De 17e uitgave van de videoreeks European News Reel staat geheel in het teken van de protesten tegen de G8-top, afgelopen juli in Schotland.


ImageENR nr. 17 volgt met haar beeldverslag chronologisch de gebeurtenissen rond de G8-top. Maar het perspectief is dan de meer subversieve kant. Zo wordt de witte massa-mars van 2 juli in beeld gebracht door het vrolijke zakenmannengezelschap CRAP te volgen, dat onderweg de zegeningen van het kapitalisme benadrukt en spandoeken meevoert als 'bomb the poor!'.

Verder veel clowns, onder andere bij een poging om 'onze vrienden van het Black Block' te ontzetten die door de politie omsingeld gehouden worden. De Clowns bestoken de ME met spreekkoren als 'No justice, no peace, kiss the police'. Als de zwarteblokkers eindelijk vrijgelaten worden blijken ze als enige nog steeds niet te kunnen lachen (da's namelijk niet stoer).

Ook van de blokkades van attombotbasis Faslane en de G8-top zelf zijn korte stukjes te zien. Evenals de demonstratie bij de poort van het G8-conferentiecentrum, die eindigt in het gebruikelijke duw-en-trekwerk. Alles bij elkaar duurt de video een klein uur. Het betreft grotendeels korte, snelle clips, zonder veel uitleg. Je hoeft ook geen achtergrondinformatie over de G8 of alternatieven te verwachten, en ziet ook GEEN saaie marxisten bijeenkomen om elkaar ronkende leuzen toe te stoppen. Daarentegen weer wel een diepte-interview met toevallig passerende Bob Geldof (20 seconden).

Dit alles is te verkrijgen voor 5 euro, bij

trojan tv
PO Box 780
NL 6130 AT Sittard

vergeet je adres niet! wij sturen je dan een kopietje toe.

je kan het geld ook overmaken:

giro 12 96 587
tnv Stichting Organic Chaos Network
te Sittard


vermeld "enr17" en je adres.

info: trojan (at) nador.org
website European News Reel: hier.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)