Ga naar de inhoud

Colombia: Opstand houdt aan, regering zet leger in

De opstand in Colombia, die eind april begon met een algemene staking tegen neoliberale belastinghervormingen, duurt nog steeds voort. Elke dag zijn er demonstraties, en hevige botsingen met de politie. Er zijn tientallen doden te betreuren onder de demonstranten, en honderden mensen worden ondertussen vermist. In Cali, een van de centra van het protest, is door de regering Iván Duque het leger ingezet.

3 min leestijd

(Door DW/Anred, vertaling globalinfo.nl, tekst foto: Dit is geen land maar een massagraf met een volkslied)

De Duitse publieke zender DW maakte bijgaande reportage
{youtube}dKATfhWu0jw{/youtube}

Vertaling van de begeleidende tekst:

Het is een maand geleden dat een golf van dodelijke protesten begon in Colombia. De protesten begonnen als protest tegen een omstreden belastinghervorming, maar mondden al snel uit in een nationale opstand tegen de groeiende armoede en ongelijkheid. Wekenlange onderhandelingen om de onrust te beëindigen hebben niets opgeleverd. En het vooruitzicht op een vreedzame oplossing leek vrijdag nog verder weg te glijden, toen president Ivan Duque aankondigde dat hij het leger inzette nadat meer mensen bij demonstraties waren omgekomen. Rookpluimen torenen uit boven de stad Popayan – als monumenten voor het verzet. Een maand van protesten heeft straten in het hele land veranderd in smeulende littekens van wat zij zien als hun strijd voor gerechtigheid.

De protesten braken uit toen president Ivan Duque de belastingen wilde verhogen om de pandemie te betalen. Door de tegenstand werd hij gedwongen het wetsvoorstel in te trekken. Maar de protesten gingen door – uit verontwaardiging over de manier waarop de regering omgaat met een crisis die heeft geleid tot een verdubbeling van de werkloosheid en een toename van de ongelijkheid. Pogingen om een eind aan de impasse te maken zijn tot nu toe vruchteloos gebleken. Volgens de officiële cijfers zijn meer dan 45 mensen gedood, tientallen anderen verdwenen en duizenden aan beide zijden gewond geraakt. Maar volgens mensenrechtengroeperingen ligt de werkelijke tol waarschijnlijk veel hoger. En het zal in de komende dagen waarschijnlijk alleen maar erger worden.

Op vrijdag zei president Iván Duque dat hij het leger inzet in het epicentrum van de onrust: Cali, waar de afgelopen 24 uur ten minste drie mensen zijn gedood. In een ontmoeting met de Colombiaanse vice-president en minister van Buitenlandse Zaken Marta Lucia Ramirez op vrijdag heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn bezorgdheid geuit over de verergerende crisis in het land – hij steunt het recht van de bevolking om vreedzaam te protesteren. Voorlopig gaat het dodelijke kat-en-muisspel in de straten van Colombia echter door.

(Tot zover de vertaling van DW)

Mensenrechtenorganisaties maken melding van tenminste 120 verdwenen demonstranten, executies en stelselmatige marteling van demonstranten.

Zie dit Spaanstalige bericht van ANRED, waarvan we nu alleen even de inleiding vertalen (vertaling rest artikel in de maak):

Terwijl de regering van Iván Duque blijft praten met het Nationaal Stakingscomité (CNP), stapelen de berichten over verdwijningen, buitengerechtelijke executies, massagraven en clandestiene martelcentra zich op in het kader van de straatprotesten van de Nationale Staking. Het “21 N Legal and Humanitarian Team”, de “Justice and Dignity Corporation” en de “Inter-Church Justice and Peace Commission” hebben een verslag met anonieme getuigenissen gepubliceerd, waarin zij het bestaan aan de kaak stellen van mogelijke massagraven in de plattelandsgebieden Buga en Yumbo, waar de lichamen van vele jongeren uit Cali worden opgebaard, buitengerechtelijke executies, en clandestiene detentie- en foltercentra (“casas de pique”). “De dynamiek van de repressie is in deze bijna 25 dagen geraffineerder geworden met de toenemende pogingen om de identificatie van de verantwoordelijkheid van de politie voor operaties van paramilitaire en klaarblijkelijk criminele aard te vermijden,” wijzen zij erop. In dit verband zijn volgens een verslag van de Universidad del Valle vanaf 28 april (het begin van de nationale staking en protesten) tot vandaag 120 mensen verdwenen. Gisteravond is de internationale missie van solidariteit en waarneming van de mensenrechten van Argentinië in Colombia aangekomen. Door ANRed.