Braziliaans extreemrechts plant staatsgreep als Bolsonaro verkiezingen 2 oktober verliest
Braziliaanse kiezers worden aan een stortvloed van misinformatie en desinformatie op sociale media onderworpen. Volgens onderzoekers is vooral Telegram het centrum van extreemrechts geworden. Er wordt massaal opgeroepen tot een militaire staatsgreep of gewelddadige opstand, vergelijkbaar met de aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021, mocht zittend president Jair Bolsonaro op 2 oktober de verkiezingen verliezen.
(Overgenomen van Het Observatorium, foto Jeso Carneiro, Flickr CC.2.0)
“Op de reguliere platforms zal [extreemrechts] misschien een beetje voorzichtiger zijn met de inhoud die ze plaatsen,” zegt Dennis Kahn, Dennis Kahn, onderzoeksleider bij ActiveFence. “Dus in plaats daarvan zullen ze proberen het verkeer naar de low-moderation platforms te leiden. En daar zien ze de extremere inhoud.”
Dergelijke extreme inhoud is niet moeilijk te vinden. “We zijn geen misdadigers, we zijn vrije Brazilianen die vechten voor jullie vrijheid!”, luidt een bericht in een pro-Bolsonaro Telegram-groep van meer dan 1.300 mensen in september. “Militaire interventie of communisme! Zonder militaire interventie zal er niets veranderen in dit land!”, luidt een ander bericht in hetzelfde kanaal.
De meest populaire groepen die onderzoekers hebben gevolgd, hebben meer dan 10.000 leden, terwijl talloze kleinere groepen kunnen variëren van een paar honderd tot een paar duizend leden. Inhoud wordt vaak gedeeld tussen deze groepen.
“Telegram is nog problematischer omdat het bestuur ervan echt immuun is voor elke vorm van publieke druk”, aldus Arduini, ora Rebello Arduini, campagnedirecteur bij SumOfUs. “Daar zie je de meest venijnige berichten.” Ook voor de Amerikaanse rellen van 6 januari maakten de organisatoren veelvuldig gebruik van Telegram. Het platform is niet gemodereerd, met kleine uitzonderingen voor pornografische en terroristische inhoud, waardoor het een hub is voor complottheorieën en desinformatie die anders kunnen worden verwijderd van platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter.
Bron: Wired