Ga naar de inhoud

TV: Slavernij in de Europese groente-industrie

Morgen, vrijdagochtend om 09.55 zendt de kwaliteitszender Arte de onthullende documentaire Sklaverei auf Italienisch uit. De documentaire brengt de praktijken in de Europese grootschalige groenteproductie in beeld, en de gevolgen die dat heeft in en buiten Europa.

2 min leestijd
Placeholder image

In de documentaire staat de tomatensector centraal. Met name in Apulië worden gigantische hoeveelheden tomaten geteeld. De mensen die er werken zijn voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa en Afrika. De arbeidsomstandigheden en lonen zijn erbarmelijk. Maar de tomatenboeren zelf kunnen ook geen kant op: doordat ze op de wereldmarkt moeten concurreren tegen tomaten uit onder ander China, kunnen ze alleen overleven als ze de kosten zo ver mogelijk drukken.

Helemaal schrijnend is te zien hoe de tomaten vervolgens in blik naar Ghana ge-exporteerd worden, en daar de lokale tomatenmarkt geheel verwoesten. We zien hoe Ghanezen zich organiseren en demonstreren tegen de EPA-vrijhandelsakkoorden die de EU ze probeert op te leggen en die deze praktijken mogelijk maken. Ook zien we hoe een brodeloze Ghanese tomatenteler later als illegaal zonder duidelijk loon ‘werk’ krijgt in de tomatenplantages in Italië die hem eerder weggeconcurreerd hebben.

De enigen die hier wel bij varen zie je aan het eind van de film, dat zijn de grote jongens, die tomaten telen en plukken met machines die in een uur het werk van 70 mensen kunnen verrichten. Het is de agro-industrie die  lachend met de buit vandoor gaat, niet de gewone boeren en zeker niet de plukkers of de bevolking in arme landen.

Herhaling is op 19 november om 05.00 uur
(website arte)

Op 19 november is er een workshop over de Europese vrijhandelsverdragen, met informatie over de gevolgen (en de strijd ertegen) in Afrika, Latijns-Amerika en India
(15-18.00 uur XminY Amsterdam, meer info hier).

Op 4 december is er een bijeenkomst in Den Bosch (zie website) over de samenhang die het vrijhandelsbeleid heeft met migratie, en hoe deze twee actieterreinen elkaar zouden kunnen versterken.