Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Grasduinend in China’s verleden, nadenken over de toekomst

The Economist had vóór het 20ste congres van de Chinese CP een Special over ‘de wereld die China wil’. In detail legt het Britse weekblad uit hoe het denkt dat China de wereldorde naar haar hand wil zetten. Het Chinese motto: nationale soevereiniteit is belangrijker dan de individuele rechten van de mensen die er wonen. China ondergraaft zo de wereldorde van na de Tweede Wereldoorlog met bijvoorbeeld over mensenrechten bindende afspraken. China speelt het spel subtiel, de vrije wereld is in het defensief gedrongen. Aldus The Economist.

Lees meer

Inflatie: 16,8 procent!

De prognose van het Europees bureau voor Statistiek voor oktober is dat Nederland het gigantische niveau van 16,8 procent inflatie zal behalen. Dat is net geen record, want dat werd vorige maand bereikt met 17,1. Daarmee is Nederland de allerhoogste in de EU, met uitzondering van de baltische landen die economische en qua gas geheel aan Rusland zijn verbonden

Lees meer

Voor de afschaffing van de handelsmaatschappij, voor een levende maatschappij

Weer een heel boek van Raoul Vaneigem, vertaald door Geert Carpels. Over het 'afschaffen van de handelsbeschaving'. Hieronder de flaptekst en inhoudsopgave, en een link naar de hele 77 pagina's als pdf. Voor de afschaffing van de handelsmaatschappij voor een levende maatschappij Raoul Vaneigem, Payot - Rivages Petite Bibliothèque, 2002, uitgave 2006

Lees meer

Hoe het hyperkapitalisme een natie kan verwoesten

Het centrale mysterie van onze tijd is waarom, op een moment dat het hele politieke en sociale systeem uit de hand loopt en in totale chaos verkeert, niemand in staat lijkt zich een alternatief voor te stellen. Het economisch systeem levert niet het goede leven dat het ooit beloofde, maar creëert in plaats daarvan chaos en ontberingen voor miljoenen. Ondertussen profiteren degenen die verantwoordelijk zijn voor het systeem massaal van die chaos en voeden zij zich met de onzekerheid. En de politieke klasse is verslaafd aan een economische theorie die absurd en corrupt is geworden.

Lees meer

Protestbijeenkomst in Amsterdam op 26 oktober over de stijgende voedsel en energieprijzen

De ontwikkelingen op economisch gebied hebben dramatische gevolgen. Behalve dat de gas- en energieprijzen explodeerden zijn de voedselprijzen abnormaal hoog gestegen. De inflatie ging als een raket omhoog.In de eerste instantie lukt het de meeste mensen nog wel om rond te komen. Echter als de eindafrekeningen de bus in rollen en de laatste reserves op zijn zal er een vrij grote groep in armoede vervallen.

Lees meer

Schoktherapie voor de wereldeconomie

Schoktherapie was de term die werd gebruikt om de drastische overgang te beschrijven van een planeconomie in de Sovjet-Unie in 1990 naar een volledig kapitalistische productiewijze. Het was tien jaar lang rampzalig voor de levensstandaard. Shock doctrine was de term die Naomi Klein gebruikte om de vernietiging van openbare diensten en de verzorgingsstaat door regeringen vanaf de jaren tachtig te beschrijven. Nu passen de grote centrale banken hun eigen "schoktherapie" toe op de wereldeconomie, met de bedoeling de rente te verhogen om de inflatie onder controle te houden, ondanks het groeiende bewijs dat dit volgend jaar tot een wereldwijde recessie zal leiden.

Lees meer

Berlijn, 7-9 oktober: Conferentie "Socialisatie: strategieën voor een democratische economie".

Berlijn. De energiecrisis en de inflatie laten duidelijk zien wat al lang geldt voor de zorg- en klimaatcrisis: Steeds meer mensen en organisaties eisen een democratische organisatie van de economie. Een economie die dan centrale gebieden van zorg en belangrijke basisbehoeften in overeenstemming brengt met het algemeen belang en, niet in de laatste plaats, de kwestie van eigendom voor dit doel aan de orde stelt.

Lees meer