hoe kleine boeren uit het Zuiden hun landbouw terugveroveren


De wals van de globalisering rolt over het platteland in alle Zuidelijke landen. Zij breekt landbouwmarkten open, drukt landbouwprijzen omlaag en maakt kleine boeren wanhopig. Maar tegelijkertijd zijn er talloze hoopvolle nieuwe initiatieven.

Dit boek neemt u mee naar de kleinste dorpjes in de koele Himalaya\'s (Noord-India), de kurkdroge heuvelgebieden in Rajasthan (West-India) en de kale vlakten in Andhra Pradesh (Zuid-India). U zult er boerinnen, boeren en medewerkers van ontwikkelingsorganisaties ontmoeten die met veelbelovende, kleinschalige landbouwprojecten bezig zijn. Centraal staat de vraag: \'is er iets fundamenteel aan het veranderen op het arme platteland van India?\'

Het boek laat verder onderzoekers aan het woord over succesvolle boeren-ontwikkelingen in alle Zuidelijke continenten en het beschrijft de ervaringen van de militante landbezetters uit Brazilië.

De auteur heeft de afgelopen tien jaar talloze artikelen en verschillende boeken geschreven over allerlei landbouwfacetten. Speciaal voor dit boek reisde hij drie maanden door India.

Dit boek is een uitgave van Agri & Cultuur te Amsterdam. Het staat volledig op de website \'Land & Stad\' en is daar gratis te downloaden: Ook is een papieren exemplaar te bestellen.(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Jan Paul Smit.)