TTIP: Feiten of fabels
7 claims over het vrijhandelsverdrag nader onderzocht. Achter gesloten deuren onderhandelen de Europese Unie en de VS over een mogelijk vrijhandelsverdrag. De voorstanders claimen dat een succesvol akkoord miljarden euro’s en dollars kan opleveren en voor miljoenen nieuwe banen zorgt. Maar waarop zijn deze aannames gebaseerd? Welke economische modellen worden er gebruikt en hoe houdbaar zijn de verschillende claims? In Feiten of Fabels? 7 claims over TTIP worden de belangrijkste uitspraken onderzocht en getoetst.
(Bron)
Hoe zit het bijvoorbeeld met de uitspraak dat de Nederlandse economie zal groeien? Of de claim dat de huidige Europese standaarden niet zullen worden verlaagd? Of dat de democratie zal worden gewaarborgd? Samen met het Transnational Institute (TNI) en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) heeft het Platform Authentieke Journalistiek zeven grote claims over TTIP kritisch onder de loep genomen en ontleed.
Achter gesloten deuren
De huidige onderhandelingen vinden achter gesloten deuren plaats. Uit de betrouwbare informatie die is uitgelekt, de uitkomsten van de officiële onderzoeken van de Europese Commissie (EC) én de onafhankelijke en kritische studies die hierop volgden, komt een zeer verontrustend beeld naar voren. De onderzoeken van de EC zijn omstreden. Een recent Oostenrijks rapport concludeert bijvooreeld dat deze onderzoeken naar de voordelen van TIPP gebaseerd zijn op onjuiste aannames en onrealistische voorspellingen. Daarnaast maken alle vier de studies voor een groot deel gebruik van dezelfde economische modellen, zonder alternatieve modellen te gebruiken om hun resultaten te toetsen.
In de discussies over de mogelijke baten van het TTIP verdrag wordt vooral teruggegrepen op deze vier EC-studies en die deels zijn gefinancierd door grote internationale banken als Deutsche Bank, BNP Paribas en Barclays. Deze rapporten concluderen allemaal dat het TTIP-verdrag zal leiden tot minimale, maar toch positieve effecten op het Bruto Nationaal Product, handelsstromen en reële lonen.
Fabels? Feiten?
Het TTIP-verdrag is enorm ‘ambitieus’ en gaat over veel meer dan alleen het opheffen van handelstarieven. Het voornaamste onderwerp van gesprek tijdens de onderhandelingen is het terugdringen van zogenaamde non-tarifaire handelsbarrières. Hier moet de groei van de economie en banen vooral vandaan komen. TTIP wordt dan ook wel gepresenteerd als de goedkoopste weg om uit de crisis te komen. Maar volgens critici betekent het verdrag vooral een afbraak van de bestaande regelgeving rondom milieu, arbeid en veiligheid en is de beloofde economische groei een luchtkasteel.
Lees het volledige rapport hier.