Ga naar de inhoud

De kredietcrisis volgen (8): Na ‘Bretton Woods II’

Jim Costanzo / REPO History, Wall Street, 1992

Het vermaarde weekend is achter de rug waarin de economische
wereldleiders maatregelen zouden nemen om de crisis te lijf te gaan.

6 min leestijd
Placeholder image

 
(Dit is de nieuwste update in een serie die op 1 oktober begon. Zie hier de vorige met links naar eerdere versies)

Our work will be guided by a shared
belief that market principles, open trade and investment regimes, and
effectively regulated financial markets foster the dynamism,
innovation and entrepreneurship that are essential for economic
growth, employment and poverty reduction
.” (uit de G20 verklaring).

 
De maatregelen die in Washington aangekondigd werden, waren weinig verrassend. Belangrijkste uitkomst lijkt nog wel dat de G8 definitief haar positie verloren lijkt, en vervangen is door een G20 met daarin ook ‘opkomende economieën’ als China, Brazilië, Zuid-Afrika en India. Een deel van de maatregelen richten zich op de reeds aangekondigde regulering van financiële markten en vergoedingen voor topmanagers. Tegelijkertijd werd nadrukkelijk verklaard dat er geen afstand genomen wordt van "de zegeningen van vrije markten en vrijhandel", zoals Bush ook in een afsluitende persconferentie trots bekend maakte. Ook werd nog eens plechtig beloofd dat alle landen maatregelen zullen treffen om de economie te stimuleren, zoals rente- en belastingverlagingen ( Zie overzicht NRC). Meest merkwaardige afspraak is nog wel dat de deelnemers (volgens NRC, al is dat in de online-versie weggevallen) beloven dat er "een jaar lang geen protectionistische maatregelen mogen worden afgekondigd". Die Welt vindt het meest opmerkelijke nog dat die 20 landen zo eensgezind konden optreden 

Nederland, door Sarkozy naar voren geschoven om ook te mogen deelnemen, werd vertegenwoordigd door staatssecretaris (van Financiën) Jan kees de Jager, nadat Balkenende meteen na aankomst weer vertrok omdat zijn vader was overleden. De Jager toonde zich tevreden.

Slotverklaring G20.

Weblog NRC.

De reactie op de aandelenbeurzen op maandag was weinig florissant, het kelderde weer overal, waaronder de Nederlandse AEX .
Als de DOW het trouwens wel goed doet, zou volgens onverdachte bron wel eens de geheimzinnige Plunge Protection Team aan het werk kunnen zijn. 

Ook de aangekondigde protesten bleven tamelijk voorspelbaar. Her en der waren demonstraties, waarvan de grootste in Spanje/Catalonië.
Filmpje van het gebeuren in Barcelona. In Washington waren een paar honderd mensen op de been (filmpje) die het binnen 10 minuten met de politie aan de stok kregen .
In Madrid waren 1500 mensen op de been, in Zürich, voor het hoofdkantoor van de UBS-bank, zo’n 1000 . Volgens de vakbond die het protest mede organiseerde waren er 3500 demonstranten.

Onze correspondent in New YorkIn Washington werd aangekondigd dat er in april een vervolgconferentie zal komen, ergens in Europa. Dan zal de nieuwe Amerikaanse president Obama er dus ook bij zijn. Over tijd en plek was nog niets bekend. Er is dan een topconferentie om de verjaardag van de NAVO te vieren in Straatsburg, en vermoed wordt dat die daar aangeplakt zal worden, aangezien de wereldleiders niet twee keer achter elkaar op reis zullen willen gaan. Sommige media vermoeden dat de top in Londen gehouden zal worden en misschien toch op 30 april .

Commentaar INSnet: Zo snel mogelijk door naar de volgende crisis .

Commentaar BrettonWoodsProject .

De EU had de vergadering al voorbereid .
Dat hadden de ministers van Financiën van de G20 eerder ook al in Brazilie gedaan (pdf) .

Ondertussen is voor zo’n beetje alle geïndustrialiseerde landen afgekondigd dat de economische groei voorlopig voorbij is.

Overigen

Verklaring XminY: Kom maar op met die Crisis!

MO* (vooraf): "een beschamende vertoning" .

Naomi Klein ziet (in een artikel in Rolling Stone) veel vergelijking tussen de Wall Street Bail Out en Irak .

Voormalig staatssecretaris van Financiën van de VS Paul Craig Roberts: : de crisis is nog maar net begonnen .

Stephen Lendman vreest dat het wel eens erger kan worden dan de Grote Depressie van de jaren ’30: "Policy makers won’t change. "Free-market" fundamentalism won’t be tamed, and nothing in sight promises deliverance to a caring, progressive new world. Before whatever comes out of this in the end, plenty of pain will precede it, then past sins will repeat, and we’ll go through the whole cycle again – if we make it through this one". (bron ).

Ook Kevin Zeese (van een pressiegroep tegen de bailout) heeft weinig hoop dat de G20 meer zal doen dan goed dineren ("The official menu included fruitwood-smoked quail, thyme-roasted rack of lamb and baked Vermont brie with walnut crostini, along with three wines . . .")

Directeur van de consumentenbond: maak van de kredietcrisis geen pensioencrisis .

Volgens Knack (die de Amerikaanse tv-zender CNBC als bron heeft) heeft de kredietcrisis tot nu toe al 3800 miljard dollar gekost.

Michael Moore’s volgende film gaat er ook over. NRC meldde eerder in een stukje dat niet online staat en de kop heeft ‘De Wereld Kleurt Weer Rood’ dat Jean-Luc Godard stiekem een nieuwe film gemaakt heeft met als titel Socialisme, en die waarschijnlijk op de volgende Cannes klaar zal zijn. De Duitse cineast Alexander Kluge presenteerde in Wenen het eerste deel van zijn verfilming van Das Kapital.

Ondertussen blijft het flink rommelen in België omtrent de manier waarop Nederland de Fortis-omval heeft ‘opgelost’.

Ook niet echt geruststellend is dat het bedrag dat de Amerikaanse overheid/belastingbetaler in veerzekeringsbedrijf AIG moet pompen, het eerste niet-bankbedrijf dat overeind gehouden moest worden, nog verder verhoogd moet worden.

Daar hebben ze 30 jaar aan gewerkt .

Niet alleen de Amerikaanse autoproducenten staan nu te wankelen, ook Opel – dat trouwens eigendom is van General Motors – moet nu steun zoeken bij de Duitse staat .

In Spanje Zijn de arbeiders bij Nissan maar vast flink aan het actievoeren geslagen (filmpje) nu er een hoop ontslagen gaan vallen. h

De nieuwste mode.

Ook China had aan de vooravond van de G20-conferentie besloten de economie te stimuleren met een giga-bedrag. http://www.fd.nl/artikel/10468722/china-verrast-omvang-stimuleringspakket

Kapitaalsinjectie ING ‘aandeelhoudersvriendelijk’ .

En dit doen ze dan met al dat geld.

Leve het poldermodel .

 Websites

(in aanvulling op eerder genoemde, zie hier een verzameling )

Institute for Policy Studies

LEAP.

Wildcat (Duits) voorspelde alles al.

Voor beleggers.

Uitpers.

Hobsbawm over het belang van Marx.

Links over de vorige keer.

Agenda:

*) 20 en 27 november: Alles wat je wilt weten over de kredietcrisis aan de VU, Amsterdam.

*) 20 november: Alternatieve economie, Vredescafe Amsterdam.

*) 21-23 november Den Bosch: ‘antikapitalisme voor beginners’ op 2.dh5-festival.

*) 8 December: CREA over economische groei.

*) 13 december Amsterdam: bijeenkomst ‘Links en de Crisis’ (Voor de Verandering).

*) 16 januari: conferentie ‘De Omslag, groeien tot te laatste druppel?’ over een duurzame en solidaire economie in Antwerpen.

*) 28 januari – 1 februari: WEF in Davos.  (Hier zie je ze lachen in China).

—————–

Openbare mailinglijst over kredietcrisis.

Donaties op gironummer 5146635 (tnv. Globalinfo in Amsterdam) helpen – echt! – om tijd vrij te kunnen maken voor dit soort onderzoek en berichtgeving, hier meer info over het hoe en wat..
Reacties, aanvullingen, tips en vertalingen van anderstalige artikelen zijn zeer welkom op info@globalinfo.