd

(zie over proces van donderdag 20 juni meer hier https://www.indymedia.nl/node/46242)

Tijdens het proces werd duidelijk hoe SADC zijn strategie geheel heeft gericht op het ‘greenwashen’ van het project. Zo is er het stempel ‘circulair’ op geplakt, dat te pas en te pas naar voren wordt geschoven, terwijl de plannen het tegenovergestelde omvatten. Ze willen wel degelijk de hele polder, inclusief de akkers van biologische boerderij De Boterbloem volbouwen en de percelen doorverkopen aan de hoogste bieder, waar ze daarna geen eisen meer aan mogen stellen.

sadcoverlutkemMaar in de presentatie van SADC, die daarvoor een duur reclamebureau in de arm genomen heeft, lijkt het wel alsof ze daar een natuurgebied voor vleermuizen willen gaan neerzetten. En ze gaan wat bomen planten!

Tijdens de rechtszaak wilden ze doen voorkomen alsof de actievoerders tegen de bouwplannen degenen zijn die (ecologische) schade aan het berokkenen zijn. Hier moest zelfs de rechter hard om lachen.

Ter verdediging voerde de advocaat van de strijders voor behoud van de Lutkemeer aan dat er iets bestaat als het recht op burgerlijke ongehoorzaamheid. Bovendien heeft SADC openlijk toegegeven dat ze pas per 1 september willen beginnen met bouwactiviteiten, dus tot die tijd is de actie geen probleem. De acties zijn nodig om te voorkomen dat er onherstelbare veranderingen aan de polder worden aangebracht, terwijl het nog goed zou kunnen dat het hele project, of delen daarvan, niet doorgaat.

Een deel van de discussie tijdens de rechtszitting ging over de vraag of er überhaupt wel een klant is voor het nieuwe bedrijventerrein. SADC heeft die namelijk nog steeds niet gepresenteerd, terwijl er een motie van de gemeenteraad ligt dat er pas gebouwd mag worden als er aantoonbare vraag is. De advocaat van SADC claimt dat er ‘over een paar weken een reserveringsovereenkomst zal worden getekend’, maar vertelt er niet bij welk bedrijf dat dan zou zijn. Het is extra saillant omdat het een heel groot bedrijf zou zijn, dat wel 5 ha grond nodig zou hebben, en om die reden niet op een van de vele andere leegstaande percelen van SADC gehuisvest zou kunnen worden. SADC beweert niet met de naam op de proppen te kunnen komen omdat dan actievoerders het bedrijf zouden gaan benaderen. Maar dat is natuurlijk onzin; de reden is waarschijnlijk dat het om een grote multinational gaat, of een van die gruwelijke supermarktketens, en dat dan hun hele verhaal over hoe circulair het allemaal gaat worden in duigen valt.

Advokaat Schuckingk Kool van de tegenstanders van het bedrijventerrein schetste verder een paar bijkomende redenen waarom een distributiecentrum op die locatie een ramp zou zijn voor de polder en de hele omgeving. Al het verkeer zal compleet vast komen te zitten, want heeft nu vaak al opstoppingen wegens de smalle tweebaansbrug naar de snelweg, en er zijn geen plannen om die te verbreden. Om maar wat te noemen. Het werd door de tegenpartij achteloos weggewuifd als ‘dat zijn ruimtelijke ordening aangelegenheden’. Je zult er maar wonen en elke dag over die brug moeten, die nu vol vrachtwagens van Jumbo (oid.) komt te staan.

De rechter verkondigde dat de uitspraak op 4 juli tussen 15 en 17.00 zal zijn.

*) SADC (Schiphol Airport Development Company) is een samenwerkingsverband van Schiphol met drie overheden (waaronder de gemeente Amsterdam) om gebieden in bedrijfsterreinen om te toveren rondom Schiphol. Een van die gebieden is de Lutkemeerpolder, waarover in 2009 door toenmalige GroenlInks-wethouder Poelgeest trots een plan werd gepresenteerd om SADC de volle 45 hectares tot bedrijventerrein te laten volbouwen. Dat gebeurde toen op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes, samen met de later voor corruptie gestrafte gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers. In de portefeuille aan corrupte transacties waarvoor Hooijmaijers is veroordeeld, figureert de Lutkemeerpolder prominent. Officieel werd het kort geding aangespannen door GEM Lutkemeer, waar SADC zijn bezit in de lutkemeer in ondergebracht heeft.

Aanvulling: Peter Joustra

Ook prominent aanwezig was de functionaris van SADC die al jaren opmerkelijk fanatiek vecht voor het bedrijventerrein, Peter Joustra. Deze heeft nu aan groenLinks te danken dat het treurige project alsnog doorgaat, nadat de Gemeente Amsterdam een paar jaar geleden ook zijn loon veilig stelde door een subsidie van 17 miljoen Euro. Opmerkelijk is dat hij op zijn twitterfeed een obsessieve haat jegens datzelfde GroenLinks etaleert waar hij zijn boterham aan te danken heeft. Hij maakt daar ook bekend dat hij opgezegd heeft als lid van D66 omdat die teveel meegaan met “de kolder van Groen Links”.

Screenshot 2019 06 20 12 13 48

Nog wat hoogtepunten uit zijn oeuvre:

Screenshot 2019 06 20 12 11 30

en

Screenshot 2019 06 20 12 07 00

Screenshot 2019 06 20 12 08 05

Screenshot 2019 06 20 12 05 03

Screenshot 2019 06 20 12 07 28