Bezoek Mexicaanse president aan Den Haag
De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto bezoekt vandaag Den Haag en wordt feestelijk ontvangen door regering en koningshuis. SMX Collective, een Nederlands-Mexicaanse mensenrechtenorganisatie heeft een open brief opgesteld om erop te wijze waar hij voor staat: Premier en het koninklijk echtpaar: maak mensenrechten niet ondergeschikt aan economische belangen.
(Door: SMX Collective)
Twee jaar geleden stuurden we een open brief naar premier Rutte en toenmalig minister Koenders, in het vooruitzicht van het aangekondigde bezoek van de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. We uitten onze diepe zorgen over de uitnodiging van een president wiens land geteisterd wordt door de meeste gewelddadige mensenrechtencrisis van de recente Mexicaanse geschiedenis. Het destijds afgeblazen bezoek vindt vandaag alsnog plaats, zo kondigde de Rijksoverheid slechts acht dagen voor de komst van Peña Nieto aan.
Opnieuw richten wij ons tot premier Rutte, en ditmaal ook tot het Nederlandse koningshuis, dat Peña Nieto vandaag met een welkomstceremonie en lunch op Noordeinde ontvangt. We doen een beroep op hun morele verantwoordelijkheid ten opzichte van het Mexicaanse volk. Een staatshoofd dat systematisch de ogen sluit voor de talloze schendingen van mensenrechten in zijn land en toestaat hoe straffeloosheid en corruptie de vrije hand krijgen, verdient allesbehalve een “royal treatment”. Bovendien vond de gedwongen verdwijning van de 43 Ayotzinapa-studenten in 2014 plaats onder het bewind van Peña Nieto. Een commissie van onafhankelijke deskundigen vond bewijs voor de betrokkenheid van het leger en de federale politie bij de verdwijning van de studenten, maar Peña Nieto’s regering verzette zich tegen het onderzoek en stuurde de commissie het land uit. Tot op heden blijft gerechtigheid uit.
Het jaar 2017 is door onafhankelijke NGOs bestempeld tot het “slechtste” jaar in termen van veiligheid in Mexico. Het aantal buitengerechtelijke executies is met 55% toegenomen, de politie is op grote schaal geïnfiltreerd door de georganiseerde misdaad, straffeloosheid is de norm. Veel van de misdaden worden niet eens meer verslagen in de pers, Mexico is na Syrië het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten. Ook zijn sinds 2006 meer dan 32.000 mensen verdwenen, ongeveer evenveel als tijdens de Vuile Oorlog in Maxima’s thuisland. Niettemin weigert de Mexicaanse regering onder leiding van Peña Nieto stelselmatig het VN-Comité voor gedwongen verdwijningen de toegang tot het land.
Graciela Pérez Rodriguez is een van de vele Mexicanen die zelf een zoektocht is gestart naar haar verdwenen dochter. De Nederlandse regering bekroonde onlangs haar werk met de prestigieuze Mensenrechtentulp 2017. Graciela richtte het Forensic Citizen Science-project op, een nationaal collectief van familieleden van verdwenen personen dat hielp bij de oprichting van het Mexicaans Nationaal Register Verdwenen Personen en een DNA-gegevensbank door en voor burgers.
Terwijl de Nederlandse regering het werk van mensenrechtenactivist Graciela toejuicht, nodigt ze ook de man uit die door verschillende internationale organisaties is ontmaskerd als diegene die medeverantwoordelijk is voor de gedwongen verdwijningen en onderzoek ernaar belemmert.
Volgens de Mexicaanse media prees Rutte diezelfde president voor zijn rol bij het implementeren van structurele hervormingen in Mexico. De premier zag kennelijk grote kansen voor Nederlandse bedrijven om te profiteren van de beleggingsmogelijkheden in Mexico, vooral in de energiesector. Mexico is een van de belangrijkste handelspartners voor Nederland in deze regio. Respect voor mensenrechten zou echter een voorwaarde moeten zijn voor een economisch partnerschap. Als op een na grootste Europese investeerder in Mexico, moet Nederland haar internationale verantwoordelijkheid dragen. Als de Nederlandse regering zich echt bekommert om de mensenrechten van Mexicanen, zoals de uitreiking van de Mensenrechtentulp suggereerde, dan voegt ze daad bij woord door mensenrechten boven winst te stellen. Mensenrechten mogen nooit ondergeschikt zijn aan economische belangen.
SMX Collective, Nederlands-Mexicaanse mensenrechtenorganisatie
—————
Aanvulling globalinfo:
Er wordt ook gedemonstreerd tegen de president, vanaf 11.30 bij Paleis Noordeinde. Meer details op fedboek.
En hier de beelden:
{youtube}SSz5W_Bvi10{/youtube}