Acties openbaar vervoer ’tegen marktwerking’
Vandaag zijn er akties in het openbaar vervoer, tegen zoals de vakbond FNV dat noemt, ‘de huidige manier van marktwerking in het openbaar vervoer’. In de 4 grote steden rijden na 9 uur geen bussen meer. Om 12.00 uur start een manifestatie op het Plein in Den Haag met sprekers van vakbonden en politieke partijen.
Treinen worden niet bij de acties betrokken.Tot 9 uur werden geen vervoersbewijzen bij de genoemde stedelijke bussen en metro’s gecontroleerd, en er is gemeld dat dat vandaag na 16.00 uur ook niet zal gebeuren bij het HTM (Den Haag), RET (Rotterdam) en GVB (Amsterdam). Gebruikers van het openbaar vervoer (en iedereen eigenlijk) zouden de stakers/actievoerders moeten ondersteunen. Goed publiek openbaar vervoer is een belangrijke zaak en een van de belangrijkste voorwaarden om van die auto-ellende en milieuvervuiling af te komen.
Kijk voor meer informatie op de website doodziekvanmerktwerking
Hieronder het persbericht van de FNV over de actie:
FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV: woensdag acties in het openbaar vervoer!
Woensdag 15 november organiseren FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV acties in het openbaar vervoer. De werknemers protesteren tegen de huidige manier van marktwerking in het openbaar vervoer. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht wordt het werk buiten de spitsuren onderbroken en controleren veel chauffeurs de rest van de dag geen vervoersbewijzen.
“Een werkonderbreking is het uiterste middel maar het is helaas nodig om het kabinet duidelijk te maken dat de marktwerking in het openbaar vervoer mislukt is”, aldus Andries van den Berg, manager vervoer FNV Bondgenoten. “Het levert niets dan ellende op voor zowel werknemers als reizigers. Er is minder openbaar vervoer, haltes verdwijnen en de aansluitingen zijn slechter. De reiziger is de dupe; het wordt tijd dat Den Haag naar de werknemers in het openbaar vervoer luistert.” Peter Wiechmann van Abvakabo FNV: “Wij eisen van de politiek dat ze de verplichte OV-aanbestedingen uitstellen en samen met ons en met reizigersorganisaties kijken naar hoe je beter om kunt gaan met marktwerking in het openbaar vervoer.”
De marktwerking in het openbaar vervoer heeft volgens de bonden geleid tot een verslechtering van de kwaliteit van het openbaar vervoer. Het aantal bussen, trams en metro’s is gedaald, de haltes zijn slechter bereikbaar en de aansluitingen zijn slechter.
Om de overlast voor de reizigers te beperken, leggen de werknemers pas na de ochtendspits het werk neer. De chauffeurs reizen allemaal af naar Den Haag waar ze tijdens een manifestatie worden toegsproken door onder anderen Agnes Jongerius, voorzitter van FNV Vakcentrale en enkele lijsttrekkers van de politieke partijen.
Vorige week stelden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV het kabinet in de personen van minister-president Balkenende en minister van Verkeer & Waterstaat Peijs een ultimatum. De bonden eisten dat het kabinet voor 14 november 11.00 uur zou verklaren de verplichte OV-aanbesteding voor ten minste twee jaar uit te stellen. Een gesprek met minister Peijs vanmiddag leverde geen resultaat op.
In het openbaar vervoer werken ongeveer 50.000 mensen.
———————
Kijk voor meer informatie op de website doodziekvanmerktwerking
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)