Ga naar de inhoud

70.000 betogers in Brussel op de nationale manifestatie voor een staakt-het-vuren in Palestina en Libanon

Ongeveer 70.000 mensen betoogden op zondag 20 oktober in Brussel uit solidariteit met het Palestijnse en het Libanese volk.

4 min leestijd

Net als bij de zes vorige grote nationale manifestaties sinds het begin van de oorlog in Gaza, eisten de betogers diplomatieke en economische sancties en de invoering van een volledig militair embargo tegen Israël. Ze riepen België ook op om zich te schikken naar de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (IGH) van 19 juli over de bezetting van de Palestijnse gebieden. België schaarde zich immers in een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 13 september samen met een overgrote meerderheid van 124 landen, achter het oordeel en de gevraagde maatregelen van het IGH. Dat legt duidelijke verantwoordelijkheden vast voor derde landen, waaronder “maatregelen om handel en investeringen te verhinderen die bijdragen tot de instandhouding van de illegale situatie die Israël creëert in de bezette Palestijnse gebieden”. Dat betekent o.m. dat er een verbod moet komen op de handel met Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

De demonstratie verliep vreedzaam en zonder incidenten.

De mars begon om 14.30 uur vanaf het Brusselse Noordstation naar het Jean Reyplein in de Europese wijk, waar toespraken werden gehouden. Er werden bloemen meegedragen uit eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlog.

De mobilisatie werd op touw gezet door een brede coalitie* van organisaties uit het maatschappelijk middenveld, waaronder de Association belgo-palestinienne, het Palestijnse collectief Beitna, Solidaris, Vrede vzw, intal, Palestina Solidariteit, het ABVV, het ACV en 11.11.11. Een blok van Joodse organisaties waaronder de UPJB, EAJS, Shabbes en De-Colonizer stapten mee op om duidelijk te maken dat de Israëlische regering niet in hun naam handelt.

“Na een jaar van oorlog is de situatie in de Gazastrook kritieker dan ooit, vooral in het noorden van het gebied, waar de bevolking wordt omsingeld, gebombardeerd en uitgehongerd als onderdeel van een heus vernietigingsplan. De enige manier om een einde te maken aan de beproeving van de Palestijnse en Libanese bevolking en om de bescherming en veiligheid van alle volkeren in de regio te garanderen, is een permanent staakt-het-vuren”, zegt Gregory Mauzé, woordvoerder van l’Association belgo-Palestinienne. “Het is een illusie te denken dat er een duurzame vrede kan komen indien de fundamentele rechten van het Palestijnse volk niet worden gerespecteerd – waaronder het recht op zelfbeschikking – en er geen einde komt aan de onteigeningen waaraan het al bijna een eeuw lang is onderworpen.

“De organisatoren roepen de huidige ontslagnemende regering en de onderhandelaars van de toekomstige coalitie op om de hefbomen te activeren die Israël onder druk kunnen zetten. “Wat op het spel staat in Gaza is ook de toekomst van het internationaal recht. Als we de ogen sluiten voor de misdaden tegen de menselijkheid die daar plaatsvinden, dan aanvaarden we een wereldorde waarin willekeur en het recht van de sterkste heersen. België moet daarom sancties afkondigen tegen Israël en daar ook werk van maken op het Europees niveau, zodat er eind komt aan wat steeds meer internationale instellingen en NGO’s als een genocide bestempelen”, zegt Ludo De Brabander van Vrede vzw

* Lijst van ondertekenaars van de oproep: 

11.11.11, ABVV, ABVV Algemene Centrale, A contre courant, ACV-CSC, Agir pour la paix, Ambassadeurs d’expression citoyenne, Association belgo-palestinienne, AJAB, Attac Brussel, Awsa, BACBI, BDS Brussel, Beitna, Broederlijk Delen, Cercle de Libre Pensée/KVD, Cetri, CNAPD, CNCD-11.11.11, CNE, Collectif Mémoire coloniale et lutte contre les discriminations, Comité Verviers Palestine, Communauté palestinienne de Belgique et du Luxembourg, Coordination Antifasciste de Belgique, De-Colonizer, DIEM25, Een Andere Joodse Stem, Entraide & fraternité, Equipes populaires, Fédération internationale pour les droits Humains (FIDH), Forum Nord-Sud, Formation Léon Lesoil, FOS, GRESEA, Hart boven Hard, Handala Cultural Center, Intal, Jeunes CSC, Jong ABVV, JOC, Kathe Kollwitz Collectief, Laba, Le monde selon les femmes, Masereelfonds, MOC, MOC Bruxelles, Mouvement Présence et Action Culturelles (PAC), Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés, Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté, SCI – Projets internationaux, Shabbes, Solidaris, Solsoc, UPJB, Viva Salud, Vrede, VredesActie.