Griekenland op het hakblok
Komende dagen worden cruciaal voor de economische toekomst van Griekenland, en misschien ook wel voor die van de Eurozone. Hoewel de aandacht na de eclatante overwinning van de linkse Syriza, die zich vierkant tegen het bezuinigingsbeleid van de EU had gesteld flink geluwd is, begint het nu pas echt spannend te worden.
(Foto: http://alevelpolitics.com/)
Of zoals de progressieve Amerikaanse website truthout het samenvat: Greece Endgame Nears .
Het loont de moeite om dezer dagen de financiële kranten te lezen, zoals Financial Times en Wall Street Journal. Je krijgt daar gedetailleerde informatie over de standpunten van de Europese Commissie en het IMF, en de Eurogroep met onze eigen zure Jeroen Dijsselbloem aan het hoofd. Ze zetten allemaal in op het proberen om de Syriza-politici te doen afzien van hun verkiezingsbeloftes. Liefst zouden ze willen dat Syriza precies hetzelfde beleid gaat voeren – namelijk het programma dat de Trojka ze heeft opgelegd, in ruil voor de miljarden die grotendeels weer bij de buitenlandse banken zijn terechtgekomen, waar de Griekse schulden uitstonden – van de voorgangers.
Syriza zit behoorlijk klem omdat het geld letterlijk op is. Er moeten eind deze maand pensioenen uitbetaald worden en lonen van ambtenaren. Maar tegelijkertijd moet een grote lening van het IMF afgelost worden. Tenzij dergelijke schulden heronderhandeld worden – of er nieuwe steun uit Europa komt, zal Syriza moeten kiezen tussen ‘defaulten’ of de verkiezingsbeloftes op de schroothoop gooien.
Er is ‘informeel onderhandeld’ met het IMF, waarop IMF-directeur Lagarde via de Financial Times liet weten dat ze geen krimp zouden geven. ook de ECB, de aartsconservatieve Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en Dijsselbloem hebben verklaard dat Syriza-leider Tsipras niet moet denken dat hij af mag wijken van de afspraken die met de Trojka gemaakt zijn…
Maar in Griekenland zelf verwacht de bevolking natuurlijk precies het tegenovergestelde. Ze hebben – voor zover ze de gang naar de stembus nog gemaakt hebben, hetgeen meer dan 30 procent niet eens meer deed – op Syriza gestemd omdat ze juist een einde aan de uitverkoop en de bezuinigingen en de ontslagen wilden zien die land aan de rand van de afgrond hebben gebracht.
in de Financial Times van zaterdag 18 april staat een interessant tijdschema. Tussen 24 april en 12 mei zal de slag gevoerd worden.
Op 24 april vergaderen de Ministers van Financiën van de Eurozone in Riga (Letland, nu hoofd van de EU).
Eind april moet de Griekse overheid 1,7 miljard Euro ophoesten voor pensioenen en salarissen.
Op 6 mei moet er 186 miljoen Euro aan het IMF afgelost worden
Op 11 mei is de volgende Eurogroep-vergadering en maakt de Griekse regering aanspraken op de winst die de ECB heeft gemaakt op de Griekse staatsobligaties (1,9 miljard Euro).
Op 12 mei moet Griekenland nog eens ruim 700 miljoen aan het IMF afbetalen.
Dat zijn dus momenten waarop de Griekse kas daadwerkelijk leeg zou kunnen blijken te staan. Dat is dan grotendeels juist het gevolg van de afgedwongen bezuinigingen, maar feit blijft dat op dat moment de ‘default’ een feit is; Griekenland moet erkennen dat het niet kan betalen. Wat er daarna gebeurt is koffiedik kijken, maar het zou kunnen zijn dat Griekenland dan uit de Euro stapt (of moet stappen). Politici hebben het er vreemd genoeg niet over, maar naar verluidt is de financiële wereld al lang bezig met zich voor te bereiden op een ‘Grexit’.
—————–
Econoom Dimitris Pavlopoulos heeft in het informatieprogramma van de Haagse Mug een avond informatie gegeven over de huidige stand van zaken in Griekenland. De inleiding en het debat kan hier terugbeluisterd worden. Of hier: [intro], [blok1], [blok2] en [blok3]